Μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών θα τερματιστεί περί τα τέλη Οκτωβρίου, η Ρωσία προετοιμάζεται για επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας.
Οι Ουκρανοί αναμένουν τεράστια πυραυλικά πλήγματα τον επερχόμενο χειμώνα.
Η Ρωσία αποθηκεύει πυραύλους και drones για να εξαπολύσει μαζικά πλήγματα στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας Alexander Kochetkov.
«Οι Ρώσοι συγκεντρώνουν ένα μεγάλο οπλοστάσιο πυραύλων για πλήγματα κατά της Ουκρανίας την ερχόμενη χειμερινή περίοδο.
Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, τώρα η Ρωσία παράγει και αναβαθμίζει περίπου 100 πυραύλους το μήνα.
Εκατό πυραύλους το μήνα» είπε με έμφαση ο Ουκρανός ειδικός στο κανάλι UkrLife στο Διαδίκτυο.
Μαζικές επιθέσεις με 100 πυραύλους ημερησίως
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία μπορεί κάλλιστα να αποθηκεύσει πολλά «UAV» τα οποία έχει προμηθευτεί από το εξωτερικό.
Με την έναρξη του χειμώνα η Ρωσία θα πραγματοποιήσει μαζικές επιθέσεις που θα διαρκέσουν για αρκετές συνεχόμενες ημέρες.
Όπως τόνισε, οι Ρώσοι θα πραγματοποιούν δύο ή τρεις συνεχόμενες επιθέσεις με τη χρήση 80-100 πυραύλων κάθε φορά.
Kinzhal στο Su – 34 και… καταστροφικά πλήγματα ακριβείας
Την ίδια ώρα το αμερικανικό στρατιωτικό περιοδικό Military Watch Magazine γράφει ότι η εγκατάσταση υπερηχητικών πυραύλων Kh-47M2 Kinzhal στα πολυλειτουργικά μαχητικά-βομβαρδιστικά Sukhoi Su-34 θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να επεκτείνουν τις δυνατότητές τους στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Το Su-34 απαιτεί σημαντικά λιγότερη συντήρηση και έχει υψηλότερα ποσοστά ετοιμότητας από τον κύριο φορέα του πυραύλου Kinzhal, το αεροσκάφος MiG-31.
Ως εκ τούτου, η εγκατάσταση του πυραύλου Kinzhal στο Su-34 θα αλλάξει την κατάσταση σε πολλά θέατρα επιχειρήσεων όπου χρησιμοποιούνται αυτά τα μαχητικά – από την Αρκτική και την Άπω Ανατολή μέχρι την Ουκρανία και τη Συρία, ανέφερε το περιοδικό σύμφωνα με την Pravda.
Ο Kinzhal είναι εξαιρετικά ευέλικτος πύραυλος που φτάνει ταχύτητα 9 Mach.
Αυτό καθιστά τον πύραυλο ουσιαστικά άτρωτο σε συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.
Επιπλέον, οι πύραυλοι Kinzhal κατασκευάζονται στο εργοστάσιο που παρασκευάζει επίσης πυραύλους 9M723 για επίγεια συστήματα Iskander-M.
Οι παραγωγικές ικανότητες αυτών των επιχειρήσεων αυξήθηκαν σημαντικά κατά το 2022.
Πώς η Ρωσία χρησιμοποιεί τους πυραύλους Kinzhal στην Ουκρανία
Η χρήση πυραύλων Kinzhal στα αεροσκάφη Su-34 θα κάνει τις ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικούς στόχους ακόμη πιο απροσδόκητες.
Ο ουκρανικός στρατός δεν θα μπορεί καθόλου να προβλέψει τέτοιες επιθέσεις.
Επιπλέον, η εκτόξευση τέτοιων υπερηχητικών πυραύλων από το μαχητικό-βομβαρδιστικό Su-34 θα βελτιώσει σημαντικά την ακρίβεια των ρωσικών πληγμάτων.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας χρησιμοποιούν υπερηχητικούς πυραύλους για να χτυπήσουν στρατηγικές θέσεις της στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας.
Τον Μάιο, ένας πύραυλος Kinzhal κατέστρεψε ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Patriot στο Κίεβο.
Σε μια προσπάθεια να καταρρίψει τον Kinzhal, το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας εκτόξευσε έως και 32 πυραύλους από οκτώ εκτοξευτές.
Ωστόσο, ο Kinzhal χτύπησε την καρδιά του συγκροτήματος – τον σταθμό ραντάρ και το κέντρο ελέγχου.
Συντριπτική υπεροχή με τα Su – 34
Αρκετές θέσεις άλλων αντιαεροπορικών συστημάτων καταστράφηκαν επίσης ως αποτέλεσμα αυτού του πλήγματος.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας φέρεται να κατάφεραν να καταρρίψουν έξι πυραύλους Kinzhal.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu απάντησε αργότερα λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν εκτόξευσαν τόσους πολλούς Kinzhal.
Ο πρώην πιλότος και νυν υποστράτηγος Vladimir Popov τόνισε ότι τα αεροσκάφη Su-34 και MiG-31 είναι συγκρίσιμα ως προς το βάρος και το μέγεθός τους, αλλά είναι σχεδιασμένα για διαφορετικούς σκοπούς.
Το MiG-31 είναι ένα αεροσκάφος αναχαίτισης μεγάλου ύψους, ενώ το Su-34 ένα μαχητικό-βομβαρδιστικό που έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει επίγειους στόχους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα παρατήρησης και πλοήγησης του Su-34 είναι πιο προηγμένο από αυτό του MiG-31.
Για την ανίχνευση στόχων αέρα και εδάφους, το Su-34 είναι εξοπλισμένο με τον σταθμό ραντάρ Sh-141.
Το σύστημα παρακολούθησης του Su-34 εντοπίζει και πλήττει στόχους με τη βοήθεια ραντάρ.
Επίσης περιλαμβάνει επίσης το σύστημα Platan που καθοδηγεί βόμβες και πυραύλους αέρος-εδάφους στον στόχο.
Η παραγωγή του μαχητικού MiG-31 σταμάτησε το 1994, ενώ το Su-34 είναι μαζικής παραγωγής.
Αυτό καθιστά δυνατή την αναβάθμιση συστημάτων νέων αεροσκαφών για πυραύλους Kinzhal.
Τον Ιούλιο 2023, ειπώθηκε ότι η Ρωσία διπλασίασε την παραγωγή των μαχητικών πολλαπλών χρήσεων Su-35 και των μαχητικών-βομβαρδιστικών Su-34.
Αμηχανία στις ΗΠΑ για τα ρωσικά όπλα
Ανακοίνωση σχετικά με την επιτυχή εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III δημοσίευσε ο αμερικανικός στρατός από την αεροπορική βάση Vandenberg.
Την ίδια στιγμή, το Πεντάγωνο τόνισε ότι οι δοκιμές ήταν προγραμματισμένες και είχαν γνωστοποιηθεί στους Ρώσους – ό,τι κι αν συνέβη.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η δεύτερη είδηση από τις αρχές Σεπτεμβρίου που σχετίζεται με πυρηνικά όπλα…
Είναι αξιοσημείωτο ότι είχαν προηγηθεί οι Ρώσοι, με τους «Sarmat» να αναλαμβάνουν δράση.
Από την άλλη, το αμερικανικό LGM-30 Minuteman III βρίσκεται σε επιχειρησιακή λειτουργία από το 1970 και είναι απαρχαιωμένο.
Όπως σημειώνει το περιοδικό Time, «όλος ο στόλος των ICBM έχει λιγότερη υπολογιστική ισχύ από το smartphone που έχετε στην τσέπη σας».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πυρηνικά όπλα δεν διακρίνονται για την ταχύτητα του επεξεργαστή τους, και το κινητό σας τηλέφωνο δύσκολα θα μπορέσει να εξαφανίσει την πόλη… αλλά η σύγκριση είναι σημαντική.
Το LGM-30, όπως αρμόζει σε έναν πύραυλο που βρίσκεται σε υπηρεσία μάχης για μισό αιώνα, χάνει από τον Sarmat σε όλες τις κατηγορίες: βεληνεκές, ισχύ, ταχύτητα, ικανότητα παράκαμψης πυραυλικής άμυνας.
Είναι μάλλον συγκρίσιμο με το Topol, αλλά, σε αντίθεση με αυτό, δεν έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας – μόνο σε ορυχεία.
Εύλογα λοιπόν θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο εξής «δελεαστικό» συμπέρασμα: η Ρωσία έχει αφήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα.
Επισημαίνεται πως η επαναστατική φύση του «Sarmat» αναγνωρίζεται στη Δύση.
Σύμφωνα με την Daily Mail, η εμφάνιση τέτοιων όπλων στη Ρωσία έχει καταστήσει άχρηστα τα αντιπυραυλικά συστήματα.
Και οι συνάδελφοί τους από το Newsweek σημειώνουν ότι ένας τέτοιος πύραυλος «είναι ικανός να καταστρέψει το Τέξας ή τη Γαλλία».
Δεν πρέπει να ξεχνάμε
Ωστόσο, δύο πράγματα δεν πρέπει να ξεχνάμε:
Πρώτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέτουν τα ICBM στην κεφαλή του πυρηνικού τους δόγματος – τοποθετούν πάνω από τις μισές από τις αναπτυσσόμενες πυρηνικά κεφαλές σε υποβρύχια.
Αυτός ο δείκτης θα αυξηθεί στο 70% με την υιοθέτηση των υποβρυχίων κατηγορίας Columbia.
Δεύτερο, οι Minutemen δεν θα έχουν πολύ χρόνο ζωής.
Μέχρι το 2030 θα έχουν τύχει αντικατάστασης από τους πιο σύγχρονους Sentinel, οι οποίοι, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, θα είναι η απάντηση στους Sarmat.
Πάντως, η παραγωγή τους δεν εξελίσσεται τόσο ομαλά όσο είχε προγραμματιστεί στην Ουάσιγκτον: ο χρόνος υιοθέτησης των νέων «Guardians» έχει ήδη μετατοπιστεί κατά έναν χρόνο, και λόγω της έλλειψης προσωπικού και των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες μπορεί να πάει ακόμα πιο αργά.
Όλες αυτές οι περιστάσεις μας επαναφέρουν -ηθελημένα και μη- στη συζήτηση για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής.
Οι υποστηρικτές ενός προληπτικού χτυπήματος με τακτικά πυρηνικά όπλα πληθύνονται.
Ωστόσο, οι προσπάθειες χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής είναι επικίνδυνες και νομιμοποιούν κάθε μέσο απόκρισης που διαθέτει ο εχθρός.
Στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα τεράστιο πυρηνικό χτύπημα πλήρους κλίμακας – και το ανάστροφο, εκ μέρους της Ρωσίας.
Από την άλλη στην Ουκρανία γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί μια βρώμικη βόμβα, η οποία θα έχει καταστροφικές συνέπειες.
Ταυτόχρονα, τα πυρηνικά όπλα ήταν και παραμένουν ένα ατού διαθέσιμο σε λίγες μόνο δυνάμεις σε αυτόν τον κόσμο.
Και οι αντίπαλοι της Μόσχας θα πρέπει να έχουν καταλάβει το εξής: στο ενδεχόμενο επαρκώς οξείας απειλής για το ρωσικό κράτος, αυτό το όπλο σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί χωρίς τον παραμικρό δισταγμό
www.bankingnews.gr