Αποκάλυψη: Η ΕΕ βοηθά την Τουρκία να απελάσει με τη βία μετανάστες σε Συρία και Αφγανιστάν

Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι χρηματοδοτούν την κακομεταχείριση και την αναγκαστική απέλαση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Politico

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθά την Τουρκία να απελάσει με τη βία μετανάστες σε Συρία και Αφγανιστάν, αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύει το Politico.
Στον απόηχο της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη το 2015, η ΕΕ διέθεσε περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για να βοηθήσει τη χώρα να στηρίξει, να φιλοξενήσει και να διαχειριστεί σχεδόν 4 εκατομμύρια ανθρώπους που κατέφυγαν προς τα βόρεια για να γλιτώσουν από τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.
Τα κονδύλια αυτά αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική προσπάθεια στην ιστορία της ΕΕ, αλλά ο σκοπός τους δεν είναι καθόλου αλτρουιστικός – στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των αφίξεων αιτούντων άσυλο στο μπλοκ, εξασφαλίζοντας την παραμονή τους στην Τουρκία.
Το ποσό περιλαμβάνει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την ασφάλεια των συνόρων και τη διεκπεραίωση της διαδικασίας ασύλου, προκειμένου να βοηθήσει την Άγκυρα να συγκρατήσει τους πρόσφυγες.

Μαζικές απελάσεις

Ωστόσο, η Άγκυρα έχει κουραστεί να λειτουργεί ως αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης.
Τα τελευταία χρόνια, η τουρκική κυβέρνηση άρχισε να χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος αυτής της υποδομής που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να μειώσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που φιλοξενεί, συγκεντρώνοντας και απελαύνοντας με τη βία Σύρους, Αφγανούς και άλλους που αντιμετωπίζουν κίνδυνο στις χώρες τους, σύμφωνα με έρευνα του POLITICO και οκτώ άλλων ειδησεογραφικών πρακτορείων σε συνεργασία με το Lighthouse Reports.
Καθώς η εχθρότητα απέναντι στους πρόσφυγες εκτοξεύτηκε πρώτα στην Ευρώπη και στη συνέχεια στην Τουρκία, τα κέντρα υποδοχής μετατράπηκαν σε στρατόπεδα απέλασης. Οι κρατούμενοι ανέφεραν βασανιστήρια, παραμέληση και άρνηση πρόσβασης σε προμήθειες που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και προορίζονται για τη βελτίωση των συνθηκών. Οχήματα που φέρουν το μπλε-χρυσό έμβλημα της ΕΕ και το τουρκικό αστέρι και ημισέληνο κυνηγούν πλέον μετανάστες χωρίς χαρτιά και, σε τουλάχιστον μία περίπτωση, τους μετέφεραν από τα σύνορα παρά τη θέλησή τους.

Αγνοεί τις προειδοποιήσεις η ΕΕ

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ που είναι αρμόδιο για την εποπτεία της χρηματοδότησης που χορηγείται στην Τουρκία, έχει επανειλημμένα αγνοήσει προειδοποιήσεις – από ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, δικηγόρους, διπλωμάτες, ακόμη και από το ίδιο της το προσωπικό – που έδειχναν ότι τα κονδύλια της ΕΕ χρησιμοποιούνταν για τη στήριξη ενός συστήματος απέλασης που απελαύνει δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο.
Οι απελάσεις σε χώρες όπου οι επαναπατριζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο δίωξης, απάνθρωπης μεταχείρισης ή θανάτου απαγορεύονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Η ίδια η ΕΕ θεωρεί τη Συρία και το Αφγανιστάν πολύ επικίνδυνες για οργανωμένες επιστροφές- στις αρχές Οκτωβρίου, το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι η μεταχείριση των γυναικών από τους Ταλιμπάν συνιστά δίωξη, γεγονός που δίνει το δικαίωμα στις γυναίκες Αφγανές πρόσφυγες να λάβουν άσυλο μόνο λόγω του φύλου τους.
«Υπήρχαν πάντα ανησυχίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα» όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, δήλωσε στο POLITICO ένας πρώην αξιωματούχος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι είχε θέσει το θέμα εσωτερικά εδώ και χρόνια.
«Οι πολιτικές απώθησης, οι πολιτικές επιστροφής, ήταν κοινές ανησυχίες σε όλη τη διάρκεια».
Ερωτηθείς αν η Επιτροπή γνωρίζει ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τώρα υποδομές που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για τη διενέργεια αναγκαστικών απελάσεων, ο πρώην αξιωματούχος δήλωσε: «Το γνωρίζουν. Όλοι γνωρίζουν. Οι άνθρωποι κλείνουν τα μάτια».
Eσωτερική έκθεση της  Κομισιόν περιγράφει πώς η ΕΕ βοήθησε στη χρηματοδότηση έργων για τη μετατροπή των κέντρων υποδοχής μεταναστών σε εγκαταστάσεις που μοιάζουν με φυλακές και εμποδίζουν τους τροφίμους να αποδράσουν.
«Οι εξωτερικοί τοίχοι είχαν ύψος 1,5 μέτρου και δεν εμπόδιζαν τις αποδράσεις και, αντίθετα, ενθάρρυναν τέτοιες προσπάθειες», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.
«Πάνω σε αυτό το τείχος, τοποθετήθηκαν πάνελ ασφαλείας ύψους 4,5 μέτρων και συρματοπλέγματα [με συρματοπλέγματα]. Το ποσοστό διαφυγής μειώθηκε σημαντικά».

politico_7.JPG

Η Τουρκία διαθέτει πλέον 32 κέντρα απομάκρυνσης με χωρητικότητα σχεδόν 20.000 ατόμων, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Ali Yerlikaya.
Σε συνέντευξή του τον Αύγουστο, τα χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη δύναμη υποδομής μας όσον αφορά τις απελάσεις».
Ένας διπλωμάτης της ΕΕ, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσει ευαίσθητα θέματα, δήλωσε ότι το μπλοκ έχει υποστηρίξει οικονομικά 30 κέντρα απομάκρυνσης – χρηματοδοτώντας την κατασκευή ή την ανακαίνισή τους ή τον εξοπλισμό, το προσωπικό και τη διαχείρισή τους.
Τα έγγραφα δείχνουν ότι τα χρήματα της ΕΕ δαπανήθηκαν για τα πάντα, από βρεφικά ρούχα μέχρι συρματοπλέγματα, με τη συνολική χρηματοδότηση των κέντρων να φτάνει σχεδόν τα 213 εκατομμύρια ευρώ.
(Εκπρόσωπος της Επιτροπής προσδιόρισε την αξία των συμβάσεων που σχετίζονται με τα κέντρα απομάκρυνσης σε 199,7 εκατ. ευρώ).
Το κέντρο απομάκρυνσης στην Τούζλα ήταν μεταξύ πολλών χώρων που ανακαινίστηκαν με περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ πριν από μερικά χρόνια, όπως δείχνουν τα έγγραφα.
Το κέντρο της Şanlıurfa, ένα από τα οκτώ που κατασκευάστηκαν εκ του μηδενός με χρήματα της ΕΕ, έλαβε 6,8 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.