Θλιβερή παραδοχή γερμανικής κυβέρνησης: Χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο, είμαστε «τελειωμένοι»

Οι Γερμανοί το «παραδέχονται»…
Η Γερμανία μπορεί να αναγκαστεί να περιορίσει ή ακόμη και να απενεργοποιήσει τη βιομηχανική ικανότητά της αν η συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου με τη Ρωσία, μέσω Ουκρανίας, δεν παραταθεί μετά τη λήξη της, στο τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Robert Habeck.
Ειδικότερα, ο Habeck, που είναι επίσης αντικαγκελάριος, απηύθυνε τη σκληρή προειδοποίηση τη Δευτέρα σε οικονομικό συνέδριο στην ανατολική Γερμανία, λέγοντας ότι οι πολιτικοί πρέπει να αποφύγουν ” το ίδιο λάθος ξανά” θεωρώντας ότι η οικονομία δεν θα επηρεαστεί χωρίς προφυλάξεις και μέτρα για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες για την κατανομή του δυνητικού έλλειμματος φυσικού αερίου στην Ανατολική Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να εξάγει φυσικό αέριο εκεί…
Ως αποτέλεσμα, οι βιομηχανίες της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης θα μπορούσαν να έχουν περιορισμένο ή ακόμη και μηδενικό εφοδιασμό, πρόσθεσε ο Habeck.
«Δεν υπάρχει ασφαλές σενάριο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», είπε ο Χάμπεκ στο φόρουμ που πραγματοποιείται στην περιοχή Bad Saarow του Βρανδεμβούργου. Η πρόσθετη χωρητικότητα -συμπεριλαμβανομένου ενός τερματικού σταθμού LNG που πρόκειται να κατασκευαστεί στη βόρεια ακτή της Γερμανίας και έχει προκαλέσει την αντίθεση κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων- θα είναι επομένως απαραίτητη για τη διατήρηση του εφοδιασμού τόσο στην ανατολική Γερμανία όσο και στην Ανατολική Ευρώπη, είπε.
Παρά την εισβολή στη χώρα από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου εδώ και σχεδόν 16 μήνες, η Ουκρανία εξακολουθεί να προσπορίζεται τέλη διέλευσης καθώς αφήνει το ρωσικό αέριο να ρέει μέσω της επικράτειάς της σε χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ιταλία και η Ουγγαρία.
Ακόμη κι αν συνεχιστεί με κάποιο τρόπο ο εφοδιασμός και μετά το 2024, είναι απίθανο να παραταθεί η τρέχουσα συμφωνία, καθώς δεν απολαμβάνει πολιτικής στήριξης, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για την Παγκόσμια Ενεργειακή Πολιτική που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.
«Οι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για την επέκταση της σύμβασης διαμετακόμισης φαίνονται εξαιρετικά απίθανες υπό τις τρέχουσες συνθήκες», αποφαίνονται οι συντάκτριες της εν λόγω έκθεσης Anne-Sophie Corbeau και Tatiana Mitrova.

Bloomberg: Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης εγκαταστάσεων UGS της Ουκρανίας για αποθήκευση αερίου

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τη δυνατότητα χρήσης υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου (UGS) της Ουκρανίας για την κάλυψη των αναγκών της ΕΕ. Αυτό ανέφερε τη Δευτέρα το Bloomberg.
Ειδικότερα, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών φοβούνται ότι ο επόμενος χειμώνας δεν θα είναι τόσο ήπιος όσο ο προηγούμενος και θα πρέπει να «σταματήσουν τη βιομηχανική παραγωγή».
Για να αποφευχθεί αυτό, προσπαθούν να δημιουργήσουν τα μέγιστα αποθέματα φυσικού αερίου.
Τώρα οι εγκαταστάσεις UGS της ΕΕ είναι γεμάτες κατά 70% και, με τον τρέχοντα ρυθμό συσσώρευσης, οι όγκοι τους θα καλυφθούν πλήρως μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Προκειμένου να συνεχιστεί η συσσώρευση φυσικού αερίου για το χειμώνα, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων άρχισαν να εξετάζουν τη δυνατότητα χρήσης των ουκρανικών εγκαταστάσεων UGS και αυτή η ιδέα, σύμφωνα με το πρακτορείο, “βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές”.
Η βιωσιμότητα της επιλογής χρήσης ουκρανικών UGSF εξηγείται από το γεγονός ότι είναι «αρκετά μακριά» από τη γραμμή επαφής, «πολύ ελκυστικά» όσον αφορά την τιμή και «ανταγωνιστικά ως προς τη λειτουργικότητά τους».
Ταυτόχρονα, τόσο η ΕΕ όσο και η Ουκρανία έχουν επίγνωση του κινδύνου εφαρμογής αυτής της ιδέας υπό το φως των εχθροπραξιών στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής δημοκρατίας.
Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο αποδοχής ασφαλιστικών εγγυήσεων που εκδίδουν «κρατικοί οργανισμοί».
Η ουκρανική εταιρεία Ukrtransgaz, ο φορέας εκμετάλλευσης της UGS, επιβεβαίωσε ότι ήδη αναπτύσσει «εγγυήσεις υπηρεσιών» προκειμένου να «ελαχιστοποιήσει τους στρατιωτικούς κινδύνους» για τους Ευρωπαίους πελάτες.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.