Με τις εκλογές να βρίσκονται πιο κοντά παρά ποτέ, ο Ερντογάν επιδιώκει με κάθε τρόπο να βελτιώσει τη δημοτικότητά του.
«Ο Ερντογάν βρίσκεται σε θέση άμυνας και επιδιώκει τώρα να ανατρέψει την κατάσταση, ανακοινώνοντας μία ακόμη αύξηση του κατώτατου μισθού», δημοσιεύει το Redaktionsnetzwerk Deutschland.
«Μόλις τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε αύξηση κατά 55%, ενώ πέρσι πραγματοποιήθηκαν ακόμη δύο αυξήσεις. Όμως, ο πληθωρισμός τις καταναλώνει με ταχύ ρυθμό.
[…] Για να αμβλύνει τον αντίκτυπο του πληθωρισμού, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε, επιπλέον, μείωση κατά 15% στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το φυσικό αέριο θα γίνει κατά 25% φθηνότερο για τα ιδιωτικά νοικοκυριά από τον Απρίλιο.
Σύνταξη στα… 40
Ακόμη, ο Ερντογάν είχε ήδη καταργήσει την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης των 58 ετών για τις γυναίκες και των 60 ετών για τους άνδρες από τα τέλη Δεκεμβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι μπορούν πλέον να συνταξιοδοτηθούν σχεδόν από τα 40 έτη». Το RND σημειώνει πως, παρ’ όλα αυτά, «το εάν τα εκλογικά δώρα θα δώσουν στον Ερντογάν τη νίκη είναι αβέβαιο.
Η αντιπολίτευση προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις – με διαφορά σε ορισμένες, αλλά με τόσο μικρή διαφορά σε άλλες που οι δημοσκόποι δεν μπορούν να προβλέψουν ποιος θα κερδίσει τελικά».
Από την πλευρά του, το περιοδικό Spiegel σχολιάζει πως «ο Ερντογάν είναι ένας πολιτικός επιζών, που αντιμετώπισε τις προκλήσεις κυρίως με την καταστολή των αντιπάλων του. Με την εισαγωγή του προεδρικού συστήματος, προσάρμοσε όλο και περισσότερο το κράτος στα μέτρα του.
»Το αργότερο με τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, όμως, έγινε φανερό σε πολλούς ότι το σύστημα Ερντογάν είχε φτάσει στα όριά του, καθώς το προεδρικό σύστημα δεν αποδείχθηκε αποτελεσματικό, αλλά, μάλλον, ήταν ανίκανο να δράσει».
Deutsche Welle