Η Αρμενία ενισχύεται από τις Βρυξέλλες με 270 εκατομμύρια ευρώ και από τις ΗΠΑ με 65 εκατομμύρια δολάρια

Πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και όχι μία φορά, αλλά τα επόμενα χρόνια, για την ενίσχυση της οικονομίας και τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό ήταν το κύριο αποτέλεσμα της συνάντησης Πασινιάν-Μπλίνκεν-Φον ντερ Λάιεν χθες στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αρμενία συμπίπτουν ολοένα και περισσότερο ως προς τις αξίες και τα συμφέροντα»

Κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ειδικότερα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, ενημέρωσε ότι οι Βρυξέλλες θα παράσχουν επιπλέον 270 εκατομμύρια ευρώ στήριξης στην Αρμενία τα επόμενα τέσσερα χρόνια για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και για την ανάπτυξη υποδομών.

«Θα κάνουμε επενδύσεις για να κάνουμε την οικονομία και την κοινωνία της Αρμενίας ισχυρότερες και ανθεκτικές σε κραδασμούς. Θα υποστηρίξουμε την επιχείρησή σας, το ταλέντο σας, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σας, ώστε να τις βοηθήσετε να αναπτυχθούν, να καινοτομήσουν και να εισέλθουν σε νέες αγορές. Και θα επενδύσουμε σε βασικά έργα υποδομής, όπως το καλώδιο τροφοδοσίας της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο είναι μια διαδρομή μεταφοράς γεμάτη ευκαιρίες», είπε.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε ότι τα μέρη συμφώνησαν σε αυτή τη συνάντηση τον περασμένο Οκτώβριο στη Γρανάδα.

Αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ , όταν η Δύση αναζητούσε τρόπους να μετριάσει τις συνέπειές της.

Μιλώντας για την ανάπτυξη των σχέσεων, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν εκτίμησε μόνο τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις της Αρμενίας, αλλά και τα βήματα προς την ένταξη στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Χαιρετίζω επίσης τα μέτρα που έχει λάβει η Αρμενία κατά της παράκαμψης των κυρώσεων μας κατά της Ρωσίας, ιδίως, έτσι ώστε ο φονικός εξοπλισμός και οι τεχνολογίες να μην καταλήξουν στα χέρια του ρωσικού στρατού. Αυτό δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αρμενία ευθυγραμμίζονται ολοένα και περισσότερο ως προς τις αξίες και τα συμφέροντα», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

«Θέλουμε η Αρμενία να πάρει τη θέση της ως ισχυρό, ανεξάρτητο έθνος σε ειρήνη με τους γείτονές της».

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε επίσης πρόσθετη βοήθεια, στην προκειμένη περίπτωση η βοήθεια είναι αρκετές φορές μικρότερη από την ευρωπαϊκή: 65 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, ο Μπλίνκεν τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να δει την Αρμενία ως μια ευημερούσα και σταθερή χώρα που βρίσκεται σε ειρήνη με τους γείτονές της.

«Θέλουμε η Αρμενία να πάρει τη θέση της ως ένα ισχυρό, ανεξάρτητο έθνος σε ειρήνη με τους γείτονές της, συνδεδεμένο με την περιοχή και τον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν και οι δύο να είναι εταίροι σε αυτήν την προσπάθεια, και νομίζω ότι σήμερα είναι απόδειξη γι’ αυτό. Σχεδιάζουμε να παράσχουμε βοήθεια άνω των 65 εκατομμυρίων δολαρίων, που είναι περισσότερο από 50 τοις εκατό περισσότερο από ό,τι πριν από δύο χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η περιφερειακή ολοκλήρωση είναι ζωτικής σημασίας για την Αρμενία, δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ιδιαίτερα το έργο «Σταυροδρόμι της Ειρήνης» που προτείνει η Αρμενία, στο οποίο, παρεμπιπτόντως, το Μπακού δεν έχει ακόμη επισήμως απαντήσει.

«Θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προωθήσουμε τη σχέση μας προς όλες τις κατευθύνσεις»

Για αυτό το πρόγραμμα ένταξης μίλησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ζοζέπ Μπορέλ, παρεμπιπτόντως, ανέφερε ότι η εμβάθυνση των σχέσεων με την Αρμενία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Συνολικής και Εκτεταμένης Εταιρικής Σχέσης που υπογράφηκε μεταξύ των μερών πριν από χρόνια. Δεν έγινε καμία συζήτηση για κάποια νέα συμφωνία ή το ενδεχόμενο σήμερα.

«Θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προωθήσουμε τις σχέσεις μας προς όλες τις κατευθύνσεις. Συμφωνήσαμε με τον υπουργό Εξωτερικών Μιρζογιάν να πάρουμε την ατζέντα συνεργασίας Αρμενίας-ΕΕ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο στο πλαίσιο του συμβουλίου εταιρικής μας σχέσης», είπε.

Η Αρμενία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις στενές σχέσεις με τη Δύση

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για αυτή τη συνεχή δέσμευση, τόνισε ότι η Αρμενία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις στενές σχέσεις με τη Δύση. Σήμερα ο Νικόλ Πασινιάν ήταν ο μόνος που μίλησε και για ρύθμιση των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν αναφέροντας τις θεμελιώδεις αρχές.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν με βάση την αμοιβαία αναγνώριση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του άλλου, σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Άλμα-Άτα του 1991.

«Η Αρμενία είναι επίσης πλήρως προσηλωμένη στην οριοθέτηση των συνόρων και την απεμπλοκή όλων των περιφερειακών επικοινωνιών με βάση τη Διακήρυξη της Άλμα-Άτα, η οποία βασίζεται στον πλήρη σεβασμό των αρχών της κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, της ισότητας και της αμοιβαιότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πασινιάν.

Αν και πριν από αυτή τη συνάντηση, ορισμένες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξει ανατροπή στις Βρυξέλλες, ότι θα υπογραφεί ένα σύμφωνο ασφαλείας με την Αρμενία ή ότι θα ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη, δεν έγινε αναφορά σε αυτά τα θέματα σε δημόσιες δηλώσεις.

Πριν από τη συνάντηση, υπήρχαν επίσης προσδοκίες ότι σήμερα θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζα ή της διάθεσης μη φονικών όπλων στην Αρμενία από την Ευρωπαϊκή Ειρηνευτική Πρωτοβουλία . Ωστόσο, οι πλευρές δεν μίλησαν δημόσια ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως ανέφεραν πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών συνεχίστηκε για περίπου μία ώρα, όπως σημειώνουν τα αρμενικά μέσα ενημέρωσης.

The Hellenic Information Team

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.