Επανεξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν – Πόσοι την ψήφισαν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παραμείνει στο Berlaymont για άλλα πέντε χρόνια.

Η Γερμανίδα έπεισε την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο την Πέμπτη και κατά την ψηφοφορία απέσπασε συνολικά 401 ψήφους από τους 707 ευρωβουλευτές, ενώ 284 δεν πείστηκαν από την ομιλία της και την καταψήφισαν.

Δεκαπέντε ευρωβουλευτές ψήφισαν αποχή. Υπήρχαν και 7 άκυρα. Η ψηφοφορία ήταν μυστική και έγινε με κάλπη.  Για την εκλογή προέδρου της Επιτροπής χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 360 ψήφοι από το σύνολο των 719 εδρών της νέας Ευρωβουλής.

Την Φον ντερ Λάιεν στήριξαν ανοιχτά οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο και ανήκει, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι. Ωστόσο υπήρχαν σημαντικές απώλειες, δεδομένου ότι οι τέσσερις αυτές πολιτικές ομάδες συγκεντρώνουν συνολικά 454 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάποιοι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλικής Ρεπουμπλικανικής Δεξιάς, είχαν δηλώσει ότι δεν θα την ψηφίσουν, ενώ απρόθυμοι να τη στηρίξουν είχαν δηλώσει και οι Γερμανοί και οι Ιρλανδοί ευρωβουλευτές των Φιλελευθέρων.

Το επόμενο στάδιο είναι η συγκρότηση της Επιτροπής. Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να της στείλει το όνομα ενός υποψήφιου Επιτρόπου. Στη συνέχεια, θα εναπόκειται στην Πρόεδρο να συγκροτήσει την ομάδα. Η κατανομή των χαρτοφυλακίων θα αντανακλά μια λεπτή πολιτική και γεωγραφική ισορροπία, καθώς και τις υποσχέσεις που έδωσε η υποψήφια του ΕΛΚ κατά την προεκλογική της εκστρατεία στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και στις κοινοβουλευτικές ομάδες, ενόψει της επανεκλογής της.

Μόλις συγκροτηθεί η ομάδα, θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο. Οι ακροάσεις των Επιτρόπων θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, γεγονός που, εκτός απροόπτου, θα επιτρέψει στο νέο εκτελεστικό όργανο (Κομισιόν) να αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Νοεμβρίου.

Η συνέντευξη στο Στρασβούργο

«Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Στρασβούργο, λίγο μετά την επανεκλογή της στην Προεδρία της Επιτροπής για άλλα πέντε χρόνια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.