Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την Τετάρτη, κατά την οποία συζήτησαν την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Έχουμε επίσης συμφωνήσει να ξεκινήσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ομάδων μας, και θα αρχίσουμε καλώντας τον πρόεδρο Ζελένσκι, της Ουκρανίας, για να τον ενημερώσουμε σχετικά με τη συνομιλία, κάτι που πρόκειται να κάνω αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social.
«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε, πολύ στενά», τόνισε ο Τραμπ και πρόσθεσε, επιπλέον, ότι συμφώνησαν να επισκεφθεί ο ένας τη χώρα του άλλου. Η τελευταία επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στις ΗΠΑ ήταν το 2015.
![](https://i0.wp.com/www.enikos.gr/wp-content/uploads/2025/02/truth-social.jpg?resize=394%2C567&ssl=1)
«Μιλήσαμε ο καθένας μας για τα πλεονεκτήματα των εθνών μας και για το μεγάλο όφελος που θα έχουμε κάποια στιγμή από τη συνεργασία μας», δήλωσε ο Τραμπ.
«Αλλά πρώτα, όπως συμφωνήσαμε και οι δύο, θέλουμε να σταματήσουμε τους εκατομμύρια θανάτους που λαμβάνουν χώρα στον πόλεμο με τη Ρωσία/Ουκρανία».
Ο Τραμπ, στην ανάρτησή του, σχολίασε πως η μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία ήταν «ιδιαίτερα παραγωγική».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, εκτός του πολέμου στην Ουκρανία, συζήτησαν για τις εξελίξεις στη «Μέση Ανατολή, την ενέργεια, την τεχνητή νοημοσύνη, τη δύναμη του δολαρίου και διάφορα άλλα θέματα».
Επιβεβαίωση από Κρεμλίνο – Ο Πούτιν προσκάλεσε τον Τραμπ στη Μόσχα
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών διήρκησε σχεδόν μιάμιση ώρα, ενώ επιβεβαίωσε ότι συμφώνησαν να συναντηθούν.
Ο Πούτιν συνομίλησε για τελευταία φορά με εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2022, όταν είχε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν λίγο πριν διατάξει την εισβολή στην Ουκρανία.
«Ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί τη Μόσχα και εξέφρασε την ετοιμότητά του να υποδεχθεί Αμερικανούς αξιωματούχους στη Ρωσία, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου, φυσικά, του θέματος της διευθέτησης του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
![](https://i0.wp.com/www.enikos.gr/wp-content/uploads/2024/11/https___cloudfront-us-east-2.images.arcpublishing.com_reuters_TY5WCKMKEBIABICCZAACCTORJM.jpg?resize=1211.25%2C859&ssl=1)
Οι ΗΠΑ απέκλεισαν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, σε μια συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τόνισε πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν βλέπει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως μέρος ενός ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου.
«Θέλουμε, όπως εσείς, μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας ότι η επιστροφή στα προ του 2014 σύνορα της Ουκρανίας είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος», είπε επίσης ο Χέγκσεθ στη συνάντηση περισσότερων από 40 χωρών που βοηθούν την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της ρωσικής εισβολής.
![](https://i0.wp.com/www.enikos.gr/wp-content/uploads/2025/02/pete-hegseth.jpg?resize=1211.25%2C808&ssl=1)
Ο πόλεμος ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία. Σε απάντηση οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ, έστειλαν δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.
Το σκληρό παιχνίδι μεταξύ Τραμπ και Πούτιν
Σε συνέντευξή του στο Fox News, που δημοσιεύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε για πιθανές εξελίξεις στο πεδίο της σύγκρουσης, αλλά και για τις απαιτήσεις της Ουάσινγκτον.
«Μπορεί να κάνουν μια συμφωνία. Μπορεί να μην κάνουν μια συμφωνία. Μπορεί μια μέρα να είναι ρωσική, μπορεί μια μέρα να μην είναι ρωσική. Αλλά εμείς θα έχουμε δώσει όλα αυτά τα χρήματα (στην Ουκρανία) και λέω, τα θέλω πίσω».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι μπορεί να μεσολαβήσει για να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος πλησιάζει στην τρίτη επέτειό του, υποστηρίζοντας ότι η εισβολή δεν θα είχε συμβεί εάν ήταν ο ίδιος στην εξουσία το 2022.
![](https://i0.wp.com/www.enikos.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump-putin.jpg?resize=1211.25%2C808&ssl=1)
Η Ρωσία θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τις ΗΠΑ και την Ουκρανία, δηλώνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν μπορεί να τερματιστεί αν δεν ικανοποιηθούν πλήρως οι απαιτήσεις της Μόσχας.
Η Μόσχα έχει επαναλάβει ότι οι μέγιστες απαιτήσεις της, όπως καθορίστηκαν από τον πρόεδρο Πούτιν τον περασμένο Ιούνιο, παραμένουν η βάση για τις διαπραγματεύσεις.
Στην ομιλία του στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν έθεσε τις προϋποθέσεις του: Η Ουκρανία πρέπει να αποσύρει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που διεκδικεί και ελέγχει κυρίως η Ρωσία.
Το Κίεβο, το οποίο επιθυμεί την ένταξή του στο ΝΑΤΟ και την επιστροφή εδαφών που έχει χάσει, δήλωσε τότε ότι τέτοιες προϋποθέσεις θα ισοδυναμούσαν με παράδοση.
Η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να πιέσει τους Ευρωπαίους συμμάχους να αγοράσουν περισσότερα αμερικανικά όπλα για την Ουκρανία, ενόψει ενδεχόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Μόσχα, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση του θέματος που επικαλείται το Reuters.
Σύμφωνα με τις πηγές, αξιωματούχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του απεσταλμένου του Τραμπ για την Ουκρανία, συνταγματάρχη Κιθ Κέλογκ, θα συζητήσουν τις πιθανές αγορές όπλων με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους αυτήν την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.
Ο Κέλογκ, σε συνέντευξή του την Δευτέρα, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το σχέδιο, ωστόσο δήλωσε: «Οι ΗΠΑ πάντα προτιμούν να πωλούν όπλα που κατασκευάζονται στην Αμερική, γιατί αυτό ενισχύει την οικονομία μας».