Ερντογάν στην Αίγυπτο μετά από 12 χρόνια: Ο «πραξικοπηματίας» Σίσι έγινε ο «πολύτιμος αδερφός μου» (τουρκικο δημοσίευμα)

Στην Αίγυπτο, μετά τη διαδικασία που οδήγησε στην αποχώρηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την εξουσία, ο πρόεδρος του AKP Ερντογάν, ο οποίος ακολούθησε μια τεταμένη εξωτερική πολιτική με τον σημερινό Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και επέκρινε συχνά τον Σίσι με τον όρο «πραξικοπηματίας».

Τώρα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σίσι δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα καταβάλουν προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ τους. Ο Ερντογάν αποκάλεσε τον Σίσι «τον πολύτιμο αδερφό μου», γράφει η εφημερίδα Birgun.

Λαμβάνοντας τον λόγο στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είπε, σχετικά με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας,

«Η Αίγυπτος και η Τουρκία θα μπορέσουν να επιτύχουν πολύ καλά αποτελέσματα στο θέμα της Γάζας συνεργαζόμενοι». Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις, ο Ερντογάν είπε, «Είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».

«Είμαστε περήφανοι για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών»

Ο Σίσι είπε συνοπτικά:

«Βλέπουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση ως αυστηρά δικεντρική, κυρίως όσον αφορά την ειρήνη, τη σταθερότητα αλλά και την ευημερία και την ανάπτυξη των δύο χωρών.

Η σοβαρή τρομοκρατία και άλλα οικονομικά προβλήματα των δύο χωρών είναι μια γενική κατάσταση αυτή τη στιγμή. Είμαστε πολύ περήφανοι για τις τρέχουσες σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Η βοήθεια δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες. Όταν μιλάμε με τον κ. Ερντογάν, θέλουμε ιδιαίτερα κατάπαυση του πυρός, ειρήνη στη Δυτική Όχθη και ανακήρυξη της Παλαιστίνης το συντομότερο δυνατό.

 Σύμφωνα με τη συμφωνία και τα σύνορα του 1967, ως πρωτεύουσα θα έπρεπε να ανακηρυχθεί η Ιερουσαλήμ. Δηλώσαμε τη συμφωνία των δύο χωρών για τη Λιβύη. Ζητήματα που σχετίζονται με την ακεραιότητα και την ανάπτυξη της Λιβύης από κοινοβουλευτική και στρατιωτική σκοπιά. Συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για τη Λιβύη. «Θα φέρουμε όλες τις σχέσεις στην περιοχή σε καλύτερο επίπεδο μαζί με την Τουρκία το συντομότερο δυνατό».

Ερντογάν: Θα βελτιώσουμε τις σχέσεις

Παίρνοντας τον λόγο μετά τον Σίσι, ο πρόεδρος του AKP Ερντογάν δήλωσε ότι προσπαθούν να ανεβάσουν τις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου στο επίπεδο που τους αξίζει.

«Βλέπουμε ότι η ίδια ισχυρή βούληση υπάρχει και από την αιγυπτιακή πλευρά», είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Είπα στον αγαπητό μου αδελφό ότι τον περίμενα στην Άγκυρα με την πρώτη ευκαιρία για να πραγματοποιήσουμε τη συνεδρίαση του συμβουλίου μας».

Τα κυριότερα σημεία από την ομιλία του Ερντογάν είναι τα εξής:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ξανά στο Κάιρο μετά από πολύ καιρό, 12 χρόνια, ανταποκρινόμενος στην ευγενική πρόσκληση του Προέδρου. Εκ μέρους μου και της αντιπροσωπείας μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Αιγύπτιους αδελφούς μου, ιδιαίτερα τον κ. Σίσι , για τη θετική υποδοχή που επιδείχθηκε σε εμένα και την αντιπροσωπεία μου.

Θα ήθελα να μεταφέρω τις καλύτερες ευχές μου στα αδέρφια μου από το Ερζιντζάν λόγω του χθεσινού ατυχήματος. Δυστυχώς, 9 εργάτες μας θάφτηκαν κάτω από το έδαφος σε κατολίσθηση που σημειώθηκε χθες σε ιδιωτικό ορυχείο. Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης για αυτά τα 9 αδέρφια συνεχίζονται πολύ εντατικά. Στείλαμε τον Υπουργό Εσωτερικών μας και τον Υπουργό Ενέργειας στο Ερζιντζάν για να συντονίσουν τις εργασίες. Λαμβάνουμε πληροφορίες από αυτούς τακτικά. Υπάρχουν 827 εξειδικευμένο προσωπικό στην περιοχή. Επιπλέον, 626 οχήματα, 32 μηχανήματα κατασκευής, 97 πύργοι φωτισμού, 6 drones και 44 γεννήτριες υποστηρίζουν τις εργασίες στον τόπο του ατυχήματος. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας μέχρι να φτάσουμε στους εργάτες μας.

«Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τους σημερινούς δεσμούς»

Έχουμε μια κοινή ιστορία και πολιτισμό με την Αίγυπτο που είναι συνυφασμένη για περισσότερα από χίλια χρόνια. Με τη δύναμη που αντλούμε από αυτή τη βαθιά ριζωμένη κληρονομιά, προσπαθούμε να ανεβάσουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου στο επίπεδο που τους αξίζει. Βλέπουμε ότι η ίδια ισχυρή βούληση υπάρχει και από την αιγυπτιακή πλευρά. Του είπα ότι περίμενα τον αγαπητό μας αδερφό να έρθει στην Άγκυρα με την πρώτη ευκαιρία για να κάνουμε τη συνεδρίαση του συμβουλίου μας.

Ανταλλάξαμε ιδέες για πρόσθετα βήματα. Η αμυντική βιομηχανία είναι ένας άλλος τομέας όπου έχουμε σοβαρές δυνατότητες. Η Αίγυπτος πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στον αμυντικό τομέα. Πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε με την Αίγυπτο και θα αναπτύξουμε κοινά έργα. Εξετάζουμε τη βελτίωση της συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα καταβάλουμε προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενων δεσμών στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού. Το Ινστιτούτο Yunus Emre στο Κάιρο είναι το παράρτημα που δείχνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα τουρκικά. «Είναι ευχάριστο ότι 20 χιλιάδες Αιγύπτιοι έχουν εγγραφεί σε μαθήματα για να μάθουν τουρκικά».

Birgün

The Hellenic Information Team

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.