Παράδειγμα προς μίμηση θέλει να είναι η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα η οποία δήλωσε σε δημόσιο μητρώο για τους ευρωβουλευτές, το οποίο χρησιμοποιείται σπάνια, τα περισσότερα από 140 δώρα που έλαβε από διάφορες πηγές τον περασμένο μήνα.
Η ομάδας της «χειροκρότησε» με ενθουσιασμό αυτή την κίνησή της τονίζοντας ότι «σπα» την μυστικότητα που υπήρχε από πρώην προέδρους του κοινοβουλίου.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και το Politico φωτίζοντας το από μια διαφορετική οπτική.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δε δήλωσε εντός προθεσμίας που απαιτείται τα δώρα αυτά όπως ισχύει για όλους τους ευρωβουλευτές.
Συνεργάτες της Μετσόλα έσπευσαν να την δικαιολογήσουν υποστηρίζοντας πως η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν έχει την ίδια υποχρέωση όπως οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές να δηλώνει τα δώρα, ωστόσο τα δήλωσε προκειμένου να ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς της ΕΕ.
Ο κανονισμός της Ευρωβουλής προβλέπει πως κάθε ευρωβουλευτής πρέπει να δηλώνει τα δώρα που πήρε, αμέσως μόλις τελειώσει ο μήνας που τα πήρε.
Μετά την έναρξη της έρευνας για το Qatargate, «τα πράγματα είναι διαφορετικά, που σημαίνει ότι θα καταγράψω όλα όσα ούτως ή άλλως θα είχαν δηλωθεί εσωτερικά», είπε στο Politico.
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως για 125 από αυτά τα δώρα, οι δηλώσεις της Μέτσολα [έγιναν μετά την προθεσμία.
Τα δώρα στην Μέτσολα
Τα δώρα που έλαβε η Μέτσολα περιλάμβαναν ένα λευκό φόρεμα με χρυσά κεντήματα από τη Fawzia Zainal, πρόεδρο του κοινοβουλίου του Μπαχρέιν, ένα κασκόλ από τη Γαλλίδα πρωθυπουργό Élisabeth Borne, ασύρματα ακουστικά Sennheiser από τη γερμανική Μπούντεσταγκ, ένα βάζο από την τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ- μια λευκή μπλούζα από την πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu- ένα βιβλίο για τη Μπριζ από την πρύτανη του Κολλεγίου της Ευρώπης, Federica Mogherini- και ένα διακοσμητικό πιάτο από τον πρέσβη του Ουζμπεκιστάν στις χώρες της Μπενελούξ.
Επίσης έλαβε σαμπάνια, σοκολάτες, μπισκότα, κέικ και αποξηραμένα λουκάνικα, τα οποία «σερβιρίστηκαν κατά τη διάρκεια των λειτουργιών του Κοινοβουλίου».
Σύμφωνα με έναν υπάλληλο των υπηρεσιών Τύπου του Κοινοβουλίου, οι προηγούμενοι πρόεδροι είχαν την τάση να δηλώνουν τα δώρα τους με τη μία στο τέλος της θητείας τους, παρακάμπτοντας τη διαδικασία καταχώρισής τους στο δημόσιο μητρώο.
Σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία, μόνο ένας προηγούμενος πρόεδρος – ο Αντόνιο Ταγιάνι του ΕΛΚ, ο οποίος είχε τη θέση από το 2017 έως το 2019 – δήλωσε δώρο στο δημόσιο μητρώο. Επρόκειτο για ένα βιβλίο με πορτρέτα από έναν Πορτογάλο πολιτικό.
Ωστόσο, δεν υπάρχει γραπτός κανόνας που να ορίζει ρητά ότι ο πρόεδρος εξαιρείται από την τήρηση της διαδικασίας που καλύπτει τους άλλους ευρωβουλευτές και η υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ήταν σε θέση να πει από πού προήλθε αυτή η ερμηνεία των κανόνων ή ποιος ήταν υπεύθυνος για την εφαρμογή της με αυτόν τον τρόπο.
Δείτε τρία από τα δώρα που έλαβε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου: