Η ανατριχιαστική δήλωση του Κινέζου προέδρου και η προειδοποίηση του προέδρου της Σερβίας Βούτσιτς, με την σιβυλλική «προφητεία»

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσις δηλώνει:

Σίγουρα πλησιάζουμε σε έναν μεγάλο πόλεμο. Το ερώτημα είναι πού είναι τα όρια και αν πρόκειται να οδηγηθούμε σε λίγο καιρό, ίσως σε ένα ή δύο μήνες, σε μια μεγάλη σύγκρουση σε παγκόσμια κλίμακα.

Την ίδια στιγμή ο Τζινπίνγκ δηλώνει πως ο κινεζικός στρατός πρέπει να ετοιμαστεί για πραγματικό πόλεμο! Με δυο λόγια Κινα και Ρωσια προετοιμάζονται για τρίτο παγκοσμιο.

Κάποια δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν σε δυτικά ΜΜΕ και ήθελαν να υπάρχει δυσαρέσκεια από την πλευρά της Κίνας για την πολεμική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαψεύστηκαν παταγωδώς. Αντίθετα, το αυστραλιανό The Strategist που παρακολουθεί στενά εδώ και χρόνια τα κινέζικα αμυντικά θέματα έχει ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την σύσφιξη των σχέσεων Κίνας – Ρωσίας και την στρατιωτική συνεργασία που πλέον εξελίσσεται σε απειλή για το «Αγγλοσαξωνικό μέτωπο»

Η δήλωση του κινέζου προέδρου ότι ο στρατός της Κίνας θα πρέπει να προετοιμαστεί για έναν πραγματικό πόλεμο, είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι η απόλυτη σύμπραξη των στρατιωτικών δυνάμεων Ρωσίας και Κίνας, τόσο στο μέτωπο των ασκήσεων όσο και στην αμυντική βιομηχανία.

Τη Δευτέρα στη νοτιοανατολική Κίνα, ανώτεροι Ρώσοι και Κινέζοι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, να ενισχύσουν τον αμυντικό συντονισμό, να ενισχύσουν την επαφή μεταξύ του γενικού επιτελείου τους και να διερευνήσουν περαιτέρω τη συνεργασία στη στρατιωτική τεχνολογία. Συμφώνησαν επίσης να επεκτείνουν την ανταλλαγή πληροφοριών προκειμένου να αντιμετωπίσουν «ξένες προσπάθειες να υπονομεύσουν τη συνταγματική τάξη και των δύο χωρών».

Η έμφαση στη στρατιωτικο-τεχνολογική διάσταση της σινο-ρωσικής εταιρικής σχέσης υποδηλώνει ότι οι δεσμοί πλέον ξεπερνούν την προσωπική πολιτική και σχέση των δυό Προέδρων και έχουν θεσμοθετηθεί. Παρόλο που οι άμεσες εισαγωγές αμυντικού υλικού από τη Ρωσία στην Κίνα έχουν μειωθεί, οι μεταφορές τεχνολογίας και οι κοινοπραξίες έχουν αυξηθεί, συμπεριλαμβανομένης της δορυφορικής πλοήγησης, της αεροδιαστημικής και της προηγμένης πυραυλικής άμυνας. Για παράδειγμα, ενώ η Ρωσία βασίζεται σε βασικά στοιχεία και επενδύσεις από την κινεζική βιομηχανία για την ανάπτυξη προηγμένων όπλων, η αμυντική της βιομηχανία διατηρεί εξειδικευμένες ικανότητες που χρειάζεται η Κίνα, όπως η βελτίωση των λειτουργιών μάχης των κινεζικών όπλων.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν επίσης κοινά συμφέροντα για την από κοινού ανάπτυξη κρίσιμων στρατιωτικών τεχνολογιών, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν και τις δύο πλευρές να υπερπηδήσουν μια γενιά οπλικών δυνατοτήτων. Αυτό περιλαμβάνει την κοινή ανάπτυξη προηγμένων βιοτεχνολογιών, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην επόμενη γενιά βιολογικών ή χημικών όπλων. Και όπως ανέφερε η ASPI, η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται σε επικοινωνίες επόμενης γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού γίγαντα τηλεπικοινωνιών Huawei που ανοίγει κέντρα δεδομένων στη Ρωσία. Έχουν επίσης αυξήσει τη συνεργασία τους στο διάστημα. Η αεροδιαστημική βιομηχανία της Κίνας έχει ανταλλάξει ηλεκτρονικά εξαρτήματα ανθεκτικά στην ακτινοβολία με ρωσική τεχνολογία κινητήρων υγρού καυσίμου. Η Κίνα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από τη Ρωσία στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας των drone και των επιχειρήσεων πληροφοριών. Το Πεκίνο ενδέχεται επίσης να αναζητήσει περαιτέρω πληροφορίες και γνώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ανάπτυξης δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ότι η κοινή ρωσο-κινεζική παραγωγή όπλων θα αυξηθεί – με όπλα να κατασκευάζονται στην κινεζική επικράτεια και τη Ρωσία να συνεισφέρει την τεχνογνωσία της στην ανάπτυξη κρίσιμων εξαρτημάτων. Νωρίτερα φέτος, για παράδειγμα, η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν συμβόλαιο για την από κοινού ανάπτυξη ενός ελικοπτέρου βαρέος ανύψωσης βάσει του οποίου η ρωσική βιομηχανία έγινε ουσιαστικά υπεργολάβος στην Κίνα, επιτρέποντας στο Πεκίνο να αξιοποιήσει την εμπειρία της Μόσχας στη μαζική παραγωγή.

Αυτές οι εξελίξεις πιθανότατα θα συμπληρωθούν από συνεχιζόμενες σινο-ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες παρέχουν στην Κίνα την ευκαιρία να μάθει από τις πιο έμπειρες δυνάμεις της Ρωσίας. Πριν από λίγες εβδομάδες, παρά τον εξαντλημένο στρατό της Ρωσίας, εξακολουθούσε να διεξάγει ασκήσεις αντιαεροπορικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά με την Κίνα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Ενώ αυτές οι ασκήσεις είναι σημαντικές πολιτικά για τον Πούτιν, η συνέχισή τους είναι επίσης σημαντική για τον Σι και τους στόχους του για την ενίσχυση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Αυτό συμβαίνει επειδή η αποτελεσματικότητα της Κίνας σε μελλοντικές συγκρούσεις —ιδιαίτερα εκείνες που απαιτούν υψηλά επίπεδα κοινής δράσης— θα μπορούσε να παρεμποδιστεί από την έλλειψη συνολικής συνοχής. Οι στρατιώτες της Κίνας σπάνια έχουν κάποια επιχειρησιακή εμπειρία εκτός του δικού τους κλάδου και σχεδόν οι μισοί στρατιωτικοί διοικητές της Κίνας είναι πολιτικοί διορισμοί. Πέρα από την εκμάθηση από τη ρωσική εμπειρία, η Κίνα δεν έχει σχεδόν καμία άλλη επιλογή για εταίρους όσον αφορά την άσκηση στρατιωτικής ετοιμότητας έναντι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ως μέρος της ευρύτερης «συμφωνίας ανταλλαγής πληροφοριών» για την αντιμετώπιση της εξωτερικής παρέμβασης, η Κίνα πιθανότατα θα πιέσει επίσης τη Ρωσία να παράσχει πληροφορίες για τη συνεργασία των ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης των ουκρανικών στρατευμάτων από τις ΗΠΑ. Τέτοιες γνώσεις για το δόγμα πολεμικών μαχών των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ενημερώσουν τον κινεζικό αμυντικό σχεδιασμό για μια έκτακτη ανάγκη της Ταϊβάν, η οποία θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει αστικό πόλεμο και την ανάγκη τόσο απόκτησης όσο και ελέγχου εδάφους. Η Κίνα θα εκτιμούσε επίσης τις ρωσικές πληροφορίες για το πώς οι ΗΠΑ και οι εταίροι της βοηθούν την Ουκρανία να προσαρμόσει τον παλαιότερο στρατιωτικό εξοπλισμό της με πιο προηγμένη ξένη στρατιωτική βοήθεια – μια παρόμοια κατάσταση με αυτή που θα αντιμετωπίσουν τα ένοπλα πρόσωπα της Ταϊβάν σε μια σύγκρουση με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Η Κίνα αποκομίζει τακτικά κέρδη από την αυξανόμενη εξάρτηση της Ρωσίας από αυτήν, η οποία συμβάλλει σταδιακά στην ενίσχυση της θέσης της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό. Οι συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών με τη Ρωσία συμβάλλουν στους γενικούς στόχους της Κίνας να διαβρώσει την στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό και να εκμεταλλευτεί τα τρωτά σημεία στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Η Κίνα πιθανότατα θα διπλασιάσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία.

Από την άποψη του Πεκίνου, η τεχνογνωσία από τη στρατιωτική βιομηχανία και την εμπειρία της Ρωσίας θα την βοηθούσε να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ωρίμανσης της συμφωνίας AUKUS και της συνέχισης των πωλήσεων όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.