Πάνω από 300 drones, πυραύλους cruise και βαλλιστικούς πυραύλους εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση το βράδυ του Σαββάτου της 13ης Απριλίου.
Στην άμυνα του εβραϊκού κράτους συμμετείχαν κατά δική τους ανακοίνωση οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ιορδανία.
Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν τις βάσεις τους στο Ιράκ και στην Συρία, την δύναμη κρούσης στην αραβική θάλασσα, τις ναυτικές τους μονάδες στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Βρετανοί δραστηριοποιήθηκαν μέσω των δύο βάσεών τους στην Κύπρο ενώ και οι Γάλλοι χρησιμοποίησαν την αεροπορία τους, και την αντιαεροπορική – αντιπυραυλική τεχνολογία αιχμής που διαθέτουν.
Στον πολεμικό αυτόν συναγερμό συμμετείχε ενεργά και η αμερικανική βάση της Σούδας. Ολόκληρος ο εναέριος και θαλάσσιος χώρος της Ανατολικής Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας, του Περσικού Κόλπου, της Αραβικής Θάλασσας και του εγγύς Ινδικού ωκεανού βρισκόταν υπό την αντιπυραυλική ομπρέλα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Η Ιορδανική Αεράμυνα συμμετείχε με τα οπλικά συστήματα που έχει εγκαταστήσει από τους δυτικούς προμηθευτές της.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις μέχρι στιγμής ότι ενεργοποιήθηκαν αμερικανικές στρατιωτικές δομές που είναι εγκατεστημένες στην Τουρκία, πέρα από τις υποδομές συγκέντρωσης πληροφοριών. Από την αμερικανική βάση του Ιντσιρλίκ, άλλωστε έχουν απομακρυνθεί τα σημαντικότερα οπλικά συστήματα και ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών τα οποία έχουν μετεγκατασταθεί στην Ιορδανία και τη Σούδα.
Στη ζωή των ανθρώπων τα μεγαλύτερα ψέματα διατυπώνονται μετά από το κυνήγι, το ψάρεμα και από μία πολεμική σύγκρουση. Ανεξάρτητα λοιπόν από τους αριθμούς, τα ποσοστά και τους ισχυρισμούς των αντιπάλων τα δεδομένα το πρωί της Κυριακής, λίγες ώρες μετά την από αέρος επίθεση του Ιράν έχουν ως εξής:
1) Το ίδιο το Ισραήλ «αφόπλισε» εαυτόν αποδεχόμενο πώς η ιρανική επίθεση δεν προκάλεσε ζημιές και θανάτους. Η αποδοχή αυτή σημαίνει πως δεν διαθέτει πειστικό λόγο για αντίποινα μεγάλου βεληνεκούς.
2) Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου πώς η Αμερική θα προστατεύσει το Ισραήλ από επιθέσεις αλλά δεν θα στηρίξει επιθετική ενέργεια κατά του Ιράν.
3) Χώρες από όλο τον κόσμο οι οποίες συνήθως δεν εμπλέκονται σε τέτοιες καταστάσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις. Η Χιλή, το Μεξικό, η Αργεντινή, η Βενεζουέλα είναι μεταξύ αυτών των χωρών. Είναι προφανές πώς αν κρίνουμε και από το ύφος της παρέμβασης του Πεκίνου, ότι ο πλανήτης αγωνιά για τις οικονομικές επιπτώσεις από μία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.
4) Ήδη η τιμή του Brend σκαρφάλωσε στα 92 δολάρια το βαρέλι την Κυριακή το πρωί, με την προοπτική περαιτέρω αύξησής του, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν μια ενδεχόμενη αναρρίχηση του ακόμη και στα 100 δολάρια το βαρέλι.
Σε ιστορικό υψηλό ανήλθε η τιμή του χρυσού. Καταποντίζονται τα κρυπτονομίσματα. Οι επενδυτές αλλά και οι διακινητές μαύρου χρήματος προτιμούν ασφαλείς τοποθετήσεις.
5) Καταγράφθηκε τη νύχτα του Σαββάτου ως ιστορικό δεδομένο, μία μαζική επίδειξη οπλικών συστημάτων διαφορετικών στρατιωτικών μπλοκ. Έγινε χρήση από τους Ιρανούς, τεχνολογιών που ανήκουν σε μη Δυτικές χώρες. Για πρώτη φορά στην ιστορία καταγράφθηκε και αναχαίτιση υπερηχητικού πυραύλου στο διάστημα. Αυτή η επίδειξη οπλικών συστημάτων δεν είχε όπως δείχνουν τα πράγματα θύματα ή σημαντικές ζημιές.
6) Ο πλανήτης εισήλθε σε μία νέα φάση πολεμικής αντιπαράθεσης μέσω τεχνολογίας και ψηφιακών εφαρμογών.
7) Η Τουρκία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Έτσι εξηγείται η σιωπή της. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συνεργάτης των Ιρανών και ένας από τους κύριους «Τραπεζίτες» της Τεχεράνης. Ο Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον σε λίγες εβδομάδες. Οφείλει να πείσει τις ΗΠΑ πώς θα στηρίξει τις επιλογές της Δύσης. Έχει απόλυτη ανάγκη οικονομικής στήριξης του αμερικανικού συστήματος για να ισορροπήσει η οικονομία της Τουρκίας. Ο Ερντογάν εξέρχεται μίας στρατηγικά καθοριστικής εκλογικής ήττας. Οι εκλογείς τον τιμώρησαν λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και όχι για ιδεολογικούς λόγους.
8) Στην Τουρκία εδώ και δύο εβδομάδες πήραν κεφάλι ακραίες ισλαμιστικές φράξιες που απαιτούν πόλεμο με το Ισραήλ. Το καθεστώς Ερντογάν υποχρεούται να ζυγίσει τα πράγματα και να καθορίσει τις προτεραιότητες του. Μία σύγκρουση έστω διπλωματική με το Ισραήλ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και θα ενισχύσει την ανασφάλεια των κοινωνικών ομάδων (συνταξιούχοι και εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό) που καταψήφισαν τον Ερντογάν στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές.
Τα περιθώρια αντίδρασης του Ισραήλ
Η σύσκεψη του Ανώτατου Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ που ήταν προγραμματισμένη για τις 6 το πρωί της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε στις 15:30 το μεσημέρι. Κατά τη διάρκειά της, αναμένεται να αποφασιστεί το εύρος των ισραηλινών αντιποίνων ή όχι, κατά του Ιράν.
Οι υπουργοί του Νετανιάχου ψήφισαν για να αναθέσουν την απόφαση αυτή στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, το οποίο αποτελείται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον Μπένι Γκαντζ, που είναι αντίπαλος του Νετανιάχου, που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Αυτοί είναι οι τρεις που θα αποφασίσουν και το επόμενο βήμα, με την τύχη της περιοχής να βρίσκεται πλέον στα χέρια τους
Σημειώνεται πως τις ώρες πριν από τη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά για 25 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση.
«Το Ισραήλ θα απαιτήσει ένα τίμημα από το Ιράν ως απάντηση στη μαζική επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο κεντρώος υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ.
«Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι κατάλληλοι για εμάς», είπε νωρίτερα σε ανακοίνωση, ενόψει της σύγκλησης του Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου.
Την Κυριακή το πρωί ανακοινώθηκε επίσημα πως η Χαμάς απέρριψε το ισραηλινό σχέδιο για εκεχειρία και ανταλλαγή των ισραηλινών ομήρων με παλαιστινίους φυλακισμένους. Αυτό σημαίνει πώς θα ενισχυθεί η κοινωνική πίεση κατά του Νετανιάχου.
Αρχίζει και εδραιώνεται στη συνείδηση των Δυτικών κοινωνιών πώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατάφερε να εμπλέξει το Ιράν σε μία σύγκρουση για να διασωθεί ο ίδιος.
Αν υπάρξει δυσανάλογη απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα στις ΗΠΑ λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές. Είναι σαφές πώς έχει μεταστραφεί το κλίμα συμπαράστασης προς το Ισραήλ. Μιλάμε ακόμη και για εκρήξεις αντισιωνισμού ακόμη και εντός των παραδοσιακών πυρήνων του Δημοκρατικού Κόμματος.
Όλα τα παραπάνω λοιπόν, μειώνουν τα περιθώρια ελιγμών που διαθέτει η ισραηλινή κυβέρνηση στο θέμα των αντιποίνων.