Σύνοδος Κορυφής Αγίας Πετρούπολης- Κέρδη και συμφέροντα Αφρικής και Ρωσίας (αιγυπτιακό δημοσίευμα)

Η δεύτερη ρωσοαφρικανική σύνοδος κορυφής μπορεί να εξεταστεί στο πλαίσιο της πρώτης συνόδου κορυφής, αφενός, και αφετέρου, ως προς τους διεθνείς και περιφερειακούς σχηματισμούς που δεν έχουν σταματήσει να διαμορφώνονται εδώ και μια ολόκληρη δεκαετία, και είναι σχηματισμοί που σχετίζονται με την οικονομία και την ανάπτυξη αφενός, και τις πολιτικές επιπτώσεις που δημιουργούν πόλωση τη στιγμή που οι αφρικανικές χώρες δεν την βλέπουν ως μέρος τους.

Τα συμφέροντα των χωρών πέρα από την πολιτική πόλωση

Το πιο σημαντικό πράγμα που τόνισαν ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και οι Αφρικανοί ηγέτες στη σύνοδο κορυφής είναι ότι οι αφρικανικές χώρες είναι κυρίαρχες χώρες και ότι έχουν συμφέροντα που επιδιώκουν να επιτύχουν, μακριά από πολιτική πόλωση.

 Ωστόσο, οι αφρικανικές χώρες παρουσίασαν αιτήματα και πρωτοβουλίες να σταματήσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, ο οποίος αντανακλάται αρνητικά στις τιμές των τροφίμων, στις μεταφορές και την ενέργεια.

Η Αίγυπτος και η Αφρική έχουν συμμετάσχει προηγουμένως σε συνόδους κορυφής με μεγάλες ομάδες και δυνάμεις,  όπως είναι: Κίνα, Ιαπωνία, Ευρώπη και Αμερική. Παρουσιάστηκαν οι ίδιες απαιτήσεις και αντιλήψεις, το δικαίωμα της Αφρικής στην ανάπτυξη και η παροχή ευκαιριών για επενδύσεις που ωφελούν όλα τα μέρη της και η δίκαιη αντιμετώπιση του ζητήματος χρηματοδότησης, αντισταθμίσεις χρέους και κλίματος.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος και η Ουκρανική Κρίση

 Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συμμετείχε, στην Αγία Πετρούπολη, σε συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μαζί με τους ηγέτες των αφρικανικών χωρών που  συμμετέχουν στην αφρικανική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης για τη διευθέτηση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

 Έχει θεμελιώδες συμφέρον να εργαστεί να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση λόγω των τεράστιων αρνητικών επιπτώσεών της σε ορισμένους ζωτικούς τομείς, όπως η επισιτιστική ασφάλεια, η ενέργεια και η διεθνής χρηματοδότηση, και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η εντατική εργασία για την προώθηση της αφρικανικής πρωτοβουλίας με την αποκρυστάλλωση των απαραίτητων μηχανισμών για την ενθάρρυνση της Ρωσίας και της Ουκρανίας να συμμετάσχουν θετικά σε αυτό κατά την επόμενη περίοδο.

 Η κρίση των σιτηρών

Μεταξύ των θετικών αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής είναι μια σημαντική πρόοδος στην κρίση των σιτηρών που άφησε ο πόλεμος, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και προμηθευτές σιτηρών, ελαίων και λιπασμάτων, και η έξοδος της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά είχε αρνητικές επιπτώσεις στην αναγκαιότητα διατήρησης της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα κατά τρόπο που να αμβλύνει τις επιπτώσεις της.

 Οι δωρεές του Ρώσου προέδρου

Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, από την πλευρά του, υποσχέθηκε να εργαστεί για τον τερματισμό της επισιτιστικής κρίσης, ξεπερνώντας αυτές τις επιπτώσεις στην Αφρική και παρέχοντας 50 χιλιάδες τόνους σιτηρών στις χώρες της, με δωρεάν προμήθεια σιτηρών σε έξι χώρες της ηπείρου, οι οποίες είναι η «Μπουρκίνα Φάσο, Ζιμπάμπουε, Μάλι, Σομαλία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Ερυθραία». Υποσχέθηκε μάλιστα, να υποστηρίξει τις χώρες στις γεωργικές τεχνολογίες.

 Τα κέρδη της Συνόδου Κορυφής: συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα

Μεταξύ των κερδών της ρωσοαφρικανικής συνόδου κορυφής είναι η αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα και η διαφοροποίησή του καθώς απαιτεί συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα, γεγονός που ανακουφίζει από την πίεση στα σκληρά νομίσματα.

 Ενισχύονται τα ρωσικά έργα στην Αίγυπτο και ο πρωταγωνιστικός της ρόλος

 Διμερώς, οι αιγυπτιο-ρωσικές σχέσεις ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση του Σίσι με τον Πούτιν, όπου συμφωνήθηκε να ενισχυθούν τα ρωσικά έργα στην Αίγυπτο στον πυρηνικό αντιδραστήρα στην Dabaa και στη ρωσική βιομηχανική ζώνη στη Διώρυγα του Σουέζ της οποίας τα προϊόντα θα διανέμονται στην Αφρική. Σύμπραξη, ακόμη,  με πολλές ρωσικές εταιρείες που εργάζεται στον τομέα της ανάπτυξης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και της Αλγερίας.

Από την πλευρά της, η Αίγυπτος τα τελευταία χρόνια επιθυμεί να οικοδομήσει μια σχέση με τις χώρες του κόσμου, για συνεργασία και ισορροπία, είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά την προεδρία της στην Αφρικανική Ένωση, και πιστεύει ότι η αφρικανική ήπειρος έχει δυνατότητες και ευκαιρίες, και ότι η ύπαρξη ενός αφρικανικού μπλοκ μπορεί να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στην Αφρική να παρουσιάσει τις απόψεις της.

Προς τα διάφορα ζητήματα εκτός από το δικαίωμα της Αφρικής στην ανάπτυξη και την πρόοδο με βάση τις δυνατότητές της, αλλά μάλλον να έχει φωνές και παρουσία ανάλογη με το μέγεθος του πληθυσμού της.

Η Αφρική έχει πλούτο, αλλά υποφέρει από κακή ανάπτυξη για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής αλλά και των συσσωρεύσεων των επιπτώσεων της παλιάς αποικιοκρατίας που φρόντισε να εκτοπίσει τον πλούτο της Αφρικής χωρίς την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τον πλούτο της.

Τελικά, η ρωσοαφρικανική σύνοδος είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας της Αιγύπτου και των Αφρικανών αδελφών, σε αναζήτηση της διασφάλισης των συμφερόντων της ηπείρου και των χωρών της και μείωσης των αρνητικών επιπτώσεων των συγκρούσεων και των αντιπαλοτήτων.

Ακράμ αλ Κασάς- youm7

The Hellenic Information Team

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.