Η Μόσχα φέρεται να έχει επινοήσει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει έναν διαστημικό πύραυλο γεμάτο με εκρηκτικά για να χτυπήσει το Κίεβο ή άλλο μεγάλο αστικό κέντρο της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τη γερμανική Bild, η οποία απέκτησε ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos, του επικεφαλής της Ντμίτρι Ρογκόζιν και του Banarov, του σημερινού ηγέτη της θυγατρικής Roskosmos, Progress Space Rocket Center.
Το Progress Space Rocket Center, μια κρατική οντότητα στη Ρωσία, ειδικεύεται στην παραγωγή οχημάτων εκτόξευσης που εξυπηρετούν τόσο αποστολές πληρώματος όσο και ωφέλιμα φορτία από άλλες χώρες. Τα οχήματα εκτόξευσης είναι απαραίτητα για τη μεταφορά διαστημικών σκαφών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Όπως αναφέρει η Bild, ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι διερεύνησαν την ιδέα μετατροπής ενός διαστημικού πυραύλου Soyuz σε «μέγα-όπλο κατά της Ουκρανίας».
Για την χάραξη της στρατηγικής, στην οποία συμμετείχαν Ρώσοι ειδικοί στο διάστημα, είναι μέρος μιας ευρύτερης πλοκής από μια ομάδα κορυφαίων προσωπικοτήτων και επιστημόνων από τη Ρωσία που επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν «μεγα επίθεση στην Ουκρανία για να κάνουν εντύπωση στον Putin».
Το σχέδιό τους περιστρέφεται γύρω από την εκ των υστέρων τοποθέτηση ενός πολιτικού οχήματος εκτόξευσης Soyuz, εμποδίζοντάς το να φτάσει σε τροχιά κατά την εκτόξευση και αναγκάζοντάς το να συντριβεί σε μια μεγάλη πόλη της Ουκρανίας ενώ μετέφερε ένα σημαντικό ωφέλιμο φορτίο εκρηκτικών.
Η έκθεση αναφέρει ότι η ουκρανική πρωτεύουσα μπορεί να είναι ο πρωταρχικός στόχος σε αυτό το δυνητικά καταστροφικό σενάριο.
Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες στις οποίες εμπλέκονται εξέχοντες Ρώσοι αξιωματούχοι και επιστήμονες αποδεικνύουν ότι οι συζητήσεις για αυτό το σχέδιο ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου 2023.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Rogozhin και ο Baranov διερεύνησαν την επιλογή της εκτόξευσης ενός διαστημικού πυραύλου Σογιούζ εξοπλισμένου με εκρηκτικά από το διαστημόπλοιο Plesetsk της Ρωσίας στη βορειοδυτική Ρωσία, κοντά στο Αρχάγγελσκ, ως εναλλακτική λύση στην εκτόξευση του από το κοσμοδρόμιο Vostochny που βρίσκεται στα κινεζικά σύνορα.
Η εναλλακτική τοποθεσία εκτόξευσης θεωρήθηκε ότι διευκολύνει μια μεγαλύτερη ικανότητα μεταφοράς εκρηκτικών στον πύραυλο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια τηλεφωνική συνομιλία, ο Baranov ενημέρωσε τον Rogozhin ότι το ωφέλιμο φορτίο εκρηκτικών στον πύραυλο θα ήταν 7,5 τόνοι όταν εκτοξευόταν από την ανατολική κατεύθυνση και 10 τόνοι όταν εκτοξευόταν από τη βόρεια κατεύθυνση.
Για λόγους ασφαλείας, θα μπορούσαν να αφαιρέσουν έναν τόνο από το καθένα, με αποτέλεσμα να εκτινάζονται 6,5 τόνοι και 9 τόνοι, αντίστοιχα.
Εμπόδια στην προσαρμογή του διαστημικού πυραύλου για τη στόχευση της Ουκρανίας
Στην ίδια συνομιλία, ο Baranov ανέφερε ότι ο πύραυλος των 50 μέτρων θα μπορούσε να κατευθυνθεί όπως απαιτείται, αλλά προειδοποίησε για ένα τεχνικό ζήτημα σχετικά με τις υψηλές ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες κατά την επανείσοδο.
Εξήγησε ότι καμία υπάρχουσα ρωσική βαριά βόμβα υψηλής έκρηξης ή κατευθυνόμενη κεφαλή που προορίζεται για τον διαστημικό πύραυλο δεν θα μπορούσε να αντέξει τις υπερηχητικές θερμοκρασίες επανεισόδου.
Ο Ρογκόζιν δεσμεύτηκε να βρει μια λύση και να συμβουλευτεί τον Γιούρι Σολομόνοφ, έναν σχεδιαστή πυραυλικών συστημάτων.
Ο Ρογκόζιν συζήτησε επίσης τον κίνδυνο συντριβής εξαρτημάτων πυραύλων στη Ρωσία και την ανάγκη για πιο ακριβείς υπολογισμούς σχετικά με τη θέση πρόσκρουσης του πυραύλου στην Ουκρανία.
Όταν ο Rogozin ρώτησε τον απαραίτητο χρόνο προετοιμασίας, ο Baranov υπολόγισε ότι θα χρειαζόταν περίπου έξι μήνες.
Το σχέδιο φέρεται να παρουσιάστηκε και στον Putin στις 16 Ιανουαρίου. Ωστόσο, η απάντησή του σε αυτό παραμένει άγνωστη.
O πύραυλος Soyuz
Με μέσο βάρος εκτόξευσης 313 τόνων, ο πύραυλος Soyuz μπορεί να μεταφέρει έως και 7,1 τόνους ωφέλιμου φορτίου, αρκετό, για παράδειγμα, για να φιλοξενήσει σημαντικό αριθμό μονάδων όπως Iskander, Tochka ή πιθανώς συνδυασμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Εκτός από την άμεση πρόσκρουση κατά την πρόσκρουση στο έδαφος, πρέπει να ληφθεί υπόψη το φαινόμενο έκρηξης που προκύπτει από τα συντρίμμια του σώματος του πυραύλου και την έκρηξη αχρησιμοποίητου τοξικού καυσίμου πυραύλων.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά άλυτα ερωτήματα σχετικά με τον υπολογισμό της διαδρομής πτήσης του πυραύλου, τις δυνατότητες ελέγχου, τη σταθερότητα του κύτους κατά την ατμοσφαιρική επανείσοδο και την ακρίβεια της ζημιάς.