Επικίνδυνη πρόκληση, μοιραία απόφαση – 82 χρόνια μετά η Γερμανία στέλνει ξανά στρατό στη Λιθουανία

Μία ιδιαίτερα επικίνδυνη απόφαση έλαβε η γερμανική κυβέρνηση ανακαλώντας στη μνήμη εφιαλτικά γεγονότα του παρελθόντος.
Η Γερμανία στέλνει στρατό στη Λιθουανία, 82 χρόνια μετά την εισβολή στην ΕΣΣΔ με την επιχείρηση Barbarossa και την είσοδο ναζιστικών στρατευμάτων στη χώρα αυτή της Βαλτικής.
Η Γερμανία ανταποκρίνεται στη μεταβαλλόμενη κατάσταση ασφαλείας με τη «μακροπρόθεσμη ανάπτυξη» στρατιωτικής ταξιαρχίας στη Λιθουανία, ανακοίνωσε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz.
Ο Scholz επεσήμανε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία έχει αλλάξει τα δεδομένα ασφαλείας.
«Η μόνιμη απάντηση σε αυτή τη νέα πρόκληση είναι να ενισχύσουμε τις κοινές μας αμυντικές και αποτρεπτικές ικανότητες», είπε ο Scholz σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στο Βερολίνο.

Σε κατάσταση συναγερμού η Γερμανία – Αποστολή μεγαλύτερων στρατιωτικών σχηματισμών στο μέλλον

«Είμαι ευγνώμων στη Bundeswehr (τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις) που ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο γρήγορα.
Υπερβαίνουμε τις συνήθεις πρακτικές με τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μίας ταξιαρχίας στη Λιθουανία ή μεγαλύτερων στρατιωτικών σχηματισμών που θα είναι σε κατάσταση συναγερμού στο μέλλον», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Θα αποσταλούν πάνω από 5.000 Γερμανοί στρατιώτες

Ο Scholz σημείωσε επίσης ότι η Bundeswehr χρειάζεται οικονομικούς πόρους.
Διαβεβαίωσε ότι τα επόμενα χρόνια, όπως είχε προαναγγελθεί, η Γερμανία θα πετύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.
Στις 8 Νοεμβρίου, ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Arvydas Anusauskas είπε στους δημοσιογράφους ότι ο αριθμός των στρατευμάτων της Bundeswehr στη χώρα θα ξεπεράσει τις 5.000.

Η… στιβαρή ταξιαρχία και οι αντιδράσεις 

Το καλοκαίρι του 2023 είχε επισκεφθεί τη Λιθουανία ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius, ο οποίος προανήγγειλε τη δημιουργία υποδομών και εγκαταστάσεων, που θα υποδεχθούν μία «στιβαρή ταξιαρχία» της Bundeswehr στη χώρα της Βαλτικής.
Ο Pistorius είχε επισκεφθεί τη Λιθουανία για να παρακολουθήσει τις εκπαιδευτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ με τον Stoltenberg.
Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Βερολίνο είχε προαναγγείλει την ανάπτυξη μίας ταξιαρχίας στη Λιθουανία.
Η απόφαση να αναπτυχθούν τα γερμανικά στρατεύματα έχει υποστήριξη τόσο από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας (SPD, Πράσινοι, FDP) όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση (CDU).
Ωστόσο αντιδρά η ραγδαία ανερχόμενη Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που είναι πλέον δεύτερο κόμμα, όσο και η πλειονότητα των Γερμανών πολιτών.
Στις 22 Ιουνίου 1941 τα ναζιστικά στρατεύματα εξαπέλυσαν την επιχείρηση Barbarossa με την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση και σε σύντομο χρονικό διάστημα είχαν καταλάβει ένα μεγάλο μέρος από την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία, μια σειρά από άλλες περιοχές, είχαν εισχωρήσει έως την κοιλάδα του Donetsk ενώ απειλούσαν το Leningrad και τη Μόσχα.

Σφοδρή ρωσική αντίδραση

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνηση να αποστείλει μία ταξιαρχία στη Λιθουανία και στο κατώφλι της Ρωσίας προκαλεί την έντονη αντίδραση της Μόσχας που απορρίπτει σθεναρά το ενδεχόμενο ανάπτυξης Νατοϊκής στρατιωτικής δύναμης, μία ανάσα από την Αγία Πετρούπολη.
Είναι μία επικίνδυνη πρόκληση και μοιραία απόφαση, ρίχνει λάδι στη φωτιά της πολεμικής έντασης που έχει ανάψει για τα καλά στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.