Θα φάει η μύγα – σίδερο και το κουνούπι, ατσάλι; Μάλλον εμείς θα «χάφτουμε μύγες»..,
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το δημοσίευμα της Le Monde σχετικά με την εκτροφή μύγας, το οποίο έφερε στην επιφάνεια η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά:
Εκτροφή εντόμων: η γαλλική InnovaFeed συγκέντρωσε 250 εκατομμύρια ευρώ
Αυτά τα νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πρωτεϊνών μύγας μαύρων στρατιωτών, στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2016.
Η όρεξη των επενδυτών για εκτροφή εντόμων είναι αδιαμφισβήτητη. Η InnovaFeed είναι απόδειξη αυτού, με νέα συγκέντρωση κεφαλαίων 250 εκατομμυρίων ευρώ. Το νέο project που ανακοινώθηκε την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, ανέρχεται σε 450 εκατομμύρια ευρώ, που είναι το συνολικό ποσό το οποίο συγκεντρώθηκε από αυτή τη γαλλική τεχνολογία τροφίμων που δημιουργήθηκε το 2016. Η πρόκληση: Αυτή της εκτροφής του «μαύρου στρατιώτη», ενός είδους μύγας γνωστή ως Hermetia illucens.
Για να απλώσει τα φτερά της παραγωγής πρωτεΐνης εντόμων στη γαλλική επικράτεια, η InnovaFeed επέλεξε να εγκατασταθεί στο Nesle, στο Somme. Το εργοστάσιο εγκαινιάστηκε πριν από σχεδόν δύο χρόνια, το δεύτερο εξάμηνο του 2020. «Βρισκόμαστε στη φάση της παραγωγής. Στόχος μας, που έχει τεθεί για το 2024, είναι να φτάσουμε σε παραγωγή 100.000 τόνων συστατικών, συμπεριλαμβανομένων 15.000 τόνων πρωτεΐνης. Έχουμε ήδη επενδύσει 50 εκατομμύρια ευρώ σε αυτόν και πρόκειται να διπλασιάσουμε την επένδυση», εξηγεί ο Clément Ray, συνιδρυτής της εταιρείας.
Στα εγκαίνια, ο Ray ανέφερε στόχο τζίρου μεταξύ 30 και 50 εκατομμυρίων ευρώ για το 2022. Προτιμά να μιλάει για συμβόλαια δισεκατομμυρίων ευρώ που διαπραγματεύτηκε σε δέκα χρόνια με τους μεγάλους πελάτες του. Ακολουθώντας το παράδειγμα των Αμερικανών ADM και Cargill, που επιθυμούν να ενσωματώσουν αυτή την πρωτεΐνη εντόμου στις ζωοτροφές, είτε πρόκειται να ταΐσουν χοίρους, ψάρια είτε σκύλους και γάτες.
Ανθρώπινη τροφή
Ακριβώς, η ADM και η Cargill αποτελούν μέρος του νέου στρογγυλού τραπεζιού της βιομηχανίας τροφίμων, ακόμα κι αν η επένδυσή τους παραμένει περιορισμένη, καθώς συνιστά λιγότερο από το 5% του συνολικού κεφαλαίου.
«Πρέπει επίσης να επενδύσουμε σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία. Στο εργατικό μας δυναμικό των 400 ατόμων, υπάρχουν πολλοί μηχανικοί και έχουμε καταθέσει περίπου είκοσι πατέντες», λέει ο Ray. Οι ομάδες εργάζονται επί του παρόντος για την εισαγωγή πρωτεΐνης μύγας μαύρου στρατιώτη στα πιάτα των ευρωπαίων καταναλωτών. Στις αρχές του 2022, η εταιρεία υπέβαλε αίτηση για άδεια κυκλοφορίας για ανθρώπινα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.
Οι προνύμφες του Tenebrio molitor, πιο γνωστές ως αλευροσκουλήκι, είχαν ήδη αποκτήσει την πολυπόθητη έγκριση ένα χρόνο νωρίτερα. Αρκετά για να δώσουν φτερά στη γαλλική εταιρεία Agronutris, πρωτοπόρο στην αγορά των εντόμων. Και στη γαλλική Ynsect, που πόνταρε τα πάντα στο αλευροσκουλήκι. Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι αυτές οι δύο εταιρείες προσελκύουν επίσης από επενδυτές, που έλκονται από τις προοπτικές του κλάδου. Έτσι, η Ynsect συγκέντρωσε 360 εκατ. ευρώ και η Agronutris 100 εκατ. ευρώ.
Τα έργα αναπαραγωγής εντόμων αφθονούν στη Γαλλία…