Μέση Ανατολή: Σενάρια για επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ την ιερή ημέρα των Εβραίων

Η ταφή του Ισμαήλ Χανίγιε στην Ντόχα του Κατάρ σηματοδοτεί την χρονική στιγμή, από την οποία θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την απάντηση που θεωρητικώς αναμένεται να δώσει στο Ισραήλ ο «Άξονας της Αντίστασης» του Ιράν, δηλαδή οι σύμμαχοι και πληρεξούσιοί του στην Μέση Ανατολή, εξέλιξη για την οποία ετοιμάζονται όλες οι πλευρές στην περιοχή.

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα της Τζερούσαλεμ Ποστ, δυτικές μυστικές υπηρεσίες έχουν προειδοποιήσει την ισραηλινή κυβέρνηση ότι ένα από τα σχέδια της Τεχεράνης είναι το πλήγμα να γίνει την ιερή μέρα των Εβραίων, Tisha B’Av, που είναι το διήμερο 12/13 Αυγούστου.

Η ημέρα συμβολίζει την καταστροφή του πρώτου Ναού του Σολομώντα και του δεύτερου. Φυσικά δεν αποκλείεται ωστόσο το ενδεχόμενο να συμβεί ανά πάσα στιγμή αυτό το χτύπημα. Άλλωστε η ιερή μέρα θεωρητικώς «κάηκε» από την στιγμή που την αποκάλυψε η ισραηλινή εφημερίδα.

Προσκυνητές κατευθύνονται στο σημείο ενταφιασμού του Ισμαήλ Χανίγια στην Ντόχα.

Το αναμενόμενο πλήγμα θα είναι η απάντηση στην εξόντωση των δύο ανώτατων στελεχών της Χαμάς και ενός ανώτερου διοικητή της Χεζμπολαχ, έστω κι αν επισήμως ο το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την δολοφονία του Χανίγια.

Καθώς η Μέση Ανατολή τις τελευταίες ημέρες έχει μετατραπεί σε καζάνι που βράζει, το Ισραήλ ετοιμάζεται με κάθε τρόπο για να αντιμετωπίσει πόλεμο και με την Χαμάς και με την Χεζμπολάχ. Αν και βασικός σύμμαχός του είναι η Ουάσινγκτον, το Ισραήλ οριστικοποιεί τις ρυθμίσεις και με τους άλλους συμμάχους για να ανασυστήσει έναν περιφερειακό συνασπισμό που θα αποτρέψει επιθέσεις, όπως του Ιράν τον περασμένο Απρίλιο, αναφέρει το Κανάλι 12.

Ο συνασπισμός περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα κράτη του Κόλπου, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Είναι οι χώρες που θεωρούνται έτοιμες για να βοηθήσουν στην αναχαίτιση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε περίπτωση που εκτοξευθούν, όπως έγινε στις 13 και 14 Απριλίου.

Οι σημερινές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin είχαν εκ νέου συνομιλία και σύμφωνα με το Κανάλι 12 πολλά αμερικανικά πλοία με σχετικές δυνατότητες ανίχνευσης και αναχαίτισης βλημάτων έχουν σταλεί στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του προέδρου Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τις άμυνες στην Μέση Ανατολή. Είναι μια δήλωση, που όπως εξήγησε και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κέρμπι σημαίνει ότι θα σταλούν στην περιοχή και οπλικά συστήματα, αλλά και προσωπικό, το οποίο θα τα χειριστεί.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι σταδιακά στο Ισραήλ αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως η ως τώρα πάγια στρατηγική ότι «σκοτώνουμε όποιον μας χτυπήσει» πλέον μπορεί να μην έχει μόνον θετικές επιπτώσεις. Οι θάνατοι των τριών στελεχών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ σε λίγες μόνον ημέρες συσπείρωσε τον «Άξονα της αντίστασης» του Ιράν και πάγωσε την Ουάσινγκτον.

Τα είπαν έξω από τα δόντια

Το τηλεφώνημα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου χθες το βράδυ εν μέσω αναμενόμενων αντιποίνων για τις 3 εκτελέσεις ήταν “σκληρό”, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν περιέγραψε τη χθεσινή συνομιλία με τον Νετανιάχου ως “πολύ άμεση”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Axios, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι απογοητευμένη που το Ισραήλ την κράτησε στο σκοτάδι σχετικά με τα σχέδια δολοφονίας, την στιγμή που ο Νετανιάχου έδωσε την εντύπωση στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα ότι υιοθετούσε τη θέρμη του Μπάιντεν να κλείσει μια συμφωνία ομηρίας-εκεχειρίας με τη Χαμάς στη Γάζα. Πόνταρε στην υπόσχεση του Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να εγγυηθούν την ασφάλεια του Ισραήλ. Και κέρδισε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι αν και η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί να βοηθήσει το Ισραήλ να αποκρούσει μια ιρανική επίθεση, ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Νετανιάχου ότι μετά από αυτό δεν θέλει να δει περαιτέρω κλιμάκωση.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι στο τέλος της συνάντησης των δύο ηγετών στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, ο Μπάιντεν είχε “υψώσει τη φωνή του και είπε ότι θέλει να επιτευχθεί μια συμφωνία μέσα σε μία με δύο εβδομάδες”. Και αυτό δεν έγινε. Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που ήθελε και το κράτησε μυστικό από τον Μπάιντεν.

Συνομιλίες  για ειρήνευση στην Γάζα

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση έγινε σήμερα γνωστό ότι Νετανιάχου εξουσιοδότησε τους ισραηλινούς διαπραγματευτές να ταξιδέψουν αύριο το βράδυ στο Κάιρο σε μια προσπάθεια να προωθήσουν μια συμφωνία για την ομηρία και την κατάπαυση του πυρός, όπως ανέφερε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση έγινε αμέσως μετά από δημοσίευμα του ειδησεογραφικού Καναλιού 12 που υποστήριξε ότι ο Νετανιάχου απέρριψε τις εκκλήσεις των επικεφαλής ασφαλείας, οι οποίοι του πρότειναν να αδράξει την τρέχουσα ευκαιρία με τις 3 εκτελέσεις για μια συμφωνία. Το πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε ότι το δημοσίευμα του Καναλιού 12 είναι ψευδές, απορρίπτοντας συγκεκριμένα τον ισχυρισμό ότι ο επικεφαλής της Μοσάντ Barnea είπε ότι υπάρχει έτοιμη συμφωνία και ότι το Ισραήλ πρέπει να την εκμεταλλευτεί.

Κι ενώ το Ισραήλ εξέδωσε οδηγίες στους πολίτες για να καθαρίσουν και να εξοπλίσουν τα καταφύγιά τους, φαίνεται ότι και η Χεζμπολάχ ετοιμάζεται για νέες ισραηλινές  επιθέσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η σιτική οργάνωση του Λιβάνου απομακρύνει το ανώτερο προσωπικό της από τα προπύργια στα νότια προάστια της Βηρυτού, εν αναμονή πιθανών ισραηλινών χτυπημάτων.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα φέρεται επίσης να έχει μεταφέρει τον στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει αποθηκεύσει σε περιοχές πιο μακριά από την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Εν τω μεταξύ από χθες  οι αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν προγραμματισμένα δρομολόγια προς το Ισραήλ, μεταξύ αυτών και η Aegean.

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.