ΗΠΑ: Πως «βλέπουν» την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα έρθει στην Αθήνα για την αναμενόμενη συνάνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λίγες μέρες έχουν απομείνει μέχρι την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Τουρκίας, με την συμμετοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχεδόν τρεις μήνες από το τελευταίο τετ-α-τετ κορυφής, στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την Αθήνα να δηλώνει ότι στόχος της είναι να παγιωθεί η ηρεμία.

Η εν λόγω επίσκεψη προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ΗΠΑ η οποία πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις.

Τα ελληνοτουρκικά αποτελούν διαχρονικά «πονοκέφαλο» για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και θέλουν όσο περισσότερο γίνεται να υπάρχουν «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο ειδικά τώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και στο Ισραήλ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

και ακριβώς επειδή είναι μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να καλωσορίσουν κάθε πρωτοβουλία που είναι ικανή να εξασφαλίσει μία ηρεμία και σταθερότητα έστω και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Η Ουάσιγκτον δεν «τρέφει αυταπάτες» και δεν περιμένει κάποια διευθέτηση των ελληνοτουρκικών από αυτή την συνάντηση, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, ωστόσο χαιρετίζουν την βελτίωση του κλίματος που πιστεύουν ότι μπορεί να δώσει μία σταθερότητα τουλάχιστον για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Επισημαίνεται πως αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς, και ρητορικής του Ερντογάν, τίνι τρόπω εναρμονίζεται με τους ευρύτερους σχεδιασμού που έχουν κάνει στις ΗΠΑ και του συμβιβασμού που έχει γίνει μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου.

Η Τουρκία θα πάρει τα F-16, και η Ελλάδα τα F-35. Και επειδή συγχρόνως για πρώτη φορά το κογκρέσο κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση ότι η Ελλάδα έχει πραγματικά ζήτημα εθνικής ασφάλειας, θα δοθεί ένα γενναιόδωρο πακέτο ειδικής βοήθειας.

Θα υπάρχει και μία επιστολή του Αντόνι Μπλίνκεν στο Κογκρέσο που θα κάνει για το θέμα των υπερπτήσεων. Αν η Τουρκία δεν πάρει τα F-16 λόγω του θέματος με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τότε δεν πρόκειται να τεθεί εν αμφιβόλω και το πακέτο της αμυντικής βοήθειας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.