Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ένοχη σιωπή των Ρώσων ολιγαρχών που εφοδιάζουν με όπλα τον στρατό του Πούτιν

220 δισεκατομμύρια ρούβλια, δηλαδή 3δισ. δολάρια έχουν «δωρίσει» οι Ρώσοι ολιγάρχες στον Πούτιν για να κερδίσει την Ουκρανία.

Η σχέση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τους Ρώσους ολιγάρχες μοιάζει με γάμο συμφέροντος.

Για να τα… χιλιάσει ο Ρώσος πρόεδρος στην πρώτη γραμμή της ρωσικής εξουσίας χρειάζεται την έμπρακτη στήριξη τους και για να διατηρήσουν εκείνοι τα θησαυροφυλάκια και τις ανεξάντλητες πηγές των εσόδων τους απαιτούνται τα… κλειστά του μάτια.

Στην περίπτωση του πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία εξαρχής οι περισσότεροι εξ αυτών δήλωσαν ότι δεν ήξεραν και δεν ρώτησαν. Όπως όμως αποκαλύπτει δημοσιογραφική έρευνα του ιστότοπου Project με τίτλο «Τα σκυλιά του Πολέμου» και ήξεραν και ρώτησαν και μέχρι σήμερα τουλάχιστον 81 εξ αυτών εφοδιάζουν ανοιχτά το ρωσικό στρατό για να επικρατήσει απέναντι στις ουκρανικές δυνάμεις στα πεδία των μαχών.

Αμυντικά συμβόλαια με το… κιλό

«Ποιο ρόλο παίζουν οι Ρώσοι ολιγάρχες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας; Οι ίδιοι θα ήθελαν να πείσουν τους γύρω τους ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον πόλεμο, για αυτό είτε εδώ και ενάμιση χρόνο τηρούν νεκρική σιγή ή προσπαθούν να αμφισβητήσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον τους, δίνοντας νεφελώδεις συνεντεύξεις, στις οποίες διαμαρτύρονται για την ζωή τους.

Ωστόσο στην πραγματικότητα οι πλουσιότεροι Ρώσοι, όπως έδειξε η έρευνα του Project, έλαβαν δισεκατομμύρια δολάρια για αμυντικά συμβόλαια, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν όπλα τα οποία χρησιμοποιούνται για να σκοτώνουν αμάχους στις ουκρανικές πόλεις. Παρότι το γνωρίζουν καλά αυτό, οι ολιγάρχες συνεχίζουν να σιωπούν».

Με αυτόν τον τρόπο προλογίζει το σχετικό άρθρο ο προαναφερόμενος ιστότοπος, που αποκαλύπτει ότι το συνολικό ποσό των ανοιχτών συμβάσεων που σύναψαν με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι 81 Ρώσοι ολιγάρχες, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται κάθε χρόνο στη λίστα του Forbes με τους «200 πλουσιότερους Ρώσους», ανέρχονται για ολόκληρη την περίοδο της στρατιωτικής σύγκρουσης με την Ουκρανία – από το 2014 έως το 2023 – στα 220 δισεκατομμύρια ρούβλια. Δηλαδή, περίπου 3δισ. δολάρια.

Όπως σημειώνει το Project, οι 80 εξ αυτών βρίσκονται υπό καθεστώς κυρώσεων, αλλά μόλις οι 14 υπόκεινται σε περιορισμούς σε όλες τις συμμαχικές χώρες του Κιέβου, ενώ 34 συγκεκριμένα μόνο στην Ουκρανία.

Η εξαίρεση στον κανόνα

Να σημειωθεί ότι μόνο ένας ολιγάρχης, έχει μιλήσει κατά της πολιτικής του Κρεμλίνου μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στα ουκρανικά εδάφη, ο ιδρυτής της Tinkoff Bank, ο Όλεγκ Τινκόφ.

Όσο ζούσε στη Ρωσία, ο Τινκόφ είχε επιβεβαιώσει την υποστήριξή του στον Πούτιν πολλές φορές, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι θα ήθελε να τον δει ως κυβερνήτη και αυτοκράτορα για μια ζωή.

Τον Οκτώβριο του 2022, ωστόσο, ο Ρώσος επιχειρηματίας ανακοίνωσε ότι απαρνείται τη ρωσική υπηκοότητα του, επειδή «δεν θέλει να συνδεθεί με τον φασισμό του Πούτιν». Μόλις, πριν από μια εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο ήρε τις κυρώσεις σε βάρος του επιχειρηματία.

Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι ολιγάρχες που χρηματοδοτούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «τηρούν σιγή ιχθύος για σχεδόν ενάμιση χρόνο πολέμου», υπογραμμίζει η έρευνα του Project.

Όλοι για τον Πούτιν

«Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις πάρα πολλών σιωπηλών ολιγαρχών προμήθευαν και συνεχίζουν να προμηθεύουν το ρωσικό αμυντικό βιομηχανικό σύμπλεγμα με έναν τεράστιο αριθμό αγαθών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται άμεσα για τη δημιουργία πυραύλων, βομβών και σφαιρών που σκοτώνουν Oυκρανούς πολίτες», προσθέτει στη συνέχεια.

«Άμεσα ή έμμεσα, οι επιχειρήσεις ακόμη και των ολιγαρχών που άφησαν τη Ρωσία, όπως ο Αντρέι  Μελνιτσένκο, ή αυτών που απελπισμένα προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα άλλο προφίλ και να πετάξουν από πάνω τους τις κυρώσεις, όπως ο Μιχαήλ Φρίντμαν, και οι άλλοι μέτοχοι της κοινοπραξίας Alfa Group εργάζονται για τον πόλεμο καταλήγει η ίδια πηγή».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.