Η Ουκρανία υψώνει τους τόνους ενάντια στη Δύση – “Αγκάθια” το δικαστήριο του Πούτιν και το πάγωμα περιουσιών

Τα «αγκάθια» που υπάρχουν στις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Δύση έθιξε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα, επικρίνοντας «το αδιέξοδο» στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικαστηρίου για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και για τη μεταφορά παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

«Δυστυχώς βρισκόμαστε σε κάποιου είδους αδιέξοδο αναφορικά με αυτά τα δύο ζητήματα διότι υπάρχουν διαφωνίες για το πρώτο και ξεκάθαρα έλλειψη βούλησης για το δεύτερο», δήλωσε για τη Δύση ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα την Παρασκευή (8.9.2023) στη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης στο Κίεβο.

Οι χώρες της «G7 τάσσονται σταθερά υπέρ ενός δικαστηρίου (…) υβριδικού» που θα βασίζεται στην ουκρανική νομοθεσία και το οποίο δεν θα επιτρέψει, σύμφωνα με το Κίεβο, να αρθεί η ασυλία των Ρώσων ηγετών, ανάμεσά τους ο Πούτιν, ο πρωθυπουργός του Μιχαήλ Μισούστιν και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σχολίασε ο Κουλέμπα.

Το άλλο ακανθώδες ζήτημα μεταξύ των Ουκρανών και των συμμάχων τους αφορά την ιδέα να χρησιμοποιηθούν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, που έχουν παγώσει στη Δύση από την αρχή της εισβολής, για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, το κόστος της οποίας εκτιμάται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αν ενάμισι χρόνο αργότερα ακούω ακόμα από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική: εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, (…) γνωρίζω τι συμβαίνει. Υπάρχει έλλειψη βούλησης να καταλήξουν σε μια απόφαση», τόνισε ο Ουκρανός υπουργός.

Οι Δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν παγώσει περισσότερα από 300 δισ. ευρώ ενεργητικών της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και πολλές δεκάδες δισ. ευρώ πόρων που ανήκουν σε πρόσωπα ή οντότητες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Η Ουκρανία, που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη δυτική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, ζητεί να της δοθούν αυτοί οι πόροι, αλλά οι Δυτικοί επικαλούνται νομικές δυσκολίες.

Ο χρόνος πιέζει την Ουκρανία

Οι επικρίσεις του Κουλέμπα έγιναν αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε την Παρασκευή ότι η Ρωσία έχει καταφέρει να προκαλέσει καθυστερήσεις στην ουκρανική αντεπίθεση και ότι ο χρόνος είναι ενάντια στη χώρα του.

«Αν δεν βρισκόμαστε στον ουρανό και η Ρωσία βρίσκεται, θα μας σταματά από τον ουρανό», είχε δηλώσει ο Ζελένσκι στην ίδια διάσκεψη που μίλησε και ο Κουλέμπα, στη Yalta European Strategy (YES).

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία βασίζεται στη νίκη των Ρεπουμπλικανών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024 προκειμένου να μειωθεί η στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε ξανά από τους συμμάχους του περισσότερα και μεγαλύτερου βεληνεκούς όπλα αλλά και κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Λίγες ώρες αργότερα ο νέος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, ο Ρουστέμ Ουμέροφ, έριξε λίγο τους τόνους ευχαριστώντας τους συμμάχους του Κιέβου «για όλη τη στήριξη που έχουν προσφέρει», επαναλαμβάνοντας όμως ότι «χρειάζονται περισσότερα βαρέα όπλα». «Τα έχουμε ανάγκη σήμερα. Τα έχουμε ανάγκη τώρα», υπογράμμισε.

Η Ουκρανία παραπονείται εδώ και μήνες για τη βραδύτητα των διαπραγματεύσεων σχετικά με την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16. Τελικά αρκετές δεκάδες τέτοια αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη παραδόθηκαν στο Κίεβο, αλλά τώρα πρέπει να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί πιλότοι στη χρήση τους, κάτι που χρειάζεται μήνες.

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας, που ξεκίνησε τον Ιούνιο, προσέκρουσε στις ισχυρές γραμμές άμυνας της Ρωσίας, που αποτελούνται κυρίως από ναρκοθετημένα πεδία και αντιαρματικές παγίδες.

Τις τελευταίες εβδομάδες το Κίεβο φαίνεται να σημειώνει κάποιες προόδους στον νότο, χάρη στις οποίες ο ουκρανικός στρατός ίσως μπορέσει να προελάσει και να κόψει τη γραμμή επικοινωνίας της Ρωσίας μεταξύ του βορρά και της Κριμαίας, ένας από τους στόχους της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών Κίριλο Μπουντάνοφ δήλωσε χθες ότι τα πλήγματα εναντίον της Ρωσίας έχουν στόχο κυρίως τη στρατιωτική βιομηχανία της χώρας.

Οι επιθέσεις έχουν στόχο «κυρίως τις εταιρείες του ρωσικού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος», εξήγησε ο Μπουντάνοφ στη διάρκεια σπάνιας δημόσιας εμφάνισής του στη διάσκεψη YES.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «πρόσφατα» εξαπολύθηκε επίθεση εναντίον ρωσικού εργοστασίου παραγωγής μικροτσίπ για τους πυραύλους Iskander, τους οποίους η Μόσχα χρησιμοποιεί συχνά στις επιθέσεις της εναντίον της Ουκρανίας.

Οι επιθέσεις με drones αλλά και οι επιχειρήσεις δολιοφθοράς στο εσωτερικό της Ρωσίας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, με το Κίεβο να αναλαμβάνει ολοένα και περισσότερο την ευθύνη για αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.