Η Γροιλανδία είναι η 12η σε έκταση χώρα του πλανήτη και το 80% της επιφάνειας της καλύπτεται από πάγους.
Αν λιώσει το σύνολο των πάγων της Γροιλανδίας η στάθμη του νερού στους ωκεανούς της Γης θα αυξηθεί κατά επτά μέτρα βυθίζοντας το σύνολο των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών του πλανήτη με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε οικολογικό και ανθρωπιστικό επίπεδο.
Έχει διαπιστωθεί ότι ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας στις αρκτικές περιοχές είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη.
Οι παγετώνες της Γροιλανδίας διαθέτουν τη δεύτερη σε μέγεθος μάζα φρέσκου νερού σε παγωμένη μορφή.
Η έκταση του παγωμένου φρέσκου νερού είναι περίπου 1,2 εκατ. τετρ. χλμ. δεύτερη πίσω από την Ανταρκτική.
Οι πάγοι στη Γροιλανδία άρχισαν να λιώνουν τη δεκαετία του 1990 και το λιώσιμο επιταχύνθηκε από τη δεκαετία του 2000 και έκτοτε.
Πραγματοποιούνται συνεχώς μελέτες για την κατάσταση που βιώνει η Γροιλανδία και η τελευταία που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications» αναφέρει ότι από το 1978 η θαλάσσια παγοκάλυψη της Γροιλανδίας έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 35%.
Από τα οκτώ θαλάσσια παγοκαλύμματα που υποστηρίζουν τους μεγάλους παγετώνες της Βόρειας Γροιλανδίας τα τρία παγοκαλλύματα έχουν καταρρεύσει ολοκληρωτικά ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε φάση υποχώρησης.
Οι προβλέψεις
Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Επιστηονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS) και σε αυτή αναφέρεται ότι αν καταρρεύσουν όλα τα θαλάσσια παγοκαλύμματα της Γροιλανδίας καταρρεύσουν η αύξηση της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι της τάξης των 2,1 μέτρων.
Αυτό όπως είναι ευνόητο σημαίνει ότι πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές του πλανήτη θα βουλιάξουν με ανυπολόγιστες όπως είναι ευνόητο οικολογικές συνέπειες αλλά και επίσης ανυπολόγιστη ανθρωπιστική κρίση αφού εκατοντάδες εκατ. άνθρωποι θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές για να επιβιώσουν με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται κοινωνικά και οικονομικά για την ανθρωπότητα.
Να σημειωθεί ότι υπάρχουν μελέτες που κάνουν λόγο για αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά επτά ολόκληρα μέτρα αν λιώσουν συνολικά οι πάγοι της Γροιλανδίας κάτι που αν τελικά συμβεί κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει το επίπεδο της καταστροφής που θα υπάρξει.
Αν συνυπολογιστεί και το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική που επίσης συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες δημιουργεί βάσιμους φόβους ότι αν δεν υπάρξει κάτι που να αλλάξει σύντομα την κατάσταση όσον αφορά την κλιματική αλλαγή τότε στο πολύ κοντινό μέλλον η Γη να μετατραπεί σε ένα απόλυτα υδάτινο κόσμο με τη στεριά σε όλο τον πλανήτη να υποχωρεί κάτω από το νερό.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)