Κίνα: Το αερόστατο που ξεχείλισε το ποτήρι των σινοαμερικανικών σχέσεων – Αναβλήθηκε η επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο

Συντάκτης Θοδωρής Γ. Κανέλλος

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το κινέζικο  αερόστατο που έφτασε στις ΗΠΑ, αφού παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν αναβλήθηκε η επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο, ενώ την ενόχλησή του στην Κίνα εξέφρασε και ο Καναδάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναβάλλει την επίσκεψή του στην Κίνα, μετά τον εντοπισμό κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Η Κίνα πάντως είπε ότι δεν είναι μέσο κατασκοπείας, αλλά μετεωρολογικό μπαλόνι.  Ο Μπλίνκεν δεν ήθελε το περιστατικό αυτό να κυριαρχήσει στις συναντήσεις του με Κινέζους αξιωματούχους, ανέφερε το ABC News, επικαλούμενο έναν Αμερικανό αξιωματούχο, που δεν κατονομάζεται.  Το Bloomberg ανέφερε επίσης ότι το ταξίδι θα αναβληθεί.

Τελικώς, ο  Μπλίνκεν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα λόγω των εντάσεων που προκάλεσε το μπαλόνι που εντοπίστηκε να πετά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, δήλωσε  υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι ο Μπλίνκεν θα επιδιώξει να ταξιδέψει στην Κίνα «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Η Κίνα εξέφρασε νωρίτερα τη λύπη της για αυτό που αποκάλεσε «μη στρατιωτικό» αερόπλοιο που παρασύρθηκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο αφού παρέκκλινε της προβλεπόμενης πορείας του. Το συμβάν πυροδότησε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ.  «Έχουμε λάβει γνώση της ανακοίνωσης που η ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) εκφράζει την λύπη της, αλλά η παρουσία αυτού του μπαλονιού στον εναέριο χώρο μας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας μας, καθώς και του διεθνούς δικαίου και είναι απαράδεκτο που συνέβη κάτι τέτοιο», είπε ο αξιωματούχος σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους.  «Μετά από διαβουλεύσεις με τους διυπηρεσιακούς εταίρους μας καθώς και με το Κογκρέσο, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες αυτή τη στιγμή για να ταξιδέψει ο υπουργός Μπλίνκεν στην Κίνα», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Ο Καναδάς

Ο Καναδάς κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας για εξηγήσεις, μετά τον εντοπισμό του φερόμενου ως κατασκοπευτικού μπαλονιού που πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής σύμφωνα με την Οτάβα, δήλωσε εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών. «Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε με σθένος τη θέση μας στους Κινέζους αξιωματούχους μέσω πολλαπλών διαύλων», είπε ο εκπρόσωπος σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

H αλήθεια

Όπως πάντα η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα τεταμένες το τελευταίο διάστημα. Τόσο, που σήμερα το κινεζικό υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν αναμιγνύονται στην υπόθεση της Ταϊβάν. Η ανακοίνωση ήταν απάντηση σε δηλώσεις του διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.

Ο Μπερνς προειδοποίησε χθες Πέμπτη πως δεν πρέπει να υποτιμάται η «φιλοδοξία» του Σι Τζινπίνγκ όσον αφορά την Ταϊβάν, παρά το ότι όπως είπε ο πρόεδρος της Κίνας έχει θορυβηθεί από το πώς τα πήγε ο στρατός της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Μπερνς ανέφερε πως οι ΗΠΑ «γνωρίζουν», χάρη «στη συλλογή πληροφοριών» που κάνουν πως ο Σι έχει διατάξει τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις να είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε εισβολή στην Ταϊβάν ως το 2027. «Αυτό δεν σημαίνει πως έχει αποφασίσει να διατάξει εισβολή το 2027, ή οποιαδήποτε άλλη χρονιά, αλλά αποτελεί υπενθύμιση του πόσο σοβαρή είναι η επικέντρωσή του και η φιλοδοξία του», είπε ο διευθυντής της CIA,  μιλώντας σε εκδήλωση για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν (Ουάσιγκτον).

Η Ταϊβάν είναι «αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της Κίνας» και δεν μπορεί να συγκριθεί με τον πόλεμο για την Ουκρανία, απάντησε στον Μπερνς η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.  Η Ουάσινγκτον θα πρέπει «να σταματήσει να αναμιγνύεται στην υπόθεση της Ταϊβάν και να σταματήσει να δημιουργεί νέους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν», είπε ο Μάο.  Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση στην Ταϊπέι ότι φέρει την ευθύνη για τις εντάσεις, οι οποίες έχουν αυξηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Άνθρωποι στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν το ζήτημα της Ταϊβάν για να περιορίσουν την Κίνα, ισχυρίστηκε.

Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της να μην υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, είπε η Μάο, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν και τα 23 εκατομμύρια κατοίκων της ως «αναπόσπαστο μέρος του εδάφους της Κίνας».  Η Ταϊβάν, η οποία δεν ήταν ποτέ μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αυτοχαρακτηρίζεται ανεξάρτητη. Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην άμυνα του νησιού, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων, και απορρίπτουν οποιαδήποτε βίαιη αλλαγή στο status quo ως απαράδεκτη.

Η τελευταία κριτική για την αμερικανική πολιτική αναφορικά με την Ταϊβάν έγινε καθώς ο Άντονι Μπλίνκεν αναμενόταν να φτάσει στο Πεκίνο μεθαύριο Κυριακή για την πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 2018. Σε αυτό κλίμα προστέθηκε και η υπόθεση του αερόστατου. Μπορεί η τεχνολογία του να είναι ξεπερασμένη, αλλά η συσκευή είναι πάντα χρήσιμη. Κατά συνέπεια η απάντηση του Πεκίνου ότι  πρόκειται για μετεωρολογικό μπαλόνι δεν αθωώνει αμέσως το Πεκίνο, το οποίο θα έπρεπε, αν τα πράγματα ήταν όπως λέει τώρα, να ειδοποιήσει για το ατύχημα με το αερόστατο και για τις επιπτώσεις του και τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Είναι προφανές ότι οι σχέσεις της Κίνας με την αμερικανική ήπειρο δεν είναι καθόλου εύκολες και θα χρειαστεί καιρός για να εξομαλυνθούν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.