Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από ΗΠΑ και Ευρώπη

Η Ουκρανία για δύο χρόνια έλαβε από το ΝΑΤΟ περισσότερα από 2500 άρματα μάχης, ωστόσο οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν ήδη δρομολογήσει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Η Ευρώπη διπλασίασε τις εισαγωγές όπλων τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά την παγκόσμια αγορά οπλικών συστημάτων, αλλά με τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμένουν σταθερά στην πρώτη θέση, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύει κάθε πέντε χρόνια το ερευνητικό ινστιτούτο ειρήνης της Στοκχόλμης Sipri..

Συγκρίνοντας τις πενταετίες 2014 – 2018 και 2019 -2023, το Sipri διαπίστωσε μεν, πτώση 3,3% στις πωλήσεις όπλων, αλλά ταυτόχρονα, σημαντικές αλλαγές μεταξύ των μεγαλύτερων εισαγωγέων και εξαγωγέων όπλων.

Σύμφωνα με την έρευνα, μακράν τα περισσότερα όπλα πήγαν στο εξωτερικό από τις ΗΠΑ, που αύξησαν τις εξαγωγές τους κατά 17%,την αντίστοιχη περίοδο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επεκτείνει τον παγκόσμιο ρόλο τους ως προμηθευτής όπλων – μια σημαντική πτυχή της εξωτερικής τους πολιτικής – και εξήγαγαν περισσότερα όπλα σε περισσότερες χώρες από ποτέ», λέει ο Μάθιου Τζορτζ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις μεταφορές όπλων στο Sipri.

Είναι ενδεικτικό ότι οι εισαγωγές στην Ευρώπη στρατιωτικού εξοπλισμού όπως μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης και υποβρύχια αυξήθηκαν κατά περίπου 94% την περίοδο 2019-2023 σε σύγκριση με το 2014 έως το 2018. «Η Ρωσία θα συνεχίσει να αποτελεί τεράστια απειλή στο μέλλον. Μπορούμε λοιπόν σίγουρα να υποθέσουμε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να δίνουν νέες παραγγελίες και να λαμβάνουν τις σημαντικές ποσότητες όπλων που έχουν ήδη παραγγείλει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο ερευνητής του Sipri, Πήτερ Βάιζμαν. «Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι το επίπεδο των εισαγωγών όπλων από τις ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να επεκτείνουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες, προσθέτει ο Βάιζμαν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσουν και να εισάγουν όπλα, καθώς «οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν τη δική τους ολοκληρωμένη βιομηχανία όπλων».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.