Κλιμακώνεται η σύγκρουση της Ρωσίας με την Δύση στην Ουκρανία και η κλιμάκωση αφορά στο πολιτικό κομμάτι της σύγκρουσης, μετά την απόφαση με την οποία το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Του Θοδωρή Κανέλλου
Αρκεί να θυμίσουμε μόνο ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε εκδώσει εντάλματα σύλληψης για την ηγεσία της Σερβίας και των Σερβοβοσνίων, την δεκαετία του 1990, όταν ήταν σε εξέλιξη ο εμφύλιος πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας. Σήμερα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου, με την κατηγορία ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία. Το σημερινό ένταλμα θα δυσκολέψει αρκετά τον Ρώσο ηγέτη.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της διέπραξαν φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της μονοετούς εισβολής της στη γείτονά της, αλλά οι εικόνες από την Ουκρανία την διαψεύδουν.
Το ένταλμα σύλληψης περιγράφει τον Πούτιν ως ύποπτο για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Τον κατηγορεί δηλαδή για «παιδομάζωμα» και για παράνομες εκτοπίσεις ενηλίκων.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Reuters είχε μεταδώσει ότι το Δικαστήριο αναμενόταν να εκδώσει εντάλματα, τα πρώτα στην έρευνά του για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ξεχωριστά, το δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα για την Maria Alekseyevna Lvova-Belova, Επίτροπο της Ρωσίας για τα Δικαιώματα των Παιδιών, με τις ίδιες κατηγορίες.
Η προϊστορία του ΔΠΔ
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα εντάλματα που εξέδωσε το ΔΠΔ για τον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας, προσήχθησαν σε δίκες και καταδικάστηκαν σχεδόν όλοι οι Σέρβοι και Σερβοβόσνιοι ηγέτες. Μάλιστα ο πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πέθανε στη φυλακή, πριν ολοκληρωθεί η δίκη.
Στην πράξη το σημερινό ένταλμα είναι μόνον η αρχή. Όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατυπωθούν περισσότερες κατηγορίες εναντίον του προέδρου της Ρωσίας, αλλά και ενδεχομένως εναντίον άλλων Ρώσων αξιωματικών ή αξιωματούχων. Το σημερινό ένταλμα καθιστά δύσκολες και πολιτικά, αλλά και πρακτικά τις μετακινήσεις του προέδρου της Ρωσίας, γιατί θεωρητικά κινδυνεύει να συλληφθεί ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον φέρνει σε δύσκολη θέση τον ίδιον ο οποίος δεν θα μπορεί να αισθάνεται τόσο άνετα να συναντά άλλους ηγέτες. Το σίγουρο είναι ότι ο Πούτιν δεν θα μπορεί να μεταβεί στις χώρες που έχουν υπογράψει το καταστατικό του ΔΠΔ.
Η ίδια δυσκολία επαφής ενδεχομένως θα ισχύει και για κάποιους ηγέτες με τους οποίους συναλλάσσεται, ο Πούτιν. Δεν θα δυσκολέψει όμως τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γιατί η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το καταστατικό του ΔΠΔ