Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ φαίνεται ολοένα και πιο απίθανο σενάριο καθώς ορισμένες δυτικές βασικές χώρες μποϊκοτάρουν τη διαδικασία.
Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Foreign Policy, οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι κατά της εισόδου του Κιέβου στη συμμαχία, εμποδίζοντας την προώθηση των συζητήσεων για το κρίσιμο αυτό θέμα.
Η υπόθεση δείχνει ξεκάθαρα πώς ο ρόλος της Ουκρανίας στα σχέδια του μπλοκ είναι ένας απλά επιφανειακός, χωρίς πραγματική πρόθεση να επιτρέψουν την πρόσβαση της.
Σε άρθρο που δημοσίευσε το περιοδικό Foreign Policy, αναφέρεται ότι αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ ζητούν μια σύνοδο κορυφής για να συζητηθεί οριστικά το ενδεχόμενο εισόδου της Ουκρανίας στη Συμμαχία.
Ωστόσο, όπως φαίνεται η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο έχουν αντιρρήσεις επί του θέματος και ως εκ τούτου εμποδίζουν τον προγραμματισμό μιας τέτοιας συνάντησης, αναβάλλοντας συνεχώς οποιαδήποτε απόφαση για τη διαδικασία.
Εν τω μεταξύ, χώρες όπως η Πολωνία και η Βαλτική είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της επιτάχυνσης της ένταξης του Κιέβου στη συμμαχία.
Επικαλούμενοι πηγές που γνωρίζουν το θέμα, οι δημοσιογράφοι δήλωσαν ότι τα παραπάνω κράτη ασκούν πίεση στις ΗΠΑ και σε άλλα μέλη ώστε να επιτύχουν συναίνεση για την Ουκρανία στην επόμενη σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο, αλλά, δεδομένης της έλλειψης βούλησης από την πλευρά των κύριων χωρών της συμμαχίας, είναι απίθανο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα στο εγγύς μέλλον.
Έτσι, οι ΗΠΑ και Γερμανία χαρακτηρίζονται ως οι δύο κύριοι σαμποτέρ.
Οι δύο κύριοι στρατιωτικοί υποστηρικτές του Κιέβου δεν θέλουν, σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου και τις πηγές τους, να κλιμακώσουν τις εντάσεις με τη Ρωσία και πιστεύουν ότι, αν και η Ουκρανία «αξίζει» μια θέση στη συμμαχία, τώρα δεν θα είναι η κατάλληλη στιγμή για την υλοποίηση του στόχου.
Ο προφανής λόγος
Ο λόγος προφανής: η είσοδος της Ουκρανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεσο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Λαμβάνοντας υπόψη τη ρήτρα συλλογικής άμυνας στη συνθήκη της συμμαχίας, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να κινητοποιηθεί πλήρως για να επιτεθεί στη Μόσχα, εάν η Ουκρανία γινόταν άμεσα αποδεκτή. Παρά τη μαζική υποστήριξη του Κιέβου, οι ΗΠΑ και η Γερμανία δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται να κλιμακώσουν τον πόλεμο και να προβούν σε μια άμεση και ανοιχτή αντιπαράθεση.
Έτσι οι δύο Σύμμαχοι όχι μόνο μπλοκάρουν τις συζητήσεις για την ένταξη της Ουκρανίας, αλλά επίσης καθιστούν σαφές ότι η υποστήριξη του ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρωθεί μόνο στην αποστολή όπλων.
Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι το ουκρανικό αδιέξοδο επιδεινώνεται επί του παρόντος από την κριτική στάση που τηρούν χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία.
Ως γνωστόν, οι Orban και Fico αντιτίθενται ανοιχτά όχι μόνο στην αποδοχή της υποψηφιότητας του Κιέβου, αλλά ακόμη και στη συστηματική πολιτική στρατιωτικού εξοπλισμού της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας μια ρεαλιστική κατευθυντήρια γραμμή διαλόγου με τη Ρωσία και την ειρήνη στην Ευρώπη.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται έτσι για την Ουκρανία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, με τις δυνατότητες ένταξης να χαρακτηρίζονται ως μη ρεαλιστικές.
Στην πραγματικότητα, αυτές οι πληροφορίες δεν προκαλούν έκπληξη. Η Ατλαντική συμμαχία δεν θέλει να διακινδυνεύσει να εμπλακεί σε άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία, καθώς αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο αμοιβαίας εξασφαλισμένης καταστροφής.
Μειώνεται το ενδιαφέρον για την Ουκρανία
Επιπλέον, υπό τις παρούσες συνθήκες μείωσης του δυτικού ενδιαφέροντος για την Ουκρανία, οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την ένταξη είναι πιθανό να καταστεί ακόμη πιο άκαρπη. Με την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, η προσοχή των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι πιθανό να μειώνεται όλο και περισσότερο, όπως φαίνεται στην πρόσφατη μείωση των αποστολών όπλων. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται σαφές ότι η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας θα παραμείνει παγωμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα.