Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου βρίσκονται σε μια αναταραχή μετά την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας κατά των ηγετών του λεγόμενου ‘Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου- UCK».
Ακούγονται διάφορες απόψεις καθώς γίνεται μια προσπάθεια στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης να αθωωθούν οι κατηγορούμενοι αρχηγοί της Οργάνωσης του Κοσσυφοπεδίου.
Ο πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου, Ενβέρ Χασάνι, σε συνέντευξή του στην «Klan Kosova», είπε ότι η Ειδική Εισαγγελία της Χάγης δεν θα μπορέσει ποτέ να αποδείξει το σημείο 35 του κατηγορητηρίου κατά των πρώην ηγετών του UCK, ότι ήταν μια «κοινή εγκληματική οργάνωση».
«Πιστεύω ακράδαντα ότι ποτέ δεν είχαν καμία σχέση με αυτό που ονομάζεται «κοινή εγκληματική επιχείρηση». Σε καμία από τις τρεις μορφές δεν έχουν αποδείξει τη συνέχεια, γιατί η εισαγγελία θέλει να δείξει ότι αυτοί είναι φίλοι από τη δεκαετία του ’80…», είπε ο Χασάνι.
Παρά τις προσπάθειες της Ειδικής Εισαγγελίας ότι αυτή η διαδικασία είναι κατά ιδιωτών (ότι εξυπηρετούσαν ίδια συμφέροντα) και όχι κατά του UCK, διαψεύδεται με το σημείο 35 του κατηγορητηρίου -που απεικονίζει σχεδόν όλους τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες του UCK ως μέλη της «κοινής εγκληματικής οργάνωσης».
«Το αμετάβλητο στοιχείο για μια «κοινή εγκληματική επιχείρηση» είναι η συνέχεια. Δεν μπορείς να αποδείξεις εγκληματική πρόθεση με το γεγονός ότι είμαστε φίλοι 30 χρόνια. Αυτή η συνέχεια πρέπει να καθοριστεί», πρόσθεσε ο Χασάνι.
«Η δίκη εναντίον των πρώην ηγετών του UCK – Χασίμ Θάτσι , Καντρί Βεσέλι, Γιακούμπ Κρασνίκι και Ρετζέπ Σελίμι – ξεκίνησε τη Δευτέρα, 3 Απριλίου, στα Ειδικά Επιμελητήρια του Κοσσυφοπεδίου μεταξύ των κεντρικών γραφείων στη Χάγη της Ολλανδίας, μετά από περισσότερα από δύο χρόνια από την επιβεβαίωση του κατηγορητηρίου», σημειώνει η Albanian Post.
Και οι τέσσερις πρώην ανώτεροι του UCK κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και κρατούνται στο κέντρο κράτησης της Χάγης από τον Νοέμβριο του 2020. Όλοι τους, στην αρχή της δίκης, δήλωσαν και πάλι αθώοι και για τις δέκα κατηγορίες των κατηγορητηρίου που ήταν – μεταξύ των άλλων- δολοφονίες αμάχων και εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, σύμφωνα με τις αναφορές του Ελβετού γερουσιαστή Ντίκ Μάρτιν.
—