«Χαστούκι» για την ελληνική διπλωματία: Ο Putin διαβεβαίωσε τον Erdogan ότι θα ανοίξει ρωσικό προξενείο στα Κατεχόμενα

Ο επικεφαλής των τουρκοκύπριων Ersin Tatar ανέφερε πως κατανοεί ότι «η Ρωσία δεν θα μας αναγνωρίσει», αλλά «η ρωσική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει προξενείο στη Βόρεια Κύπρο, επειδή έχουμε πολλούς Ρώσους. Ελπίζω ότι θα έχουμε ένα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», όπως τόνισε στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.
Σύμφωνα με τον Tatar, το ενδεχόμενο του «ανοίγματος προξενείου της Ρωσίας» στα κατεχόμενα συζήτησε και ο ίδιος με τον Ρώσο πρέσβη στην Κύπρο.
Ενώ και ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayipp Erdogan, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin, είχε μεταφέρει στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων ότι το θέμα συζητήθηκε με τον Ρώσο ηγέτη «και ο Putin του έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα ανοίξει (μια αποστολή) στη Βόρεια Κύπρο. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός».

Αεροπορική σύνδεση

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης στο Ria, o Ersin Tatar εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι Ρώσοι θα συμφωνήσουν σε απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα προς το αεροδρόμιο των κατεχόμενων, καθώς υπάρχει μεγάλη κίνηση, ενώ η ηγεσία των τουρκοκύπριων εξετάζει επί του παρόντος τα αιτήματα δύο ρωσικών αεροπορικών εταιρειών «που μεταφέρουν μεγάλους αριθμούς επιβατών», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποιες αεροπορικές εταιρείες αναφέρεται.
«Αυτές -ή άλλες- θα μπορούσαν να είναι εταιρείες που θα ήθελαν να έχουν απευθείας πτήσεις. Είμαι έτοιμος να το εγκρίνω αυτό, καθώς θα είναι προς το συμφέρον όλων των μερών», δήλωσε ο κ. Tatar στον ανταποκριτή του Ria στη Νέα Υόρκη, συμπληρώνοντας πως «η κίνηση αυτή απαιτεί επίσης την αμοιβαία συναίνεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Κυπριακό

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Tatar επανήλθε στη θέση του πως οι διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν μόνο στη βάση δύο ίσων κρατών και η κυριαρχική ισότητα πρέπει να αναγνωριστεί.
«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για εξεύρεση λύσης στην Κύπρο».
Επανέλαβε επίσης στη συνέντευξή του, ότι με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη θα μπορούσε να συζητήσει μόνο θέματα που αφορούν τις δύο πλευρές, όπως η ενέργεια, οι φυσικοί πόροι, το νερό και η μετανάστευση.
Υποστήριξε πως είναι «δίκαιο, βιώσιμο και πρακτικό το μοντέλο λύσης δύο κρατών», διότι εδώ και 60 χρόνια «εκείνοι και εμείς έχουμε χωριστά κράτη».
Περιμένουν, συμπλήρωσε, «σεβασμό από εκείνους που κάνουν τους πρωταθλητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους πρωταθλητές της ειρήνης και των παγκόσμιων αξιών». Όταν πρόκειται για τους Τουρκοκύπριους ξεχνούν όλες τις αξίες, υποστήριξε.
«Έχουμε αθλητές που θα μπορούσαν να είναι ολυμπιονίκες, όμως λόγω των εμπάργκο δεν μπορούν να συμμετέχουν στους αγώνες. Μένουμε εκτός διαγωνισμού λόγω της προπαγάνδας των Ελληνοκυπρίων. Αποκλειόμαστε από όλες τις αθλητικές, πολιτιστικές διοργανώσεις, διότι δεν πηγαίνουμε εκεί κάτω από τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.