Πυρηνικά όπλα: Η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και το διεθνές χάσμα που διευρύνεται

Η εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, που θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει πολεμική κεφαλή και να πλήξει την αμερικανική ενδοχώρα, επαναφέρει στο προσκήνιο τον εφιάλτη της πυρηνικής απειλής φανερώνοντας όμως παράλληλα και το χάσμα που διευρύνεται μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων απέναντι στα πυρηνικά όπλα, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Η Βόρεια Κορέα εντείνει τις προκλήσεις της, αντιδρώντας έτσι στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούν από κοινού οι Αμερικανοί με τις χώρες – συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία.

Στο παρελθόν, η Πιονγκγιάνγκ συνήθως περίμενε πρώτα να τελειώσουν τα όποια στρατιωτικά γυμνάσια του «εχθρού» και εν συνεχεία «έδειχνε τα δόντια της». Ωστόσο πλέον, με την προσοχή των ΗΠΑ στραμμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία, και ενώ Ρωσία και Κίνα δεν φαίνονται διατεθειμένες να συνυπογράψουν νέες κυρώσεις σε βάρος του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης εξαπολύει πυρά.

Η επόμενη «μεγάλη κίνηση» από την πλευρά του Κιμ Γιονγκ Ουν θα μπορούσε να είναι το να προχωρήσει σε μια πυρηνική δοκιμή, την πρώτη μετά το 2017.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι ο σχετικός χώρος δοκιμών της Βόρειας Κορέας – η γεωγραφική θέση του οποίου είναι γνωστή στη Δύση – είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο.

Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία και Νότια Κορέα έχουν όλες διαμηνύσει ότι θα απαντήσουν με αυστηρά τιμωρητικά αντίποινα εάν η Βόρεια Κορέα αψηφήσει τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και προχωρήσει σε μια νέα πυρηνική δοκιμή.

Οι επιλογές ωστόσο της Δύσης είναι στην πράξη μάλλον περιορισμένες. Ρωσία και Κίνα έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και δεν δείχνουν καμία διάθεση να εγκρίνουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Αυτές οι διεθνείς διαιρέσεις αποκαλύφθηκαν μέσα και από ένα άλλο μέτωπο τα τελευταία 24ωρα, όταν το συμβούλιο των επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επέκρινε επισήμως την Τεχεράνη για δεύτερη φορά φέτος για το ταχέως αναπτυσσόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα και τους περιορισμούς που εκείνη έχει επιβάλει στους διεθνείς παρατηρητές / επόπτες.

Ενώ οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους υποστήριξαν το ψήφισμα που απαιτούσε από το Ιράν να συνεργαστεί επειγόντως με την IAEA, η Κίνα και η Ρωσία αντιτάχθηκαν σε αυτό.

Πηγή: Bloomberg 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.