ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ στη βόρεια Συρία

Συντάκτης:  Μαργαρίτα Βεργολιά

Εντονη κινητικότητα, στο στρατιωτικό και στο διπλωματικό πεδίο, καταγράφεται το τελευταίο 24ωρο με επίκεντρο τη βόρεια Συρία. Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε χθες την αποχώρηση «περίπου 400 Κούρδων μαχητών» από την περιοχή της Μάνμπιτζ, δυτικά του Ευφράτη.

Η Τουρκία στέλνει παρ’ όλα αυτά κι άλλες ενισχύσεις στη μεθόριο, υπό τη διαρκή απειλή μιας νέας εισβολής κατά των Κούρδων της Συρίας.

Από την Ουάσινγκτον, ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ διεμήνυσε ότι η στρατιωτική αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία θα γίνει, ακαθόριστα, «σε βάθος χρόνου» και με διασφάλιση της προστασίας των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας.

Παράλληλα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν τόνιζε την ανάγκη ολοκλήρωσης του πολέμου στη Συρία ενάντια στο «Ισλαμικό κράτος», διατήρησης των δυνάμεων που πολεμούν τους τζιχαντιστές -συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων- και «αποφυγής οποιασδήποτε περαιτέρω αποσταθεροποίησης που πιθανόν να είναι προς το συμφέρον των τζιχαντιστών».

Στο μεσοδιάστημα, στη βορειοδυτική Συρία, σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν χθες για δεύτερη ημέρα μεταξύ εξτρεμιστικών ομάδων -«απομεινάρια» της Αλ Κάιντα- και υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων αντικαθεστωτικών, στις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ, με μέχρι στιγμής απολογισμό πάνω από 30 νεκρούς, μεταξύ αυτών πέντε άμαχοι.

Ενόσω πάντως οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη των επιθέσεων, των χειρότερων στην περιοχή εδώ και τρεις μήνες, φαίνεται -σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Ραχμάν- ότι «οι εξτρεμιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα προσπαθούν να αποκόψουν τις δυνάμεις των τουρκόφιλων αντικαθεστωτικών στο βόρειο [υπό τουρκική κατοχή κουρδικό] καντόνι του Αφρίν και εκείνων στην Ιντλίμπ, υπό τον φόβο ότι η Τουρκία μπορεί να συνάψει συμφωνία σε βάρος τους με τη Ρωσία»…

 

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.