Ο Ζελένσκι σε δοκιμασία: Πώς οι σχέσεις με τις ΗΠΑ άλλαξαν ριζικά

Οι ΗΠΑ αλλάζουν πλευρά. Η νέα στάση απέναντι στον ζελένσκι

Η στάση της Ουάσιγκτον γίνεται πιο ψυχρή
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που άλλοτε στήριζαν ανοιχτά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δείχνουν σημάδια αποστασιοποίησης. Η πολιτική στήριξη που κάποτε έμοιαζε ακλόνητη, πλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν.

Από τη διπλωματία στην πίεση
Ενώ η Ουάσιγκτον διατηρούσε θερμές σχέσεις με τον Ουκρανό πρόεδρο, το κλίμα μοιάζει να μεταβάλλεται. Οι πιέσεις για μεταρρυθμίσεις και διαφάνειες εντείνονται, ενώ η οικονομική και στρατιωτική βοήθεια δεν θεωρείται πλέον δεδομένη.

Το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ επηρεάζει την Ουκρανία
Οι εσωτερικές πολιτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την προοπτική αλλαγή της ηγεσίας, επηρεάζει την αβεβαιότητα. Ο Ζελένσκι καλείται να προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα, όπου η αμερικανική υποστήριξη δεν είναι πλέον άνευ όρων.

ΟΙ ΗΠΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΛΕΥΡΑ: Η ΝΕΑ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Η επιστροφή του Τραμπ αλλάζει τις ισορροπίες
Μόλις πριν από έναν μήνα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε ξανά τα ηνία στον Λευκό Οίκο, φέρνοντας σαρωτικές αλλαγές. Ανάμεσα σε αυτές, η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ουκρανία και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η οποία έχει μεταμορφωθεί δραματικά.

Από τη θερμή υποστήριξη στη σκληρή πραγματικότητα
Ο Τζο Μπάιντεν είχε υιοθετήσει μια στάση ανοιχτής υποστήριξης προς τον Ουκρανό πρόεδρο, χαρακτηρίζει τον «άνθρωπο της χρονιάς» και εκφράζει τη δέσμευση των ΗΠΑ στο πλευρό του. Η αλλαγή της ηγεσίας, όμως, έφερε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, με τον Τραμπ να κρατά αποστάσεις και να επαναπροσδιορίζει τις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Η Ουάσιγκτον ξαναγράφει τους όρους του παιχνιδιού
Η διαφορά στη ρητορική είναι ξεκάθαρη. Εκεί που υπήρχε ενθουσιασμός και στήριξη, τώρα επικρατεί επιφυλακτικότητα και σκεπτικισμός. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας βρίσκονται σε τροχιά, με τον Ζελένσκι να καλείται να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη πρόκληση: την πιθανότητα λιγότερο δεσμευμένης αμερικανικής

ΑΠΟ ΗΡΩΑΣ ΣΕ ΑΒΕΒΑΙΟ ΣΥΜΜΑΧΟ: Η ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Οι διθυραμβικές δηλώσεις της εποχής Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν δεν δίστασε να περιγράψει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως σύμβολο ανδρείας και αντίστασης. «Το θάρρος του θα σφυρηλατηθεί στη φωτιά και το ατσάλι», είχε δηλώσει σε μια πανηγυρική ομιλία στη Βαρσοβία το 2023, αποθεώνοντας την ηγεσία του. Στο ίδιο μήκος κύματος, κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο Άντονι Μπλίνκεν, επαινούσαν την αποφασιστικότητα και την επιτυχία του Ουκρανού προέδρου.

Η αλλαγή πορείας με την επιστροφή του Τραμπ
Με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η στάση της Ουάσιγκτον έχει αλλάξει δραματικά. Οι δηλώσεις ενθουσιασμού ανήκουν πλέον στο παρελθόν, καθώς η νέα αμερικανική ηγεσία επαναξιολογεί τη σχέση της με την Ουκρανία και την πολιτική της στο πεδίο της σύγκρουσης.

Μια νέα πραγματικότητα για τον Ζελένσκι
Η Ουκρανία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ένα διαφορετικό τοπίο. Ο Ζελένσκι, που κάποτε απολάμβανε αμέριστη στήριξη, καλείται να διαχειριστεί την αβεβαιότητα και να προσαρμοστεί σε μια νέα εποχή, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες ίσως δεν είναι τόσο δεδομένος σύμμαχος όσο στο παρελθόν.

ΑΠΟ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ: Η ΝΕΑ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι υποσχέσεις που ακούγονταν σαν εγγυήσεις
Το 2023, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είχε αφήσει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την αμέριστη στήριξή της προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο τότε υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν χαρακτήρισε τον αγώνα της Ουκρανίας «έναν από τους μεγάλους σκοπούς της εποχής μας», ενώ ο ίδιος ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο πλευρό του Κιέβου «μέχρι την τελική νίκη».

Η ατμόσφαιρα αλληλεγγύης και το μήνυμα σταθερότητας
Η Ουάσιγκτον όχι μόνο παρείχε πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη, αλλά έστελνε συνεχώς μηνύματα αλληλεγγύης. Από τις δημόσιες δηλώσεις μέχρι και τις πιο συμβολικές κινήσεις – όπως όταν ο Άντονι Μπλίνκεν έπαιξε το Rockin’ in the Free World σε ένα υπόγειο μπαρ του Κιέβου – η αμερικανική δέσμευση φαινόταν ακλόνητη.

Η αλλαγή της ηγεσίας και η νέα πραγματικότητα,
όμως, η δυναμική αυτή άλλαξε δραματικά με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Οι υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης δεν ακούγονται πλέον με την ίδια βεβαιότητα. Ο Ζελένσκι, που είχε συνηθίσει την απόλυτη στήριξη, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με ένα διαφορετικό μήνυμα από την Ουάσιγκτον: η στρατηγική των ΗΠΑ για την Ουκρανία επαναξιολογείται και τίποτα δεν είναι δεδομένο.

ΑΠΟ ΣΥΜΜΑΧΟΣ, ΣΤΟΧΟΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ: Η ΣΚΛΗΡΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Από τη στήριξη στην ανοιχτή αμφισβήτηση
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στη Λευκό Οίκο σηματοδότησε μια απότομη αλλαγή στον τρόπο που οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο πρώην –και νυν– Πρόεδρος δεν δείχνει καμία διάθεση να διατηρήσει την υποστηρικτική στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν απέναντι στον Ουκρανό ηγέτη.

Ο Ζελένσκι στο στόχαστρο της κριτικής
Ο Τραμπ δεν δίστασε να ειρωνευτεί ανοιχτά τον Ζελένσκι, αποκαλώντας τον «μέτρια συσκευήο κωμικό» που ζητά αμύθητα ποσά για έναν «πόλεμο που δεν μπορεί να κερδηθεί». Με τη δήλωση στο Truth Social, ο Αμερικανός Πρόεδρος όχι μόνο αποστασιοποιήθηκε από την προηγούμενη πολιτική στήριξη, αλλά έστειλε και ένα σαφές μήνυμα ότι η αμερικανική στάση απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλάζει ριζικά.

Η σύγκρουση των δύο ηγετών
Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, δεν έμεινε σιωπηλός, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι είναι παγιδευμένος σε μια «ρωσική φούσκα παραπληροφόρησης». Η συναλλαγή αιχμηρών μεταξύ των δύο ηγετών επιβεβαιώνει ότι η σχέση τους έχει φτάσει σε σημείο έντασης, με το μέλλον της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία να γίνεται όλο και πιο αβέβαιο.

  • «Επιπλέον, ο Ζελένσκι παραδέχεται ότι τα μισά από τα χρήματα που του στείλαμε αγνοούνταιΑρνείται να κάνει εκλογές, είναι πολύ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις στην Ουκρανία και το μόνο πράγμα στο οποίο ήταν καλός ήταν να παίζει τον Μπάιντεν σαν βιολί», έγραψε ο Τραμπ.
  • «Ένας δικτάτορας χωρίς εκλογές, ο Ζελένσκι καλύτερα να κινηθεί γρήγορα αλλιώς δεν πρόκειται να του μείνει χώρα», προειδοποίησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ είχε προηγουμένως υποτιμήσει τον Ζελένσκι στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών του 2024 χαρακτηρίζοντάς τον ως τον «μεγαλύτερο πωλητή που έχει ζήσει ποτέ», αλλά ποτέ η ρητορική του δεν κλιμακώθηκε στο να τον αποκαλεί ευθέως διεφθαρμένο και δικτάτορα.

«Η ιδέα ότι ο Ζελένσκι πρόκειται να αλλάξει τη γνώμη του Προέδρου κακολογώντας τον στα δημόσια μέσα… όλοι όσοι γνωρίζουν τον Πρόεδρο θα σας πουν ότι είναι ένας απαίσιος τρόπος να αντιμετωπίσετε αυτή τη διοίκηση», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς μετά τη λεκτική κλιμάκωση της Τετάρτης (19/2).

Ο Τραμπ είχε αφήσει υπονοούμενα για τις μεταβαλλόμενες προτεραιότητες της κυβέρνησής του έναντι της Ουκρανίας, νωρίτερα μέσα στον μήνα.

  • Στις 13 Φεβρουαρίου ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι ο Ζελένσκι δεν θα ήταν στη συνάντηση Ρωσίας-ΗΠΑ στο Ριάντ για την Ουκρανία και είπε ότι δεν «θεωρεί πρακτικό» για την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, υποκύπτοντας σε ένα θέμα που η Ρωσία θεωρούσε εδώ και καιρό μια κόκκινη γραμμή της.
  • Δύο μέρες νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος περιέγραψε πώς μπορεί να μοιάζει μια «συμφωνία» ΗΠΑ-Ουκρανίας, λέγοντας ότι η Ουκρανία θα πρέπει να διαθέσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε σπάνιες γαίες για βοήθεια και ότι «μπορεί να κάνουν μια συμφωνία, μπορεί και όχι». Ο Ζελένσκι φέρεται να αρνήθηκε την προσφορά.

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.