Τουρκία: Πώς έδρασαν οι τρομοκράτες στην επίθεση με τους 5 νεκρούς στην Άγκυρα – Το PKK «δείχνει» πίσω από το χτύπημα η κυβέρνηση

Σε σοκ βρίσκεται η Τουρκία έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα κεντρικά γραφεία της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAS), στην περιοχή Καχραμανκαζάν της Άγκυρας, με αποτέλεσμα 5 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και ακόμη 22 να τραυματιστούν, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές και τα ΜΜΕ, στην επίθεση συμμετείχαν τουλάχιστον τρεις τρομοκράτες. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια, δύο από τους δράστες -ένας άνδρας και μια γυναίκα- εξουδετερώθηκαν, ενώ 7 από τους τραυματίες ανήκουν στις ειδικές δυνάμεις.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω ανάρτησής του στο Χ, ανέφερε: «Από την πρώτη στιγμή της τρομοκρατικής ενέργειας οι δυνάμεις ασφαλείας μας επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες».

Από το Καζάν της Ρωσίας, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, ο Ερντογάν σημείωσε: «Έχουμε 4 μάρτυρες [νεκρούς] και 14 τραυματίες. Καταδικάζω αυτή την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση και προσεύχομαι στον Θεό να δείξει έλεος στους μάρτυρές μας».

Τα σενάρια για την ταυτότητα των δραστών

Οι Αρχές της Τουρκίας ερευνούν τις πιθανές συνδέσεις των δραστών με τρομοκρατικές οργανώσεις, με τις πρώτες ενδείξεις να κατευθύνονται προς το PKK. Παράλληλα, ορισμένα μέσα ενημέρωσης εξετάζουν την πιθανότητα να εμπλέκεται το Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κόμμα.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, αν και πολλοί αξιωματούχοι δείχνουν προς το PKK.

Ο υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, δήλωσε: «Προσπάθησαν να διαταράξουν την ειρήνη του έθνους μας πραγματοποιώντας μια άθλια και ατιμωτική επίθεση στις εγκαταστάσεις της TUSAS, όπως κάνουν πάντα. Δίνουμε σε αυτά τα καθάρματα του PKK την τιμωρία που τους αξίζει κάθε φορά, αλλά ποτέ δεν έρχονται στα λογικά τους».

Ο Γκιουλέρ διαβεβαίωσε πως «δεν θα τους αφήσουμε να φύγουν μέχρι να εξοντωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης. Θα αποζημιώσουμε για τον πόνο που προκάλεσαν και όλοι θα το δουν αυτό».

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, καταδικάζοντας την τρομοκρατία, δήλωσε: «Οι προσπάθειες αναγνώρισης συνεχίζονται. Μόλις διαπιστωθεί η ταυτότητά τους, θα μοιραστούμε μαζί σας ποια είναι η τρομοκρατική οργάνωση».

Σχετικά με τις αναφορές που έχουν γίνει για μια πιθανή σύνδεση του PKK με την τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε: «Επιτρέψτε μου να πω το εξής. Ακούσαμε τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνάς μας. Διότι από την αρχή, αυτή είναι η εκτίμησή μας, για τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτή η ενέργεια, οι εικόνες που παρακολουθήσαμε εκεί και πιθανότατα το PKK».

Τόνισε επίσης ότι θα δημοσιευθούν όλα τα στοιχεία, όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες, και ότι καταδικάζει «την άθλια, προδοτική τρομοκρατική οργάνωση».

Λίγο αργότερα, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για την κατάσταση των τραυματιών, πρόσθεσε: «Είναι πολύ πιθανό, αυτοί που πραγματοποίησαν την επίθεση να είναι η τρομοκρατική οργάνωση PKK».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Γιλμάζ Τουντς, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα από έναν εισαγγελέα και έξι αντιεισαγγελείς, σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση κατά της TUSAS.

 

Το ΡΚΚ πήρε τα όπλα κατά του τουρκικού κράτους το 1984 για να επιτύχει τη λεγόμενη κουρδική αυτονομία στις νοτιοανατολικές περιοχές και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, καθώς και από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πώς έδρασαν οι τρομοκράτες

Η ομάδα των δραστών έφτασε στην είσοδο των εγκαταστάσεων της TUSASA με ταξί κατά τη διάρκεια αλλαγής βάρδιας του προσωπικού ασφαλείας.

Οι επιτιθέμενοι, οπλισμένοι με βαριά όπλα και πιθανότατα με εκρηκτικά, κατάφεραν να εισέλθουν στο συγκρότημα.

Ακούστηκε έκρηξη, ενώ οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν την είσοδό τους, με το πρόσωπο του ενός δράστη να φαίνεται καθαρά.

Πηγή: Χ

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν υπήρξε κάποιος βομβιστής αυτοκτονίας.

Από το σημείο της έκρηξης / Πηγή: X

Αμέσως μετά την επίθεση, ειδικές δυνάμεις έφτασαν στην περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση μεγάλης κλίμακας, με πυροβολισμούς και εκρήξεις να ακούγονται.

Λίγο μετά την επίθεση, η Ραδιοτηλεοπτική Αρχή της Τουρκίας απαγόρευσε τη δημοσίευση εικόνων και βίντεο από το σημείο. Επιπλέον, όλο το υλικό που έχει ήδη δημοσιευθεί θα πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα, με αυστηρές ποινές για όσους δεν συμμορφωθούν.

 

Σύνδεση με προηγούμενη επίθεση

Ο ανταποκριτής του ΕΡΤΝews στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης, ανέφερε πως η επίθεση έχει ομοιότητες με ανάλογη την 1η Οκτωβρίου του 2023.

«Ακόμα δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι δράστες, ούτε και την ταυτότητά τους. Μπορούμε να πούμε ότι οι υποψίες στρέφονται προς τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ και ίσως στο Ισλαμικό Κράτος. Δεν ξέρουμε. Έχουν γίνει και στο παρελθόν παρόμοιες ενέργειες», είπε αρχικά.

«Πάντως, αυτή η επίθεση μοιάζει πάρα πολύ με ανάλογη επίθεση που έγινε την 1η Οκτωβρίου πέρυσι στην έδρα, στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής Ασφάλειας και της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών στην Τουρκία, όπου και οι δύο δράστες είχαν έρθει με αυτοκίνητο. Ανατίναξαν τα εκρηκτικά. Ο ένας δράστης σκοτώθηκε γιατί ήταν επίθεση αυτοκτονίας, ο άλλος πάλι με πολεμικά όπλα είχε επιτεθεί στην πύλη. Την επίθεση εκείνη την είχε αναλάβει τότε το PKK», προσέθεσε.

Η κρατική εταιρεία TUSAS αποτελεί την «καρδιά» της τουρκικής αμυντικής και αεροπορικής βιομηχανίας, όπου παράγονται μεταξύ άλλων τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ANKA και Aksungur, τα επιθετικά ελικόπτερα Atak, τα ελικόπτερα γενικής χρήσης Gökbey, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hürkuş, τα ελαφρά μαχητικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hürjet και βρίσκεται υπό ανάπτυξη το τουρκικής κατασκευής μαχητικό 5ης γενιάς ΚΑΑΝ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.