Wall Street Journal: Οι ΗΠΑ τρέμουν εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ανάμειξη στη σύγκρουση στην Ουκρανία αναφέρει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal, ανησυχία που προκύπτει από τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron σχετικά με την αποστολή χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανησυχία των Αμερικάνων εστιάζει στο ότι θα μπορούσαν να εμπλακούν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία, εάν ο ρωσικός στρατός χτυπήσει τα γαλλικά στρατεύματα που ο Macron θέλει να στείλει στο ουκρανικό έδαφος.
Πάντως, η WSJ αναφέρει πως ο Macron έχει διαβεβαιώσει την Ουάσινγκτον πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν απαραίτητο, ενώ πρόσφατα έκθεση της γερμανικής Bundestag υποστήριζε πως η επίθεση της Ρωσίας σε γαλλικές δυνάμεις στην Ουκρανία δεν θα σηματοδοτούσε την ενεργοποίηση του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα.

Πιεστικά ερωτήματα

Βάσει του δημοσιεύματος, η προοπτική της παρουσίας δυτικού προσωπικού στην Ουκρανία – τόσο πολιτικού όσο και στρατιωτικού – εγείρει πιεστικά ερωτήματα για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι σύμμαχοι εάν κάποιος από αυτούς σκοτωθεί ως αποτέλεσμα ρωσικού πλήγματος.
«Η κυβέρνηση Biden ανησυχεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε τυχόν γαλλικά στρατεύματα που θα μπορούσαν να σταλούν στην Ουκρανία» αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπλοκή της Γαλλίας και πιθανώς άλλων δυτικών χωρών στη σύγκρουση.

Διαβεβαιώσεις Macron

Πάντως, Αμερικάνος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι ο Macron απευθυνόμενος στους Συμμάχους, είπε ότι δεν υπήρχε ανάγκη για εμπλοκή του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ εάν η Ρωσία επιτεθεί στα γαλλικά στρατεύματα.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι η ΕΕ συμφώνησε να δημιουργήσει έναν «ένατο συνασπισμό για βαθιά χτυπήματα» – προμηθεύοντας την Ουκρανία με πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.
Είπε επίσης ότι η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τη Ρωσία «να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», ενώ υπογράμμισε ότι οι ηγέτες των δυτικών χωρών συζήτησαν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, χωρίς να επιτευχθεί συναίνεση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.