Κυρώσεις; Ποιες κυρώσεις; Οι μπίζνες με τη Ρωσία καλά κρατούν!

Τη στιγμή που η Ευρώπη –υποτίθεται- ότι προσπαθεί να απομακρυνθεί από τις αγορές ενέργειας που βοηθούν στη χρηματοδότηση της Ρωσίας και της πολεμικής της βιομηχανίας κατά της Ουκρανίας, νέες αναλύσεις δεδομένων υποδεικνύουν ότι οι αποστολές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γαλλία υπερδιπλασιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024!

Παρά τις δεκάδες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί (ανεπιτυχώς) στη Ρωσία από την ΕΕ, παρά τις συνεχείς κραυγές ηγετών και αξιωματούχων ότι η Μόσχα είναι ο… υπέρτατος εχθρός και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι η προσωποποίηση του κακού, τελικά, όπως αποδεικνύεται, όλοι στην ανάγκη της Ρωσίας πέφτουν! Ειδικά όταν πρόκειται για μπίζνες…

Όπως σημειώνει ο βρετανικός independent, η Ευρώπη έχει μεν περιορίσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, αλλά το φυσικό αέριο εξακολουθεί να επιτρέπεται.

Και ενώ, όπως αναφέρει, οι εταιρείες στη Γαλλία εισάγουν περισσότερο, μια ανάλυση έδειξε ότι οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν συνολικά 7% περισσότερο ρωσικό LNG το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι!

Ο Oleh Savytskyi, ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής Razom We Stand, η οποία κάνει εκστρατεία για σκληρότερες κυρώσεις στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, είπε ότι ο στόχος της ΕΕ για σταδιακή κατάργηση όλων των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027 ήταν «σοκαριστικά εκτός πορείας».

Είπε ακόμα, ότι οι χώρες που αγοράζουν ρωσικό LNG «σαμποτάρουν την ενεργειακή μετάβαση της ηπείρου» και «συνεισφέρουν δισεκατομμύρια στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας».

Στο άρθρο του η βρετανική ιστοσελίδα τονίζει πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν πει ότι η πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου θα εκτινάξει τους λογαριασμούς της ενέργειας και της θέρμανσης στα ύψη και οι βιομηχανικοί χρήστες φυσικού αερίου θα υποφέρουν επίσης.

Η ανάλυση προήλθε για πρώτη φορά από το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό των ΗΠΑ που έχει στόχο να επιταχύνει τη μετάβαση του κόσμου σε πιο βιώσιμη ενέργεια.

Η IEEFA εξέτασε δεδομένα από την Kpler (ιχνηλάτης ναυτιλίας) και την ICIS, έναν πάροχο δεδομένων εμπορευμάτων, τα οποία παρείχαν επίσης τη δική τους ανάλυση.

Οι «πρωταθλητές» Γάλλοι και οι δικαιολογίες τους

Σύμφωνα με το IEEFA, οι γαλλικές εταιρείες εισήγαγαν σχεδόν 4,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού LNG το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Οι επόμενοι μεγαλύτεροι εισαγωγείς, η Ισπανία και το Βέλγιο, σημείωσαν άνοδο 1% και πτώση 16% αντίστοιχα, σύμφωνα με to IEEFA.

Η TotalEnergies, ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός που αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μερίδιο των εισαγωγών σε μια λίστα φορτίων μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου που είδε το Associated Press, είπε ότι δεσμευόταν από συμβόλαια που είχαν υπογραφεί πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας της Γαλλίας είπε στο AP ότι οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε πλοία που κινούνται μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, έχουν αναγκάσει την αναμόρφωση των εισαγωγών LNG, καθώς το φυσικό αέριο από τη Μέση Ανατολή δεν μπορεί πλέον να φτάσει εύκολα στην Ευρώπη, ενώ η διαδρομή της Ρωσίας από την Αρκτική έχει παραμείνει ανεπηρέαστη.

Το γαλλικό υπουργείο σημείωσε ότι η Γαλλία είναι ένα από τα κύρια σημεία εισόδου της Ευρώπης για το LNG. Η Γαλλία και η Ισπανία, με επτά η καθεμία, έχουν τους περισσότερους τερματικούς σταθμούς LNG στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία εισήγαγε περισσότερο ρωσικό LNG, εισήγαγε λιγότερο από άλλους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αγκόλας, του Καμερούν, της Αιγύπτου και της Νιγηρίας — μια ποσότητα που πλησίαζε το άλμα του ρωσικού LNG, σύμφωνα με την ανάλυση.

Καμία από τις εξαγωγές LNG αυτών των άλλων χωρών, δεν επηρεάστηκε από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με τον independent, το επιπλέον αέριο δεν χρησιμοποιείται από γαλλικά σπίτια ή τη βιομηχανία. Η ζήτηση στη Γαλλία μειώθηκε κατά 9% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Γαλλίας μέσω αγωγών προς το Βέλγιο αυξήθηκαν σχεδόν 10% τους πρώτους έξι μήνες, σύμφωνα με την Kpler, αλλά δεν κατέστη δυνατό να υπολογιστεί πόσο ήταν το ρωσικό LNG σε αυτές τις εξαγωγές.

«Αυτό που μας λένε τα δεδομένα, είναι ότι οι άνθρωποι βγάζουν χρήματα από αυτό το εμπόριο», είπε ο Jason Feer, παγκόσμιος επικεφαλής σύμβουλος ενέργειας στην εταιρεία Poten and Partners.

Το γαλλορωσικό deal

Το μεγαλύτερο ρωσικό πρότζεκτ LNG βρίσκεται στη χερσόνησο Γιαμάλ του Αρκτικού Κύκλου, μια κοινοπραξία με την TotalEnergies, η οποία κατέχει το 20%. Σύμφωνα με σύμβαση που υπεγράφη το 2018, η TotalEnergies δεσμεύεται να αγοράζει 4 εκατομμύρια τόνους φυσικού αερίου από εκεί ετησίως.

Η γαλλική εταιρεία είπε μέσω email ότι ήταν νομικά υποχρεωμένη να τηρήσει τις συμβάσεις της και θα το πράξει «εφόσον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κρίνουν το ρωσικό αέριο απαραίτητο για την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μόνο εάν επιβάλλονταν νέες κυρώσεις θα μπορούσαν να ανασταλούν οι αγορές, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι οι εισαγωγές ρωσικού LNG στην Ευρώπη είχαν πράγματι μειωθεί κατά την περίοδο που μελετήθηκε.

Η αντίδραση της ΕΕ

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πάντως ότι οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκαν σημαντικά μεταξύ 2021 και 2023.

Μια προσωρινή αύξηση του όγκου «δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τα επιτεύγματα της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Adalbert Jahnz.

«Έχουμε διαφοροποιήσει τις εισαγωγές μας και το μεγαλύτερο μέρος του απαραίτητου φυσικού αερίου προμηθεύεται από αξιόπιστους εταίρους, όπως η Νορβηγία και οι ΗΠΑ».

Αλλά ο Savytskyi του Razom We Stand ζήτησε από την ΕΕ να εφαρμόσει ένα πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό LNG.

Η TotalEnergies «δεν θα πρέπει να έχει δωρεάν πάσο για να κρατήσει την Ευρώπη γαντζωμένη στο ρωσικό αέριο», είπε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.