H κυβέρνηση Biden κατέθεσε πρόσφατα ένα σχέδιο που προβλέπει την συγκρότηση ειρηνευτικής δύναμης για τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα αναλάβει την εγγύηση της ασφάλειας στην περιοχή μετά το πέρας της σύγκρουσης Ισραήλ – Hamas.
Η «μετά τη Hamas μέρα» αποτέλεσε επίσης αντικείμενο προτάσεων από ορισμένους κορυφαίους βουλευτές του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Κατ’ αρχάς η αμερικανική πλευρά υπέθεσε ότι η ισραηλινή ηγεσία θα μπορούσε να χαιρετίσει μία τέτοια πρωτοβουλία, αλλά μια νέα τηλεοπτική συνέντευξη με τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu που μεταδόθηκε τη Δευτέρα (6/11) το βράδυ αποκαλύπτει τη διαφορετική προσέγγιση του Τελ Αβίβ.
Ειδικότερα, ο Netanyahu υποστήριξε κατηγορηματικά ότι είναι το Ισραήλ που θα έχει την «ευθύνη ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας για κάποιο «απροσδιόριστο» χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της σύγκρουσης.
«Πιστεύω ότι το Ισραήλ θα έχει ευθύνη για την ασφάλεια για αόριστο χρονικό διάστημα», επεσήμανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο ABC News.
«Είδαμε τι συμβαίνει όταν δεν έχουμε αυτή την… ευθύνη για την ασφάλεια, αυτό που έχουμε είναι η έκρηξη της τρομοκρατίας της Hamas σε μια κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε» συμπλήρωσε, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για την επόμενη ημέρα, όπου στο…. κάδρo της Γάζας θα φιγουράρει τόσο το
Ισραήλ, όσο και ο ίδιος προσωπικά.
Τα σχόλιά του έρχονται αφότου οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) επιβεβαίωσαν ότι 30 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη Γάζα από την έναρξη του χερσαίου πολέμου. Σε αυτό το σημείο, περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι της Γάζας – κυρίως άμαχοι – έχουν σκοτωθεί, κυρίως από τις αδιάκοπες βάρβαρες αεροπορικές επιθέσεις.
Το σχέδιο των Δημοκρατικών για τη Γάζα
Εντούτοις, στον αντίποδα αυτής της προσέγγισης φαίνεται να κινείται ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Antony Blinken.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αποκάλυψε το σχέδιο της κυβέρνησης Biden για τη Γάζα με δηλώσεις του στο ίδιο το Ισραήλ.
«Η ιδέα να παραμείνει η Hamas υπεύθυνη για τη διακυβέρνηση όπως ήταν και να αποτελεί μια συνεχή και διαρκή απειλή για το Ισραήλ και τους πολίτες του είναι απαράδεκτη» τόνισε σε ένα πρώτο επίπεδο.
Παρόλα αυτά, έσπευσε να τονίσει, ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί να αναλάβει εκ νέου τον έλεγχο και την ευθύνη για τη Γάζα και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση ή επιθυμία να το κάνει. Επομένως, εντός αυτών των παραμέτρων, είμαστε και θα συνεχίσουμε να έχουμε συζητήσεις με εταίρους σε όλη την περιοχή και πολύ ευρύτερα για το τι πρέπει να ακολουθήσει».
Αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ταξίδεψε ξανά στην περιοχή για να συναντηθεί τόσο με Ισραηλινούς όσο και με Άραβες ηγέτες, έγινε σαφές ότι ο κορυφαίος διπλωμάτης του Biden πίεσε για ανθρωπιστικές παύσεις, παρά τη δημόσια ρητορική του που καταδικάζει την «κατάπαυση πυρός».
Γίνεται λοιπόν σαφές σε όλα τα επίπεδα ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν από κοινού με τους διεθνείς του συμμάχους τον έλεγχο των εδαφών της Γάζας, είτε με κάποια μεικτή ειρηνευτική δύναμη, είτε με την έμμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Και αυτό που αφήνει να εννοηθεί η αμερικανική διπλωματία, είναι πως σε αυτή τη «μεγάλη εικόνα» διόλου εξασφαλισμένο δεν θα πρέπει να θεωρείται το πολιτικό μέλλον του Netanyahu.
Απονομιμοποιημένος εντός κι εκτός Ισραήλ
Ενδεικτική της νομιμοποίησης που λαμβάνει ο Benjamin Netanyahu τόσο στη διεθνή σκηνή, όσο κυρίως και στην εγχώρια, είναι η συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC, όσο και οι αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε.
Κάποια στιγμή στη συνέντευξη, ο Netanyahu ρωτήθηκε για την αιφνιδιαστική επίθεση της Hamas της 7ης Οκτωβρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα να δολοφονηθούν πάνω από 1.400 Ισραηλινοί στα νότια της χώρας.
«Πιστεύετε ότι πρέπει να αναλάβετε οποιαδήποτε ευθύνη;» ρωτήθηκε σχετικώς για να απαντήσει «Φυσικά. Δεν είναι θέμα” και είπε ότι θα υπάρξει χρόνος μετά τον πόλεμο “να ανατεθεί” αυτή η ευθύνη και να αξιολογηθεί το τι συνέβη.».
Ωστόσο, πριν από μια εβδομάδα, o Netanyahu εξέδωσε μια δήλωση -προτού την ανακαλέσει άγαρμπα, διαγράφοντας τη σχετική ανάρτηση- η οποία φαινόταν να κατηγορεί τον στρατό και την ηγεσία του για τις 7 Οκτωβρίου.
Η διαγραμμένη δήλωση που προκάλεσε την οργή, αφού αναρτήθηκε εν συντομία στο X, ανέφερε: «Σε καμία περίπτωση και σε κανένα στάδιο δεν προειδοποιήθηκε ο πρωθυπουργός Netanyahu για πολεμικές προθέσεις εκ μέρους της Χαμάς».
Ενώ συνέχισε, τονίζοντας ότι «αντίθετα, η εκτίμηση ολόκληρου του κλιμακίου ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών και του επικεφαλής της Shin Bet, ήταν ότι η Hamas ήταν εν αναμονή και αναζητούσε μια διευθέτηση».
Ως αποτέλεσμα, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Netanyahu τον κατηγόρησαν ότι χρησιμοποιεί την κρίση για να εδραιώσει την εξουσία, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης εν καιρώ πολέμου.
Δεν θα ήταν, λοιπόν, υπερβολή να πει κανείς ότι στα σχέδια της Ουάσινγκτον αλλά και της ίδιας της ισραηλινής κοινωνίας, το πολιτικό μέλλον του Netanyahu διαφαίνεται ολοένα πιο θαμπό, αδιαμφισβήτητα αμφίβολο.
www.bankingnews.gr