Οι πολεμικές βιομηχανίες είναι οι πρώτοι κερδισμένοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το νέο ψυχρό πόλεμο Δύσης Ανατολής, με τον στρατιωτικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών να σημειώνει ύψος ρεκόρ!
Συγκεκριμένα, οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες της Ουάσιγκτον ανέρχονται στο ποσό των 858 δισεκατομμυρίων ευρώ, αύξηση 10% σε σχέση με πέρυσι!
Σε ένα νέο ιστορικό υψηλό θα φτάσουν οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2023, σύμφωνα με το προσχέδιο του Νόμου Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας (National Defense Authorization Act-NDAA), το οποίο ενέκριναν την Τρίτη με διακομματική συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων οι αρμόδιες επιτροπές των δύο Σωμάτων του Κογκρέσου.
Οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες για το επόμενο έτος θα φθάσουν το αστρονομικό ποσό των 858 δισ. δολαρίων, χωρίς σε αυτό να συνυπολογίζονται συναφείς δαπάνες άλλων υπουργείων, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με πέρυσι, οπότε είχαν διατεθεί 778 δισ. δολάρια.
Το προσχέδιο, το οποίο εισέρχεται πλέον για συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια στη Γερουσία, πριν υπογραφεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, προβλέπει μία άνευ προηγουμένου κούρσα εξοπλισμών και αποτυπώνει ανάγλυφα το σύνολο των πολεμικών σχεδιασμών των ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια, με κομβικά στοιχεία την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με την Κίνα και τη Ρωσία.
Από το συνολικό ποσό, τα 317,3 δισ. δολάρια σχεδιάζεται να ξοδευτούν για τη συντήρηση και λειτουργία στρατιωτικού εξοπλισμού και διαφόρων οπλικών συστημάτων. Αλλα 174,5 δισ. δολάρια προορίζονται για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, 161,3 δισ. δολάρια για στρατιωτικές προμήθειες, 138,6 δισ. δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη, 30,5 δισ. για «δραστηριότητες» πυρηνικής ενέργειας και 16,5 δισ. δολάρια για υποδομές στέγασης του στρατού των ΗΠΑ.
Προβλέπεται επίσης και ένα ειδικό κονδύλι ύψους 6 δισ. δολαρίων για μέτρα αντίδρασης απέναντι στη Ρωσία, καθώς και άλλα 800 εκατομμύρια δολάρια για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας.
Συνολικότερα προβλέπεται να χορηγηθεί στρατιωτική βοήθεια αξίας τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια (οι ρυθμοί βέβαια ήταν πολύ μεγαλύτεροι το 2022 και θα εξαρτηθούν προφανώς από τη συνέχεια του πολέμου).
Εξοπλισμοί και προβλέψεις πολεμικής προετοιμασίας
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει κονδύλια για τη συνέχιση της ανάπτυξης πυρηνικών πυραύλων που εκτοξεύονται από θαλάσσης (Sea Launched Cruise Missile), ενώ εγκρίνει και τη χρηματοδότηση για μαχητικά αεροσκάφη και πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων 55 F-35.
Επίσης, αναστέλλει την απόσυρση του μαχητικού αεροσκάφους F-22 Raptor και τα αντίστοιχα σχέδια απόσυρσης των αεροσκαφών B-1, F-15, E-3 AWACS και C-40.
Ακόμη, το NDAA εγκρίνει αυξημένη χρηματοδότηση για ελικόπτερα CH-47 «Chinook», ελικόπτερα UH-60 «Blackhawk» και πλατφόρμες drone MQ-1 Grey Eagle, καθώς και για τα πυραυλικά συστήματα M-SHORAD και «Patriot», αλλά και για αριθμό αρμάτων μάχης και οχημάτων μάχης, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων «Abrams», οχημάτων του πεζικού και τακτικών οχημάτων.
Παραπέρα, με δεδομένο ότι το κύριο μέτωπο της αντιπαράθεσης με την Κίνα είναι η θαλάσσια περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, σημαντικές είναι οι προβλέψεις για την ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται 32,6 δισ. δολάρια για τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας 11 πλοίων το 2023 (3 αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, 2 υποβρύχια κλάσης Virginia, 1 φρεγάτα κλάσης Constellation κ.ά.).
Τέλος, το νομοσχέδιο δίνει αυξημένη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη τεχνολογίας για την καταστροφή εισερχόμενων υπερηχητικών πυραύλων και απαιτεί την ανάπτυξη στρατηγικής για την προστασία δορυφόρων.
Η εστίαση του προϋπολογισμού στην αντιπαράθεση με την Κίνα είναι εμφανής στις περισσότερες προβλέψεις του. Έτσι το νομοσχέδιο επεκτείνει και για το 2023 την Πρωτοβουλία Αποτροπής του Ειρηνικού – ένα ταμείο 6,1 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της Κίνας – δίνοντας περίπου 1 δισ. δολάρια σε πρόσθετη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση μη χρηματοδοτούμενων απαιτήσεων που ζήτησε ο διοικητής Ινδο-Ειρηνικού του στρατού των ΗΠΑ.
Παράλληλα, υιοθετεί τις προβλέψεις του νόμου για την Ταϊβάν (Enhanced Resilience Act) του 2022, ο οποίος περιλαμβάνει διατάξεις που στοχεύουν στην αύξηση της «συνεργασίας ασφαλείας ΗΠΑ – Ταϊβάν», χρηματοδοτώντας την αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων από την Ταϊπέι.
Το νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης σε πολεμικές βιομηχανίες που συνεργάζονται με την αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιούν ημιαγωγούς κινεζικής κατασκευής, μέτρο ωστόσο που θα έχει μακρά περίοδο σταδιακής εφαρμογής, καθώς αρκετές βιομηχανίες έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να συμμορφωθούν άμεσα.
Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη, το προσχέδιο εκτός από το κονδύλι των 6 δισ. δολαρίων για «αποτροπή» της Μόσχας στην Ευρώπη, απαγορεύει επίσης τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία για άλλα 5 χρόνια και προβλέπει κυρώσεις για επιχειρηματικές δραστηριότητες με τον ρωσικό χρυσό. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον σκοπεύει να εργαστεί για την απομάκρυνση της Ρωσίας από διάφορους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του G20.
Επίσης, αναφέρεται ότι το Πεντάγωνο θα πρέπει να διεξαγάγει μια «συζήτηση ευκαιριών και προκλήσεων που σχετίζονται με τη μείωση της εξάρτησης της Ινδίας από τα ρωσικά όπλα και αμυντικά συστήματα».
Από την πλευρά της Μόσχας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, σχολίασε ότι το νομοσχέδιο για τις στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ «είναι σε άνευ προηγουμένου κλίμα σύγκρουσης με τη χώρα μας» και «θα προκαλέσει μάλλον σοβαρές και παρατεταμένες συνέπειες στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρωπαϊκής ηπείρου».