Κλείδωσε η ηγετική τριπλέτα της ΕΕ – Συνεχίζει η Von der Leyen, «μπαίνει» ο Costa, το γεράκι Kallas στην εξωτερική πολιτική

Η διαπραγματευική ομάδα των έξι ηγετών της ΕΕ που διαπραγματεύονται τις κορυφαίες θέσεις στην ευρωπαϊκή ηγεσία συμφώνησαν ότι η Γερμανίδα Ursula von der Leyen (ΕΛΚ), ο Πορτογάλος Antonio Costa (Σοσιαλδημοκράτες) και η Εσθονή Kaja Kallas (Φιλελεύθεροι) θα προταθούν για τις θέσεις στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικής πολιτικής και Ασφάλειας, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, οι έξι ηγέτες που κάθισαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός Πρωθυπουργός Donald Tusk (για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez και ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz (για τους Σοσιαλιστές), ο Γάλλος Πρόεδρος Macron και ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte (για τους φιλελεύθερους).
Το επόμενο βήμα θα είναι η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 27/6, κατά την οποία τα τρία ονόματα θα παρουσιαστούν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων προκειμένου να λάβουν οριστική έγκριση.

Επιστρατεύουν την ειδική πλειοψηφία οι Βρυξέλλες, απουσία ομοφωνίας

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων αξιωματούχων εκτιμά πως την ερχόμενη Πέμπτη θα υπάρξει συμφωνία με ειδική πλειοψηφία  για τα τρία βασικά πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής).

Ωστόσο η καταφυγή στην ειδική ρήτρα της ειδικής πλειοψηφίας σημαίνει ότι πληρούνται ταυτοχρόνως δύο όροι.
Αφενός, η πρόταση θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το 55% των κρατών μελών -πρακτικά αυτό σημαίνει 15 από τα 27 μέλη της ΕΕ- και αφετέρου, θα πρέπει να υποστηριχθεί από κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ.

Τακτικός ελιγμός από τη Meloni, οργή Orban

Ένας από τους ηγέτες, ο οποίος μίλησε στο Politico υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, μετέφερε στο Politico ότι «δεν θα αρέσει και πολύ»  στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Giorgia Meloni που (και πάλι) δεν συμμετείχε στη διαπραγμάτευση για την επιλογή της ανώτατης ευρωπαικής ηγεσίας, παρότι  ελέγχει την τρίτη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου.
Ουσιαστικά ο αποκλεισμός της Ιταλίδας πρωθυπουργού ήταν όρος που έθεσαν οι φιλελεύθεροι και οι κεντροαριστεροί των Βρυξελλών, οι οποίοι είχαν δεσμευτεί να μην υποστηρίξουν τη von der Leyen εάν προχωρήσει σε υπόγεια συμφωνία στήριξης από τη Meloni.
Ωστόσο, η Ιταλία είναι πιθανό να αποκτήσει ένα πολύ πιο επιδραστικό χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε: «Τώρα που συμφωνούν, αυτό θα πρέπει να περάσει εύκολα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Ωστόσο, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Viktor Orban έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την είδηση ​​που κυκλοφόρησε την Τρίτη ότι η συμφωνία του ΕΛΚ «με τους αριστερούς και τους φιλελεύθερους έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα θεμελιώνουν την ΕΕ. Αντί για συμπερίληψη, σπέρνει τους σπόρους του διχασμού. Τα ανώτατα στελέχη της ΕΕ πρέπει να εκπροσωπούν κάθε κράτος μέλος, όχι μόνο αριστερούς και φιλελεύθερους!»

Ένα αντιρωσικό γεράκι στην κορυφή της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Διόλου τυχάια δεν είναι και η επιλογή της απερχόμενης Εσθονής πρωθυπουργού ως Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης.
Πρόσφατα, σε ένα ακραία μέτρο, η Kallas ανακοίνωσε την αύξηση της φορολογίας για την ενίσχυση του αμυντικού προϋπολογισμού της Εσθονίας.
Σε συνέντευξή της στο EUobserver, δήλωσε ευθαρσώς: «Διαπράττω πολιτική αυτοκτονία, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή».
Προηγουμένως, δεν… είχε τάσεις αυτοκτονίας, πράγμα που σημαίνει ένα πράγμα: Ότι οι πάτρωνες της στη Δυτική Ευρώπη αποφάσισαν ότι η πολιτική ζωή της Kallas ως πρωθυπουργού έφτασε στο τέλος της και ότι έφτασε η ώρα να χρησιμοποιηθεί πια στην ανώτατη θέση της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Τα διαπιστευτήρια στη Δύση

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας έδωσε τα διαπιστευτήριά της στη Δύση με απτά δείγματα γραφής: Κατεδάφιση μνημείων των Σοβιετικών στρατιωτών που απελευθέρωσαν την Εσθονία, καταστολές κατά των Ρωσόφωνων και πλήρης λευκή κάρτα στο ΝΑΤΟ όσον αφορά την παροχή ολόκληρης της επικράτειας της χώρας για στρατιωτικές βάσεις και ασκήσεις.
Επίσης τα δείγματα γραφής περιλαμβάνουν την παραβίαση της ελευθερίας του λόγου και τη διακοπή των οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία, επισημαίνει σε άρθρο του στο Ria Novosti o αναλυτής Kirill Strelnikov.
Η Εσθονία έφτασε στο σημείο να κατηγορεί τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για ανεπαρκή βοήθεια στην Ουκρανία.
Η Kallas είχε υπαινιχθεί ότι Εσθονοί στρατιώτες μπορεί να πάνε στην Ουκρανία αντί για τους Γάλλους ενώ αρνήθηκε να εγγυηθεί ότι ο εσθονικός στρατός δεν θα συμμετάσχει στη σύγκρουση.
«Δεν δίνω τέτοιες υποσχέσεις , γιατί οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν», δήλωνε.
Τώρα, είναι η ώρα τα αντιρωσικά διαπιστευτήρια να αναγνωριστούν…

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.