Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε η Μόσχα, αποφασίζοντας τη μείωση της παραγωγής του πετρελαίου, πιέζοντας έτσι τις αγορές που θα αναζητήσουν πετρέλαιο από άλλες χώρες ανεβάζοντας την τιμή του.
Πρόκειται ουσιαστικά για αντίποινα της Μόσχας στο πλαφόν που επέβαλε η Δύση στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου το 2022.
Ο μηχανισμός αυτός των κυρώσεων τέθηκε σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου 2022 και προέβλεπε την επιβολή πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι στην τιμή του ρωσικού αργού που πωλούνταν στις χώρες που τον είχαν υιοθετήσει: Αυστραλία, Καναδάς, ΕΕ, Ιαπωνία, Βρετανία και ΗΠΑ.
Επίσης απαγόρευε στις εταιρείες με έδρα τις χώρες αυτές να προσφέρουν υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών στη Ρωσία, κυρίως υπηρεσίες ασφάλισης για το πετρέλαιο που πωλείται πάνω από αυτή την τιμή.
Η Ρωσία είχε βρει τρόπο να παρακάμψει τις κυρώσεις με την αγορά παλαιών πετρελαιοφόρων που πούλαγαν το αργό σε τιμές άνω το 60 $ ανά βαρέλι σε Ινδλια και Κίνα.
«Σε έναν βαθμό η ΕΕ και οι ΗΠΑ έκλεισαν τα μάτια μπροστά στο γεγονός ότι ρωσικό πετρέλαιο σε τιμή ανώτερη του πλαφόν πωλούνταν στην Κίνα ή την Ινδία, διότι αυτό σήμαινε περισσότερο αργό από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή για τις δυτικές αγορές», εξηγεί ειδικός αναλυτής.
Τώρα όμως η μείωση της παραγωγής θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου για τη Δύση, καθώς Ινδία και Κίνα θα στραφούν στη Μέση Ανατολή.
Όπως δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ:
«Με στόχο την ομοιόμορφη κατανομή των περικοπών σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη του ΟΠΕΚ, η Ρωσία αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της»
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι θα μειώσει την δική της παραγωγή πετρελαίου και τις εξαγωγές επιπροσθέτως κατά 471.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) στο δεύτερο τρίμηνο σε συνεργασία με κάποιες χώρες που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ+.
Ο Νόβακ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες θα μειώσουν την παραγωγή σε αναλογία με τον μερίδιο που έχουν στην συνολική παραγωγή της χώρας.
Η Ρωσία σχεδιάζει να χαλαρώσει τις περικοπές στις εξαγωγές: τον Απρίλιο θα μειώσει την παραγωγή εκτάκτως κατά 350.000 bpd, με τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 121.000 bpd. Τον Μάιο οι έκτακτες περικοπές θα φτάσουν τα 400.000 bpd και οι περικοπές στις εξαγωγές τα 71.000 bpd.
Η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο έχει μειώσει τις εξαγωγές αργού και καυσίμων συνολικά κατά 500.000 bpd το πρώτο τρίμηνο, εκτός από τις δεσμεύσεις της να μειώσει την παραγωγή μαζί με άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+. Η κίνηση της Ρωσίας να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου, όχι τις εξαγωγές , ήταν μια απρόσμενη κίνηση.
Η JP Morgan, η οποία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, την χαρακτήρισε μια αλλαγή έκπληξη στην στρατηγική, ανέφερε ότι εάν η Ρωσία στράφηκε στις περικοπές που είχε υποσχεθεί , η παραγωγή της χώρας σε αργό πετρέλαιο θα μειωθεί στα 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως τον Ιούνιο, που αντιστοιχεί στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας.
Η Ρωσία αυτή τη στιγμή παράγει περίπου 9,5 εκατομμύρια bpd αργού πετρελαίου.
«Αυτό είναι ένα μέτρο (εμβαθύνει τις περικοπές της παραγωγής) που λαμβάνεται έτσι ώστε όλες οι χώρες να συνεισφέρουν ισότιμα (στις περικοπές της παραγωγής στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+)» , είπε ο Νόβακ.
«Όπως θυμόσαστε, δεν μειώσαμε (την παραγωγή) με βάση τον όγκο, το ποσοστό, που τη μείωσαν οι άλλες χώρες. Είχαμε μια μείωση στις εξαγωγές. Η στιγμή αυτή ήρθε όταν, αντίθετα με τις εξαγωγές, μειώνουμε την παραγωγή», πρόσθεσε.