Η Ουκρανία είχε ένα όνειρο. Να γίνει το κλειδί για την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο.
Η ουκρανική ηγεσία σχεδίαζε να καταστεί ο κόμβος φυσικού αερίου της Ευρώπης αλλά η Ρωσία …το θεώρησε περιττό.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας Svetlana Grinchuk, οι εισαγωγές συνήθως έφταναν και τα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ενώ ο συνολικός όγκος των ουκρανικών εγκαταστάσεων αποθήκευσης ανέρχονταν σε 31 δισεκατομμύρια.
Η Ουκρανία αποθήκευε αέριο για την Πολωνία, τη Νορβηγία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες, το οποίο λαμβάνεται ακόμη και από την περιοχή της Κασπίας, καθώς και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο έρχεται στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ.
«Η ΕΕ στοχεύει να καταργήσει σταδιακά τη χρήση του ρωσικού φυσικού αερίου και να μειώσει το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα.
Η Ουκρανία μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη αυτών των στόχων», δήλωνε η Grinchuk στο Euractiv.
Η Ρωσία είχε …άλλα σχέδια
Από την πλευρά της η Ρωσία αποφάσισε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε μάλλον να σκεφτεί την επανεξέταση των Nord Stream ή να διολισθήσει περαιτέρω σε ύφεση και πληθωρισμό.
Τη νύχτα της 10ης προς την 11η Απριλίου 2024, οκτώ MiG-31 έπληξαν την υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου Bilche-Volitsko-Uhersky (UGS) κοντά στην πόλη Stryi στην περιοχή Lviv.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη (17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ουκρανία και τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
Η Ρωσία πέτυχε τον στόχο για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα.
Οι υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν υπόγειες καλά οχυρωμένες εγκαταστάσεις αλλά είναι απίθανο ο σκοπός της επίθεσης να ήταν η ανατίναξη των τεράστιων αποθεμάτων αερίου.
Στη Ρωσία αρκούσε να καταστραφούν οι υποδομές, όπως τα αντλιοστάσια.
Γιατί η Ρωσία στοχεύει υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου στην Ουκρανία;
Η καταστροφή της εγκατάστασης Bilche-Volitsko-Uhersky UGS έχει άλλες πολύ δυσάρεστες συνέπειες τόσο για την Ουκρανία, όσο και για την ΕΕ.
Ο επικεφαλής της Naftogaz, Alexey Chernyshov, δήλωσε ότι οι εταιρείες που αποθηκεύουν φυσικό αέριο στην Ουκρανία δεν παραιτούνται από τη συνεργασία με το Κίεβο.
Ωστόσο, πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες και δεν θα ανεχθούν ζημιές, ακόμη κι αν είναι πλέον δυνατή η αποθήκευση για ένα μήνα, διατηρώντας το ίδιο κόστος.
Εκτός από τις επιθέσεις της 11ης Απριλίου στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου (μπορεί να υποθέσει κανείς ότι επηρεάστηκε και η ΕΕ), οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν και τον ηλεκτρικό υποσταθμό στο Chervonogradskoe στην περιοχή Lviv.
Ο σταθμός κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 για να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στις χώρες της CMEA και τώρα στην ΕΕ (η CMEA ή COMECON ήταν μια πρώην Ένωση χωρών του σοβιετικού μπλοκ που ιδρύθηκε το 1949 για να προωθήσει την οικονομική αλληλοβοήθεια των κρατών μελών της.
Τα μέλη της ήταν η Βουλγαρία, η Κούβα, η Τσεχοσλοβακία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ), η Ουγγαρία, η Μογγολία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η ΕΣΣΔ και το Βιετνάμ ενώ αντικαταστάθηκε το 1991 από έναν οργανισμό που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει αυτές τις οικονομίες να ενσωματωθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η επίθεση της 11ης Απριλίου της Ρωσίας διέκοψε τις εξαγωγές και τις εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος, που είχαν στόχο την επίτευξη ενός σταθερού συστήματος παροχής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής στην Ευρώπη και να αντικατασταθεί ο εφοδιασμός ο οποίος χάθηκε ως αποτέλεσμα των ρωσικών χτυπημάτων στην Ουκρανία.