Οι Ρώσοι άρχισαν να προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται ότι θα εξασφαλίσουν μια νέα θητεία για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δεν έχει ουσιαστικά αντίπαλο, σε μια στιγμή που η Ουκρανία, αντιμέτωπη εδώ και δύο χρόνια με μια ρωσική επίθεση, πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις της εναντίον της Ρωσίας.
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στις 08:00 (τοπική ώρα, 22:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) στη χερσόνησο της Καμτσάτκα και στην Τσουκότκα, τις δύο απομακρυσμένες περιφέρειες στην άπω ανατολή της Ρωσίας. Και θα κλείσουν την Κυριακή στις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο Καλίνινγκραντ, το ρωσικό θύλακα στους κόλπους της ΕΕ.
Στις 08:00 (ώρα Ελλάδας), τα εκλογικά τμήματα είχαν ανοίξει σε όλη τη χώρα, η οποία εκτείνεται σε ένδεκα ωριαίες ατράκτους.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε διάστημα τριών ημερών, περιλαμβανομένων των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών της Ουκρανίας ή ακόμη της Υπερδνειστερίας, του φιλορωσικού αυτονομιστικού εδάφους της Μολδαβίας.
Λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 24 χρόνια, κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην «παρεκκλίνουν από το δρόμο» και να ψηφίσουν «πατριωτικά» αυτούς τους «δύσκολους» καιρούς.
Ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους αντιμετωπίζει τρεις υποψηφίους, οι οποίοι δεν αντιτίθενται ούτε στην επίθεση στην Ουκρανία ούτε στην καταστολή που έχει εξαλείψει κάθε αντιπολίτευση και κορυφώθηκε με το θάνατο στη φυλακή, στα μέσα Φεβρουαρίου, του κύριου αντιπολιτευόμενου, του Αλεξέι Ναβάλνι.
Ο μοναδικός αντιπολιτευόμενος που προσπάθησε να είναι υποψήφιος, ο Μπόρις Ναντέζντιν, είδε την υποψηφιότητά του να απορρίπτεται.
«Παρωδία»
Η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, η Γιούλια Ναβάλναγια, η οποία ορκίσθηκε να συνεχίσει τη μάχη του, κάλεσε τους Ρώσους να διαμαρτυρηθούν πηγαίνοντας να ψηφίσουν οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο εκτός του Πούτιν.
Κάλεσε επίσης τους Ρώσους, που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση, να πάνε στα εκλογικά τμήματα την ίδια στιγμή, την Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι, για να δείξουν ότι είναι πολλοί.
Η έκκληση αυτή προκάλεσε μια προειδοποίηση από την εισαγγελία της Μόσχας, η οποία υπογράμμισε χθες, Πέμπτη, ότι «μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας» για κάθε μορφή διαμαρτυρίας.
Η καταστολή των επικριτών του Κρεμλίνου επιταχύνθηκε σαφώς μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, το Φεβρουάριο 2022. Οι αρχές έστειλαν στη φυλακή τους περισσότερους αντιπολιτευόμενους και χιλιάδες άλλους Ρώσους, ενώ ώθησαν πολλούς άλλους στην εξορία.
Η νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ψηφοφορία αυτή, η οποία θεωρείται σίγουρη, θα του επιτρέψει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2030. Χάρη σε μια συνταγματική αναθεώρηση του 2020, θα μπορέσει να είναι υποψήφιος και να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036, όταν θα είναι 84 ετών.
Η ψηφοφορία έχει ήδη επικριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατήγγειλαν την «παρωδία εκλογών που οργανώθηκε στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη». Η ουκρανική διπλωματία απηύθυνε έκκληση να απορριφθεί το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας, την οποία χαρακτήρισε «φάρσα».