Αργεντινή: Πόκερ χρέους αλά Βαρουφάκης από τον El Loco, Javier Milei – Εκδίδει αιώνια ομόλογα για «κούρεμα» δίχως «κούρεμα»

Το εργαλείο των αιωνίων ομολόγων για να εξυπηρετήσει το χρέος της αενάως ασθενούσας τε και ασθμαίνουσας Αργεντινής σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ο El Loco της παγκόσμιας οικονομίας, κατά κόσμον Javier Milei.
Πιο αναλυτικά, ο Αργεντινός πρόεδρος εκδίδοντας αιώνιο χρέος επιδιώκει να αποπληρώσει ομόλογο 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων – χρήματα τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί για την επανεθνικοποίηση της δημόσιας εταιρείας ενέργειας της χώρας Yacimientos Petrolíferos Fiscales (YFP).
Υπενθυμίζεται πως η YPF ιδιωτικοποιήθηκε το 1993 και αγοράστηκε από την ισπανική εταιρεία Repsol S.A. το 1999.
Η νέα εταιρεία πήρε την ονομασία «Repsol YPF».
Η επανεθνικοποίηση του 51% ξεκίνησε το 2012 από την πρόεδρο Cristina Fernandez de Kirchner – αλλά επρόκειτο για λάθος πρακτική.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής, μετά από πολύχρονη δικαστική διαμάχη, ηττήθηκε στα διεθνή δικαστήρια και τελικά συμφώνησε να πληρώσει αποζημίωση

Και τώρα ήρθε η ώρα να αρχίσει να πληρώνει τους ενάγοντες έως τις 10 Ιανουαρίου, με τα πρώτα 6,2 δισεκ. δολ. να προορίζονται για το Burford Capital.

Το αιώνιο χρέος…

Σε κάθε περίπτωση τα αέναα ομόλογα είναι η λύση που πρότεινε ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Javier Milei, σε μια προσπάθεια να διευθετήσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας του.
Το μόνο σίγουρο είναι πως λεφτά στη χώρα της άλλοτε κραταιής χώρας της Λατινικής Αμερικής δεν υπάρχουν
«Υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν έχουμε χρήματα» δήλωσε ο Milei σε συνέντευξή του στο κανάλι Ln+.
«Δεν έχουμε 16 δισεκατομμύρια δολάρια να πληρώσουμε.
Αλλά ναι, είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε».
Εξ ου και η υπόθεση ενός απεριόριστου χρονικά ομολόγου, γνωστού στα αγγλικά ως consols bond (ενοποιημένα ομόλογα) ή perp – συντομογραφία του «perpetual».
Ο λόγος για ένα ομόλογο χωρίς διάρκεια, που προορίζεται, θεωρητικά, να πληρώσει σταθερά κουπόνια για άπειρο χρονικό διάστημα
Το κύριο πλεονέκτημά του θεωρείται ότι είναι η προοπτική εξασφάλισης μιας σταθερής ροής πληρωμών προϊόντος…
Από την άλλη, το κύριο μειονέκτημά του είναι η αδυναμία εξόφλησης του collateral.
Επίσης, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό μέσο, ελλοχεύουν και άλλοι κίνδυνοι, στους οποίους το Μπουένος Άιρες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο…
Ενδεικτικά αναφέρονται η διακύμανση των επιτοκίων, η αξιοπιστία του ίδιου του εκδότη και η δυσκολία μεταπώλησης του τίτλου σε άλλους επενδυτές.
Η έκδοση του αργεντίνικου ομολόγου θα χρηματοδοτηθεί με τη σειρά της από τη θέσπιση ενός φόρου που ονομάζεται «φόρος Kicillof»: μια ευθεία αναφορά στον σημερινό κυβερνήτη του Μπουένος Άιρες και υπουργό Οικονομίας την εποχή της επανεθνικοποίησης της YPF το 2013 Axel Kicillof.
Ο στόχος , σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Milei, είναι να υπενθυμίσει σε όλους τους Αργεντινούς ότι «πρέπει να πληρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε χρόνο λόγω του τερατώδους λάθους που διέπραξε ο Kicillof».

Και άλλα χρέη…

Ασφαλώς, αυτή δεν είναι η μοναδική οικονομική προθεσμία που έχει στην ατζέντα του ο νέος πρόεδρος – οι αμαρτίες των προκατόχων του είναι παραπάνω από πολλές…
Εννοείται πως επείγουν η αποπληρωμή των πιστωτών που εμπλέκονται στην αναδιάρθρωση ενός ομολόγου ύψους 65 δισ. δολαρίων το 2020 και η επαναδιαπραγμάτευση μιας συμφωνίας 44 δισ. δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Milei αποδίδει την αποτυχία της παλιάς συμφωνίας στην παραβίαση των στόχων που έχει θέσει το Ταμείο και τη μη πραγματοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.
Το Ταμείο «μας βλέπει ως ήρωες» δήλωσε «εργαζόμαστε για την εκπλήρωση της συμφωνίας».
Μεταξύ των άλλων μέτρων που ανακοίνωσε στα ΜΜΕ ο Milei είναι η προκήρυξη δημοψηφίσματος σε περίπτωση που το Κογκρέσο σταματήσει το διάταγμά του με μέτρα λιτότητας και η έκδοση τραπεζογραμματίων 20.000 και 50.000 πέσο, ίσα με περίπου 22 και 56 ευρώ.
Πρόκειται για μια ισχυρή αύξηση σε σύγκριση με την τρέχουσα ονομαστική αξία των τραπεζογραμματίων, τα οποία είναι κολλημένα στα 2 χιλιάδες πέσος (2,24 ευρώ).

Στα χνάρια του Γιάνη…

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε αποκαλύψει σχέδιο για μείωση του ελληνικού χρέους χωρίς κούρεμα στην ονομαστική του αξία, με ανταλλαγή του επίσημου θεσμικού χρέους προς την ΕΕ και την ΕΚΤ με διαφορετικού τύπου ομόλογα: τα λεγόμενα «αιώνια» ομόλογα (perpetual) με ρήτρα ανάπτυξης.
Επρόκειτο για «κούρεμα» που όμως δεν θα ήταν τυπικά «κούρεμα» και έτσι δεν θα φαινόταν ως χρεοκοπία.
Μέρος του σχεδίου αυτού αποκάλυπτε σταδιακά, ο κ. Βαρουφάκης σε συνεντεύξεις του.
Προεκλογικά σε τηλεοπτική συνέντευξη που είχε δώσει στο TPP, είχε αποκαλύψει το σχέδιο με τα perpetual, τα οποία είναι ομόλογα μεγάλης διάρκειας ακόμα και 100 ετών ή δεν λήγουν και ποτέ…
Ο Γ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει στους FT ότι η πρότασή του για την ανταλλαγή χρέους θα είναι μία μορφή «έξυπνης μηχανικής χρέους» (smart debt engineering) η οποία επιτρέπει την αποφυγή χρήσης όρων όπως «κούρεμα», πολιτικά απαράδεκτους στη Γερμανία και άλλους πιστωτές.
«Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι είναι πως συνδυάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα» είπε.
Όπως εξήγησε σκοπεύει να τους πει, «βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε την χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μια απορρυθμισμένη, παρά μια μεταρρυθμισμένη Ελλάδα», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.