Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα την ανακάλυψη τεσσάρων τάφων των φαραώ και μιας μούμιας άνω των 4.000 ετών στη Σακάρα, κοντά στο Κάιρο.
Στη νεκρόπολη της Σακάρα, που είναι γνωστή για τη διάσημη πυραμίδα με βαθμίδες του φαραώ Ζοζέρ, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως αυτούς τους σφραγισμένους τάφους της 5ης και της 6ης δυναστείας, από το 2.500 έως το 2.100 προ Χριστού.
Οι βαθιές αυτές κοιλότητες, διακοσμημένες με χρωματιστές σκηνές από την καθημερινότητα, ήταν η τελευταία κατοικία του Χνουμντζέντεφ, του μεγάλου ιερέα του φαραώ Ούνας η διακοσμημένη πυραμίδα του οποίου βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, του Μέρι, του φύλακα των μυστικών του βασιλιά, του Μέσι, μεγάλου ιερέα του φαραώ Πεπί Α’ και του Φετέκ, αντιγραφέα και δικαστή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γνωστός Αιγύπτιος αρχαιολόγος Ζάχι Χάουας.
Στη διάρκεια των ανασκαφών, 15 μέτρα κάτω από τη γη, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια σαρκοφάγο από ασβεστόλιθο «στην ακριβή κατάσταση που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι την είχαν αφήσει πριν από 4.300 χρόνια», δήλωσε ο Χάουας.
Ανοίγοντάς την, ανακάλυψαν μια μούμια καλυμμένη με χρυσό, «μία από τις πιο παλιές και καλύτερα διατηρημένες της Αιγύπτου με εξαίρεση τις βασιλικές μούμιες», διευκρίνισε ο αρχαιολόγος που φορούσε όπως συνηθίζει το διάσημο καπέλο του Ιντιάνα Τζόουνς.
Η νεκρόπολη της Σακάρα, λίγο παραπάνω από 15 χιλιόμετρα νότια των διάσημων πυραμίδων της Γκίζας, ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco καθώς η πυραμίδα του Ζοζέρ, που κατασκευάστηκε περίπου το 2.700 π.Χ. από τον αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ, θεωρείται ως ένα από τα πιο αρχαία μνημεία στην επιφάνεια της γης.
Η Αίγυπτος έχει προβεί τους τελευταίους μήνες σε πολλές μεγάλες ανακοινώσεις κυρίως στη Σακάρα αλλά και στο Λούξορ.
Προχθές, Τρίτη, το Κάιρο ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στην πόλη αυτή της νότιας Αιγύπτου, τις θρυλικές Θήβες των φαραώ, τα ερείπια «μιας ολόκληρης ρωμαϊκής πόλης» που χρονολογούνται από τους πρώτους αιώνες μετά Χριστόν.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)