Το ιρανικό καθεστώς προσπαθεί να συνδέσει τις διαδηλώσεις με την τρομοκρατία

Σε μια πολύ βολική για το ιρανικό καθεστώς ήρθε η επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος σε σιιτικό ιερό στην πόλη Σιράζ, την Πέμπτη, όπου 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο Ιρανός πρόεδρος, Ιμπραχίμ Ραΐσι, υποστήριξε ότι οι ταραχές που προκάλεσε ο θάνατος της 22χρονης Μάχσα Αμινί «ανοίγουν τον δρόμο για τρομοκρατικές επιθέσεις».

Το πρωτοφανές λαϊκό κύμα δυσαρέσκειας, που διαρκεί πλέον περισσότερο από 40 ημέρες, δεν μπορεί να κατασταλεί παρά την εκτεταμένη αστυνομική βία εις βάρος των διαδηλωτών, που διεκδικούν ελευθερίες και δικαιώματα. Τελευταίο παράδειγμα, οι εκατοντάδες συλλήψεις και ποινικές διώξεις για όσους αψήφησαν τις κυβερνητικές απαγορεύσεις και απειλές και συμμετείχαν στο μνημόσυνο για την αδικοχαμένη κοπέλα.

Το ιρανικό καθεστώς επιρρίπτει την ευθύνη για το κύμα διαμαρτυρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες κατηγορεί ότι υποκινούν τις «ταραχές». Και ο Ραΐσι υποστήριξε ότι «πρόθεση του εχθρού είναι να διαταράξει την πρόοδο της χώρας και οι ταραχές αυτές ανοίγουν τον δρόμο για τρομοκρατικές ενέργειες».

«Ήρθαν στο μαυσωλείο του Σαχ Σεράχ και πυροβόλησαν κατά αθώων ευσεβών και μετά το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε από τηλεοράσεως τους Ιρανούς «να ενωθούν» και δεσμεύθηκε για την τιμωρία των δραστών της επίθεσης στο Σιράζ.

Παρ’ όλα αυτά, το κίνημα δεν φαίνεται να πτοείται. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, με επίκεντρο πόλεις του ιρανικού Κουρδιστάν, από όπου καταγόταν η Μάχσα Αμινί, ενώ φώναζαν συνθήματα όπως «Θάνατος στον δικτάτορα», «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία».

«Αυτή η χρονιά είναι η χρονιά του αίματος, ο Σάγεντ Αλί (σ.σ. Αλί Χαμενεΐ) θα ανατραπεί», φώναζε ομάδα διαδηλωτών.

Για να διαλύσουν τις κινητοποιήσεις, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών. Σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw με έδρα την Νορβηγία, νεαρός Κούρδος διαδηλωτής σκοτώθηκε από σφαίρα στο μέτωπο σε πόλη του ιρανικού Κουρδιστάν.

Η καταστολή του κύματος διαμαρτυρίας στο Ιράν έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 141 ανθρώπων, ανάμεσά τους και παιδιών, σύμφωνα με τον απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.