Βραζιλία: Πώς και γιατί η χώρα μετατρέπεται σε δικτατορία

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο “Λούλα” ντα Σίλβα και οι σύμμαχοί του στο δικαστικό σώμα έχουν μετατρέψει τη Βραζιλία σε μια «δικτατορία» που διώκει αντιφρονούντες, πολιτικούς ηγέτες και δημοσιογράφους, ενώ παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε στην Ουάσιγκτον στις 12 Μαρτίου ένας συνασπισμός βραζιλιάνων βουλευτών και δημοσιογράφων.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες εξέφρασαν επίσης σοβαρές ανησυχίες για τις εξελίξεις, με τον βουλευτή Κρις Σμιθ (R-N.J.) να υπόσχεται να εισαγάγει νομοθεσία για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που έθεσε η βραζιλιάνικη αντιπροσωπεία.

Ο κ. Σμιθ, πρόεδρος της Υποεπιτροπής για τα Παγκόσμια Ανθρώπινα Δικαιώματα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε σε «πολύ μεγάλης κλίμακας» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις βραζιλιάνικες αρχές.

«Οι τεκμηριωμένες και αξιόπιστες αναφορές για παραβιάσεις δικαιωμάτων στη Βραζιλία περιλαμβάνουν την πολιτική κατάχρηση νομικών διαδικασιών για τη δίωξη της πολιτικής αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης στελεχών της αντιπολίτευσης με ψευδείς κατηγορίες», δήλωσε ο κ. Σμιθ σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τη βραζιλιάνικη αντιπροσωπεία.

Άλλες καταχρήσεις περιλαμβάνουν παραβιάσεις της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, «συμπεριλαμβανομένης της δίωξης δημοσιογράφων, της φίμωσης των μέσων ενημέρωσης της αντιπολίτευσης, της απαγόρευσης ατόμων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των ελάχιστα καλυμμένων νόμων λογοκρισίας που ισχυρίζονται ότι καταπολεμούν τη λεγόμενη “παραπληροφόρηση”», πρόσθεσε.

Αξιωματικοί της ομοσπονδιακής αστυνομίας βγαίνουν από την έδρα του Κόμματος των Φιλελευθέρων κατά τη διάρκεια επιχείρησης με στόχο ορισμένους από τους κορυφαίους συνεργάτες του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο στη Μπραζίλια της Βραζιλίας, στις 8 Φεβρουαρίου 2024

Επισήμανε επίσης «πολλές παραβιάσεις του κράτους δικαίου και δικαστικές ατασθαλίες».

Οι Βραζιλιάνοι νομοθέτες ήρθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα για να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με αυτό που λένε ότι αποτελεί μια σημαντική απειλή όχι μόνο για το λαό της Βραζιλίας, αλλά για ολόκληρο το δυτικό ημισφαίριο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οι Αμερικανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η Βραζιλία δεν είναι πλέον δημοκρατία», δήλωσε ο Βραζιλιάνος βουλευτής Γκουστάβο Γκαγιέρ στους Epoch Times μετά από συνέντευξη Τύπου έξω από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ο κ. Γκαγιέρ ηγήθηκε της αντιπροσωπείας μαζί με τον συνάδελφό του βουλευτή Εντουάρντο Μπολσονάρο, γιο του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Και οι δύο προειδοποίησαν ότι η κατάσταση είναι επείγουσα και επιδεινώνεται ραγδαία, συγκρίνοντας την με την κατάσταση στη Βενεζουέλα.

«Η Βραζιλία είναι πλέον μια δικτατορία όπου οι επικριτές συλλαμβάνονται και εκφοβίζονται, αλλά θα φροντίσουμε να μάθει ο κόσμος τι συμβαίνει», δήλωσε ο εξέχων βουλευτής της βραζιλιάνικης αντιπολίτευσης.

Τα βραζιλιάνικα δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστηρίου, απελευθερώνουν πραγματικούς εγκληματίες, ενώ διώκουν και συλλαμβάνουν ηγέτες της αντιπολίτευσης, δήλωσε ο κ. Γκαγιέρ, και προειδοποίησε για ένα επερχόμενο μεταναστευτικό τσουνάμι αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση στη Βραζιλία.

«Βάζουν κυριολεκτικά ανθρώπους στη φυλακή για τις απόψεις τους», πρόσθεσε ο κ. Γκαγιέρ. «Πρόκειται για απαράδεκτη κακοποίηση».

Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Βραζιλίας Γκουστάβο Γκαγιέρ, δίπλα στον βουλευτή Κρις Σμιθ (R-N.J.), μιλάει σε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Βραζιλία: Δημοκρατία, ελευθερία και κράτος δικαίου υπό επίθεση;» έξω από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 12 Μαρτίου 2024

Ο κ. Μπολσονάρο, ο πατέρας του οποίου βρίσκεται στο στόχαστρο, επανέλαβε αυτές τις ανησυχίες, λέγοντας ότι η Βραζιλία δεν έχει πλέον δημοκρατική κυβέρνηση.

Ένα τρίτο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Βραζιλίας, της κάτω βουλής του Κογκρέσου της, κατήγγειλε επίσης τις κλιμακούμενες διώξεις που λαμβάνουν χώρα στην πατρίδα του.

Η «δικτατορία του δικαστικού σώματος» πρέπει να αποκαλυφθεί διεθνώς και να καταδικαστεί από τον κόσμο, δήλωσε ο Μαρσέλ βαν Χάτεμ.

Πολλές άλλες προσωπικότητες υψηλού προφίλ ήταν προγραμματισμένο να παραστούν, αλλά εμποδίστηκαν να φύγουν από τη Βραζιλία από το δικαστικό σύστημα, το οποίο είχε προηγουμένως κατασχέσει τα διαβατήριά τους. Στους στόχους της προσπάθειας περιλαμβανόταν ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης βουλευτής Κάρλος Ζόρντι.

«Δεν μπορεί πλέον να φύγει από τη Βραζιλία [για να] πει στον κόσμο τι συμβαίνει», δήλωσε ο κ. Γκαγιέρ. «Πολλοί άλλοι βουλευτές δεν μπορούσαν να είναι εδώ σήμερα, διότι και σε αυτούς κατασχέθηκαν τα διαβατήριά τους».

Ορισμένα από τα σπίτια τους έχουν επίσης υποστεί έφοδο, είπε. Ορισμένοι νομοθέτες δήλωσαν ότι ανησυχούν πολύ για το ενδεχόμενο να συλληφθούν και να μιλήσουν επίσημα.

Μεταξύ άλλων εξελίξεων, οι επικριτές επισημαίνουν τη σύλληψη και τις διώξεις διαφόρων πολιτικών ηγετών και δημοσιογράφων που επικρίνουν την τρέχουσα κυβέρνηση, τις πιο πρόσφατες εκλογές και την όλο και πιο επιθετική δικαστική εξουσία.

Πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι της προηγούμενης κυβέρνησης Μπολσονάρο έχουν ήδη συλληφθεί για υποτιθέμενη συνωμοσία πραξικοπήματος.

Το διαβατήριο του πρώην προέδρου έχει επίσης κατασχεθεί από την ομοσπονδιακή αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη σύλληψή του.

Η Παγκόσμια Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επρόκειτο να πραγματοποιήσει ακρόαση για τις εξελίξεις. Ωστόσο, πολλαπλές πηγές δήλωσαν ότι ασκήθηκαν σημαντικές πιέσεις στα μέλη του σώματος που είναι Δημοκρατικοί για να εμποδίσουν την εκδήλωση.

«Από τα τέλη του 2022, οι Βραζιλιάνοι έχουν υποστεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από Βραζιλιάνους αξιωματούχους σε πολύ μεγάλη κλίμακα», δήλωσε ο κ. Σμιθ στη συνέντευξη Τύπου.

«Ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεσμεύομαι να υποστηρίξω τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βραζιλία και να ασκήσω εποπτεία για την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης σε αυτές τις παραβιάσεις», πρόσθεσε, υποσχόμενος να προεδρεύσει σε ακρόαση για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «τις επόμενες εβδομάδες».

Ειδικότερα, ο κ. Σμιθ, ο οποίος έχει συχνά πάρει θέση κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και άλλων καταπατητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, κατήγγειλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας και τον επικεφαλής του, Αλεξάντρ ντε Μοράες.

«Αυτό που βλέπω σήμερα στη Βραζιλία, κυρίως στις έρευνες του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου ντε Μοράες, ονομάζεται κυριαρχία του νόμου, το αντίθετο του κράτους δικαίου», δήλωσε ο κ. Σμιθ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.