Και η κυβέρνηση επιμένει να στηρίζει την ενταξιακή διαπραγμάτευση της Αλβανίας
Με την ανοχή Μητσοτάκη ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας, παρά τα σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, προβλήματα που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον πυλώνα αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως για την μεταχείριση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας από την αλβανική κυβέρνηση και το σφιχταγκάλιασμά της με την Τουρκία.
Με το «καλημέρα» ο Έντι Ράμα δεν έκρυψε τις προθέσεις του και στη δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ- Αλβανίας στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, κάνοντας μάθημα στους Ευρωπαίους όσον αφορά στο πώς αντιμετωπίζουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ, αναφερόμενος μάλιστα στα Σκόπια.
«Αγαπώ τον Μέγα Αλέξανδρο, όλοι τον αγαπάμε αλλά δε με νοιάζει πού γεννήθηκε και δεν προσποιούμαι ότι ως Αλβανός κληρονόμησα τα γονίδιά του» δήλωσε ο Έντι Ράμα στη συνέντευξη τύπου στο Λουξεμβούργο!
Προέτρεψε μάλιστα την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχτεί τα Σκόπια, αναφέροντας το γειτονικό κρατίδιο «Μακεδονία» και δήθεν αμέσως μετά διορθώνοντάς το, για να αποδείξει πως το θέμα με τα όσα ισχυρίζονται για την καταγωγή τους δεν είναι ουσιώδες:
«To να αποτρέπετε την Μακεδονία και μετά τη Βόρεια Μακεδονία και ελπίζουμε ότι δε θα υπάρξει και Νότια Μακεδονία να το κάνει αυτό, κάνει πολύ μεγάλο κακό σε ένα έθνος. Κάνει πολύ κακό στο λαό, κάνει μεγάλο κακό στην περιοχή. ‘Εχουμε ήδη πολλούς Αλβανούς που προσποιούνται ότι ο Ναπολέων ήταν Αλβανός. Θέλετε να ανοίξουμε διμερές πρόβλημα με τη Γαλλία γι’αυτό; Γιατί μετά θα υπάρξει διμερής διένεξη για την Κορσική. Και μετά δε θα τελειώσει ποτέ. Ξέρετε, ο Αϊνστάιν ήταν Αλβανός. Τι πρέπει να κάνουμε;
Αφήστε τις χώρες να μεγαλώσουν, αφήστε τις χώρες να κάνουν τη δουλειά τους αφήστε τις χώρες να χτίσουν θεσμούς. Και μετά όταν έρθει η ώρα να γίνουν μέλη πείτε όχι, δε μου αρέσει το όνομά σου αλλά τουλάχιστον τους έχετε δώσει τα πάντα για να λειτουργούν σαν κράτος μέλος.
Αλλά όχι όταν οι χώρες χρειάζονται το know how, όταν χρειάζονται τη βοήθεια, όταν χρειάζονται τη στήριξη γιατί τότε έχετε μία χώρα όπου πριν από 28 χρόνια ήταν μία αδιαμφισβήτητη ευρωατλαντική κοινότητα και κοιτάξτε σήμερα ποιος είναι ο πιο αρεστός πολιτικός στην Μακεδονία, στη Βόρεια Μακεδονία ή οτιδήποτε … Γιατί δε θέλω τώρα να δεχτώ τηλεφώνημα από τους Έλληνες φίλους μου να λένε, είπες Μακεδονία. Όχι. Είναι βόρεια»!