Ρωσο-κινεζικό μέτωπο για το ένταλμα κατά Πούτιν, πυρά κατά της Δύσης

Την κοινή θέση που έχουν η Ρωσία και η Κίνα στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα για σύλληψη του Βλαντίμιρ Πούτιν, με την κατηγορία για έγκλημα πολέμου, επιβεβαίωσαν το Κρεμλίνο και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα.

Πεκίνο και Μόσχα έχουν αναγγείλει ότι οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν μια συμφωνία με την οποία θα εμβαθύνουν τις διμερείς σχέσεις τους και θα εισέλθουν σε μια νέα εποχή στρατηγικών σχέσεων.

Η νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις

Ο Κινέζος πρόεδρος, κατά την άφιξή του στη Μόσχα, εξέφρασε την πεποίθηση πως η επίσκεψή του στη Ρωσία θα δώσει «νέα ώθηση» στις σχέσεις με τη Μόσχα..

«Είμαι πεπεισμένος πως η επίσκεψη αυτή θα είναι αποδοτική και πως θα δώσει νέα ώθηση στην υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σινορωσικών σχέσεων», δήλωσε ο Κινέζος ηγέτης, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, χαρακτηρίζοντας το Πεκίνο και τη Μόσχα «καλούς γείτονες» και «αξιόπιστους εταίρους».

Επισήμανε δε ότι η Κίνα «είναι έτοιμη να σταθεί σθεναρά στο πλευρό της Ρωσίας» υπέρ «μιας αληθινής πολυμέρειας» και ενός «πολυπολικού κόσμου».

Τον Σι Τζινπίνγκ, που πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στη Ρωσία από το 2019, υποδέχθηκε στον ασφαλτοτάπητα του αεροδρομίου Βνούκοβο της Μόσχας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Τσερνιτσένκο.

«Σαφής εχθρότητα κατά της Ρωσίας»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε ένδειξη «σαφούς εχθρότητας» το ένταλμα εις βάρος του προέδρου Πούτιν προσωπικά και της Ρωσίας γενικότερα, ωστόσο τόνισε ότι η Μόσχα «λειτουργεί με ψυχραιμία» και συνεχίζει την εργασία της.

«Γινόμαστε μάρτυρες τέτοιου αριθμού σαφών εχθρικών επιδείξεων εναντίον της χώρας μας και εναντίον του προέδρου μας», είπε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «τις σημειώνουμε, αλλά αν κάθε μία την παίρναμε στα σοβαρά, δεν θα έβγαινε τίποτα καλό από αυτό. Ως εκ τούτου το εξετάζουμε ψύχραιμα, σημειώνουμε τα πάντα προσεκτικά και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε».

Ο ΔΠΔ κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο για μαζικές απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία, με τη Μόσχα να υποστηρίζει ότι απομάκρυνε τα παιδιά από τις εμπόλεμες περιοχές για να τα προστατέψει, ενώ χαρακτηρίζει την απόφαση του Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Πούτιν «εξοργιστική και απαράδεκτη».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα παράσχει στον Κινέζο πρόεδρο λεπτομερείς «διευκρινίσεις» σχετικά με την άποψη της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που πρότεινε η Κίνα τον περασμένο μήνα.

Το κινεζικό σχέδιο είναι ένα έγγραφο 12 σημείων, που καλεί σε διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει οδικό χάρτη για το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος. Η Ουκρανία έχει καλωσορίσει με επιφυλάξεις το σχέδιο, το οποίο πάντως οι ΗΠΑ έχουν απαξιώσει με το επιχείρημα ότι η Κίνα δεν δέχεται να καταδικάσει της ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ερωτώμενος αν η Κίνα θα μπορούσε να μεσολαβήσει ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον, ο Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας ότι «προς το παρόν, βλέπουμε μια συνεχιζόμενη γραμμή στην αποτροπή οποιασδήποτε επιβράδυνσης στις εχθροπραξίες. Η Ουάσινγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ μιλάνε γι’ αυτό ανοικτά και επίσημα».

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Από την πλευρά του το Πεκίνο, όσον αφορά το ένταλμα κατά του Ρώσου προέδρου, κάλεσε το ΔΠΔ να αποφύγει να χρησιμοποιεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά», με το υπουργείο Εξωτερικών να τονίζει ότι «το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οφείλει να υιοθετεί αντικειμενική και αμερόληπτη θέση, να σέβεται την ασυλία της οποίας χαίρουν οι αρχηγοί κράτους βάσει του διεθνούς δικαίου».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπ. Εξ., Ουάνγκ Ουενμπίν, υποστήριξε ότι ο θεσμός αυτός θα πρέπει «να αποφεύγει την πολιτικοποίηση και την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών», αναφερόμενος σε άλλες στρατιωτικές επεμβάσεις που δεν έχουν οδηγήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος αρχηγού κράτους.

Όσον αφορά το ταξίδι του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, είπε ότι «οι δύο πλευρές (…) θα ενεργήσουν για πραγματική πολυμέρεια, θα προωθήσουν τη δημοκρατία στις διεθνείς σχέσεις, θα οικοδομήσουν έναν πολυπολικό κόσμο, θα βελτιώσουν την παγκόσμια διακυβέρνηση και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και στην πρόοδο του κόσμου».

Και σχολιάζοντας της εξελίξεις στην Ουκρανία, είπε ότι «η Κίνα θα διατηρήσει την αντικειμενική και δίκαιη θέση της στην ουκρανική κρίση και θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών».

Το Πεκίνο, καλώντας σε διάλογο, ζητεί τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών -συμπεριλαμβανομένης ως εκ τούτου της Ουκρανίας.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως ούτε η Ρωσία, ούτε η Κίνα, ούτε η Ουκρανία αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Μετά την έκδοση του εντάλματος, η Μόσχα το χαρακτήρισε «νομικά ανίσχυρο και άκυρο».

Τι λέει το Κίεβο

Σχολιάζοντας το ταξίδι του Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία, αλλά και το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας, η Ουκρανία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές» της προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία ειρήνης.

Σύμφωνα με τον Ολέκσι Ντανίλοφ, γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, «το πρώτο και πιο σημαντικό είναι η συνθηκολόγηση της Ρωσίας και η πλήρης απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά εδάφη, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο, δήλωσε πως το Κίεβο περιμένει από την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία παρακολουθεί την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Ρωσία προσεκτικά», είπε και τόνισε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να δεσμευθεί «σε έναν πιο στενό διάλογο με την Κίνα προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Ουκρανία σύμφωνα με τις αρχές που έχουν κατοχυρωθεί στον Χάρτη του ΟΗΕ και στο πιο πρόσφατο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα αυτό».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.