Αυξάνονται οι χώρες που απαιτούν υποχρεωτικά τεστ covid-19 στους ταξιδιώτες που φτάνουν στο έδαφός τους από την Κίνα, ενώ ο ΠΟΥ εμμένει στην διαφάνεια κατά την ανταλλαγή δεδομένων για την covid-19, ενώ η Ταιβάν προσφέρεται να βοηθήσει την χώρα που θέλει να την «καταπιεί».
Η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Μαρόκο, ανακοίνωσαν ότι θα είναι υποχρεωτικά τα τεστ για τον κορονοϊό για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη έξαρση της πανδημίας. Αλλά καθώς η ανθρωπότητα προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ελευθερία και την οικονομική ανάπτυξη και στα περιοριστικά για λόγους υγείας μέτρα, το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης έκανε λόγο για αδικαιολόγητους ελέγχους στους επιβάτες από την Κίνα.
Πάντως στην Ταϊβάν, η πρόεδρος της χώρας προσφέρθηκε για κάθε δυνατή βοήθεια προς το Πεκίνο. Η Ταϊβάν, με 24 εκατομμύρια κατοίκους, αντιμετωπίζει κάθε μέρα την απειλή εισβολής από την Κίνα, η οποία θεωρεί το νησί μέρος του κινεζικού εδάφους και επιθυμεί να την ενσωματώσει στην ηπειρωτική της χώρα, ακόμα και δια της βίας.
Στο διάγγελμά της για το νέο έτος η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-ουέν δήλωσε ότι οι Ταϊβανέζοι είναι «έτοιμοι να προσφέρουν την απαραίτητη βοήθεια (στο Πεκίνο) στη βάση των ανθρωπιστικών ανησυχιών», «τη στιγμή που θα υπάρξει κάποια ανάγκη».
Η Κίνα
Η εικόνα που δείχνει η Κίνα προς το εξωτερικό δημιουργεί πολλές αμφιβολίες για το πώς διαχειρίζεται η χώρα την έξαρση της επιδημίας. Τρία χρόνια μετά την εμφάνιση της covid-19, η Κίνα γνώρισε μία πρωτοφανή έξαρση κρουσμάτων τον περασμένο μήνα και πριν από μερικές ημέρες εγκατέλειψε και τους περιορισμούς στα ταξίδια που είχε επιβάλει για τους πολίτες της. Έτσι οι τελευταίοι έσπευσαν να κλείσουν ταξίδια στο εξωτερικό, προκαλώντας τεράστια ανησυχία σε όλες τις χώρες.
O κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έκανε έκκληση για μεγαλύτερες προσπάθειες και ενότητα καθώς η χώρα εισέρχεται σε μια “νέα φάση” στην προσέγγισή της για την καταπολέμηση της πανδημίας. Είναι τα πρώτα δημόσια σχόλιά του για την COVID-19 αφότου η κυβέρνησή του άλλαξε πορεία, πριν από τρεις εβδομάδες, και χαλάρωσε την αυστηρή πολιτική της των λοκντάουν και των μαζικών διαγνωστικών τεστ.
Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του που προβλήθηκε τηλεοπτικά ο Σι είπε ότι η Κίνα έχει ξεπεράσει τις άνευ προηγουμένου δυσκολίες και προκλήσεις στη μάχη κατά της COVID-19 και ότι η πολιτική της “αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο” όταν το απαίτησε η κατάσταση και η χρονική συγκυρία.
Πάντως οι Κινέζοι, έστω και φορώντας μάσκες, βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους και αγνόησαν τον συνωστισμό, προκειμένου να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά, χωρίς μέτρα προστασίας.
Οι άλλες χώρες
ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Νότια Κορέα, Φιλιππίνες, Ινδία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισραήλ είναι μέχρι τώρα οι χώρες που απαιτούν από τους επισκέπτες υποχρεωτικό τεστ 48 έως 72 ωρών πριν το ταξίδι από την ασιατική χώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαρόκο ετοιμάζεται να απαγορεύσει εντελώς την είσοδο ταξιδιωτών από την Κίνα.
Μαλαισία, Νότια Κορέα, Βιετνάμ, Ινδία και Φιλιππίνες ανακοινώνουν νεκρούς από την πανδημία, κάθε ημέρα. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με την COVID-19 στην Κίνα και τις πιθανές επιπτώσεις για την ΕΕ, λόγω των μετακινήσεων ταξιδιωτών από την Κίνα προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ, όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου.»
Ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας παρακολουθούν με ενδιαφέρον και επιφυλακτικότητα τις μεμονωμένες συστάσεις κρατών μελών της ΕΕ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για διαφαινόμενη απειλή και η κινητικότητα από την Κίνα προς τη χώρα μας είναι μικρή και δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση».