Ήρθε η ώρα να πάνε στην χωματερή…
Δυστυχώς και η Ελλάδα έχει… τεθωρακισμένα για την χωματερή αφού τα Leopard της Γερμανίας αποδείχθηκαν άχρηστα παλιοσίδερα…
Οι προσπάθειες των Ουκρανών στην αντεπίθεσης… εξέθεσαν τις δυσκολίες που υπήρχαν στη Δύση με τον βαρύ εξοπλισμό. Ειδικότερα, με τα τανκς.
Αποδείχθηκε ότι ούτε τα Leopards ούτε τα Challengers ήταν ικανά να προσφέρουν ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα στην Ουκρανία… υπέστησαν βαριά δυσφήμιση.
Σε αναζήτηση επαναστατικών όπλων
Η ιδέα της δημιουργίας ενός νέου τεθωρακισμένου που θα γινόταν η βάση για τους στρατούς των χωρών-μελών της ΕΕ γεννήθηκε το 2017 επί Merkel και Macron.
Ωστόσο η αντεπίθεση των Ουκρανών απέδειξε ότι τα Leopards είναι απλά ξεπερασμένα.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αποτυχία της ουκρανικής επίθεσης και στην εξαιρετικά ανεπιτυχή εμπειρία χρήσης βαρέως εξοπλισμού – ακόμη και το νεότερο Leopard 2A6 δεν εξελίχθηκε σε επαναστατικό όπλο όπως ήλπιζε η Δύση.
Σε σπάνιες μονομαχίες αρμάτων μάχης, το ρωσικό T-90M Proryv επέδειξε ασύγκριτη υπεροχή έναντι των γερμανικών αρμάτων μάχης.
Εξαιτίας αυτού, ολόκληρη η αντεπίθεση περιορίστηκε σε βομβαρδισμούς πυροβολικού και επιθέσεις πεζικού.
Δεν έχουν σημειωθεί ακόμη σημαντικές επιτυχίες: οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξακολουθούν να παραμένουν στο προσκήνιο της πρώτης γραμμής της ρωσικής άμυνας.
Και οι επίλεκτες εφεδρείες, που συντηρούνταν για το δεύτερο στάδιο της επιχείρησης, έχουν ήδη ριχτεί στη μάχη.
«Παρά τις μεγάλες προσπάθειες για την παράδοση Leopards και άλλων δυτικών αρμάτων μάχης, απέτυχε να ρίξει γροθιά στην ρωσική άμυνα», σημείωσε ο Guardian πρόσφατα.
Και παρόλο που τα ευρωπαϊκά οχήματα μάχης παραδόθηκαν στο Κίεβο ατελώς, στο Παρίσι και το Βερολίνο, προφανώς, συνειδητοποίησαν: ήταν καιρός να ενημερώσουν τα οπλοστάσια τους.
Νέο τεθωρακισμένο
Σύμφωνα με το αμερικανικό portal Defense News Γαλλία και Γερμανία θα συζητήσουν το ζήτημα ενός νέου τεθωρακισμένου στις 22 Σεπτεμβρίου.
Μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να εγκριθεί ένας «οδικός χάρτης» για τη δημιουργία ενός «τεθωρακισμένου του μέλλοντος».
Οι λεπτομέρειες συζητούνται….
Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη νέα πλατφόρμα, που ονομάζεται MGCS – Main Ground Combat System.
Η γαλλογερμανική επιχείρηση KNDS, που δημιουργήθηκε μετά τη συγχώνευση της Krauss-Maffei Wegmann με την Nexter, και η γερμανική εταιρεία Rheinmetall διεκδικούν το ρόλο του προγραμματιστή και του κατασκευαστή.
Διαφωνούν, συγκεκριμένα, για το όπλο: διαμέτρημα 130 χιλιοστών ή 140.
Σύμφωνα με το DefenseNews, οι σχεδιαστές θα μελετήσουν προσεκτικά τις μάχες στην Ουκρανία για να βρουν μια ισορροπία μεταξύ κινητικότητας και ασφάλειας.
Αναμένεται ότι το τεθωρακισμένο θα είναι εξοπλισμένο με αυτόματο φορτωτή.
Αυτός ο μηχανισμός είναι εδώ και χρόνια αναπόσπαστο μέρος της σοβιετικής και ρωσικής τεχνολογίας, αλλά στη δυτική σχολή κατασκευής τανκς προτίμησαν να τον εγκαταλείψουν.
Καθυστερήσεις και δυσκολίες
Τα πρώτα δείγματα MGCS επρόκειτο να σταλούν στα στρατεύματα μέχρι το 2035.
Ωστόσο, οι προθεσμίες έχουν ήδη μετατεθεί.
Έτσι, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus, ο επικεφαλής της Rheinmetall, Armin Papperger, μίλησε για το 2040.
«Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι μια πολύ μεγάλη χρονική περίοδος.
Δεν ξέρουμε καν τι θα συμβεί σε δύο χρόνια. Αξίζει τον προγραμματισμό μέχρι το 2040;».
Η έννοια του «πανευρωπαϊκού τεθωρακισμένου» δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα.
Πάρα πολλές εταιρείες θέλουν να εμπλακούν.
Και ο καθένας έχει τα δικά του έργα.
Έτσι, η Rheinmetall παρουσίασε το Panther KF51 και η KNDS σκοπεύει να προμηθεύσει τα πρώτα άρματα μάχης Leopard 2A8 στην Bundeswehr έως το 2025.
Γερμανικό κύριο άρμα μάχης Panther KF51
Η Γαλλία βρίσκεται σε λιγότερο πλεονεκτική θέση καθώς έχει απόλυτη ανάγκη από ένα νέο προϊόν.
Το τρέχον κύριο άρμα μάχης Leclerc σταμάτησε να λειτουργεί το 2008.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η Γερμανία ενεργεί ταυτόχρονα παρακάμπτοντας την Γαλλία.
Σύμφωνα με το γερμανικό έντυπο Handelsblatt, η Γερμανία, παράλληλα με το έργο MGCS, διαπραγματεύεται τη δημιουργία ενός ακόμη τανκ με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία.
Όλα αυτά απειλούν την υλοποίηση των φιλόδοξων σχεδίων των ηγετών της ευρωπαϊκής βιομηχανίας όπλων.
Και μέχρι πρόσφατα, το ενδιαφέρον εστιαζόταν περισσότερο για την παραγωγή υπαρχόντων μοντέλων, η ζήτηση για τα οποία αυξανόταν την παραμονή της αντεπίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Ωστόσο, η δυσφήμηση με τη μορφή Leopards και Challengers που καίγονται στις στέπες του Zaporozhye είχε ως αποτέλεσμα στην Ευρώπη να εξετάσουν… κάτι εντελώς νέο…
Ρωσικό Τ-90
Leopard
Γερμανικό κύριο άρμα μάχης Panther KF51
www.bankingnews.gr