Οι ηγέτες της Εσθονίας και της Φινλανδίας καλούν τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν να εκδίδουν τουριστικές βίζες σε Ρώσους πολίτες, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να μπορούν να κάνουν διακοπές στην Ευρώπη ενώ η κυβέρνηση της Ρωσίας διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.
Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας έγραψε την Τρίτη στο Twitter ότι «η επίσκεψη στην Ευρώπη είναι προνόμιο, όχι ανθρώπινο δικαίωμα» και ότι είναι «ώρα να τερματιστεί ο τουρισμός από τη Ρωσία τώρα».
Μια μέρα νωρίτερα, η ομόλογός της στη Φινλανδία, Σάνα Μάριν, είπε στο φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο YLE ότι «δεν είναι σωστό ότι ενώ η Ρωσία διεξάγει έναν επιθετικό, βάναυσο πόλεμο επιθετικότητας στην Ευρώπη, οι Ρώσοι να μπορούν να ζήσουν μια κανονική ζωή, να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, να είναι τουρίστες…»
Η Εσθονία και η Φινλανδία συνορεύουν με τη Ρωσία και είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει απαγορεύσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι Ρώσοι εξακολουθούν να μπορούν να ταξιδεύουν μέσω ξηράς και στις δύο χώρες και προφανώς στη συνέχεια πραγματοποιούν πτήσεις προς άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Το YLE ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ρωσικές εταιρείες άρχισαν να προσφέρουν ταξίδια με αυτοκίνητο από την Αγία Πετρούπολη στα αεροδρόμια του Ελσίνκι και της Λαπεενράντα στη Φινλανδία, τα οποία έχουν απευθείας συνδέσεις με πολλά μέρη στην Ευρώπη. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα από τη φινλανδική πρωτεύουσα.
Οι βίζες που εκδίδονται από τη Φινλανδία ισχύουν για το μεγαλύτερο μέρος της ταξιδιωτικής ζώνης της Ευρώπης, γνωστή ως «χώρος Σένγκεν», η οποία αποτελείται από 26 χώρες: 22 κράτη της Ε.Ε. συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Κανονικά, άνθρωποι και αγαθά κυκλοφορούν ελεύθερα μεταξύ αυτών των χωρών χωρίς συνοριακούς ελέγχους. Δεκαεννέα άλλες χώρες εκτός αυτής της ταξιδιωτικής περιοχής επιτρέπουν την είσοδο αλλοδαπών που χρησιμοποιούν βίζα Σένγκεν.
Ορισμένες χώρες της Ε.Ε. δεν εκδίδουν πλέον βίζα σε Ρώσους, συμπεριλαμβανομένης της Λετονίας, η οποία έλαβε αυτή την απόφαση αυτόν τον μήνα λόγω του πολέμου.
Οι τουριστικές βίζες για τους Ρώσους αναμένεται να συζητηθούν σε μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 31 Αυγούστου, ανέφερε το YLE.
«Θα πίστευα ότι σε μελλοντικές συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτό το θέμα θα τεθεί ακόμη πιο έντονα. Η προσωπική μου θέση είναι ότι ο τουρισμός πρέπει να περιοριστεί», είπε η Μάριν στον φινλανδικό τηλεοπτικό σταθμό.
«Ελάτε στα συγκαλά σας» απαντά το Κρεμλίνο
Το Κρεμλίνο κατήγγειλε τα «εχθρικά» μέτρα που έχουν ληφθεί κατά των Ρώσων υπηκόων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως ο περιορισμός πρόσβασης των Ρώσων στο Κάστρο της Βενσέν (Château de Vincennes) στη Γαλλία, ζητώντας επίδειξη «λογικής».
Η πρόσβαση στο Κάστρο της Βενσέν, κοντά στο Παρίσι, που φιλοξενεί αρχεία του υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, περιορίσθηκε για τους Ρώσους με εσωτερική εγκύκλιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Όταν ερωτήθηκε για την λήψη αυτού του μέτρου, όπως και για τις εκκλήσεις στην Φινλανδία για την διακοπή της έκδοσης τουριστικών αδειών εισόδου για Ρώσους τουρίστες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κάλεσε αυτές τις χώρες «να έρθουν στα συγκαλά τους».
«Αυτές οι δηλώσεις προέρχονται από χώρες που έχουμε χαρακτηρίσει «μη φιλικές» … Πολλές από τις χώρες αυτές οδηγούνται από την εχθρότητά τους μέχρι την παράνοια », δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
«Πιστεύω ότι με τον καιρό, η λογική θα υπερισχύσει και πάλι και όσοι κάνουν αυτές τις δηλώσεις θα ξαναέρθουν στα συγκαλά τους».
Το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες ότι έχει περιορίσει την πρόσβαση στο Κάστρο της Βενσέν μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, τονίζοντας ωστόσο ότι «μπορούν να διατυπωθούν αιτήματα σχετιζόμενα με δημοσιογραφικές δραστηριότητες».
Στο τέλος του Ιουλίου, απαγορεύθηκε η είσοδος σε δύο Ρωσίδες στο μνημείο, το οποίο στεγάζει ένα από τα κέντρα της Ιστορικής Υπηρεσίας Άμυνας.
Στην Φινλανδία, το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό κόμμα κάλεσε το τέλος του Ιουλίου την διακοπή έκδοσης τουριστικής βίζας για τους Ρώσους επισκέπτες, έπειτα από την αύξηση των αφίξεων, που προκαλεί δυσαρέσκεια στη χώρα.
Ο στενός συνεργάτης του Πούτιν και αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απέρριψε τη δήλωση της Κάλλας με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Θέλω απλώς να της υπενθυμίσω ένα άλλο ρητό: «Το γεγονός ότι είσαι ελεύθερος δεν είναι αξία σου, αλλά το ελάττωμά μας».
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έθεσε επίσης μια πρόταση κατά του ρωσικού τουρισμού σε συνέντευξή του στην Washington Post. Είπε ότι «οι πιο σημαντικές κυρώσεις είναι να κλείσουν τα σύνορα» για τους Ρώσους ταξιδιώτες, «επειδή οι Ρώσοι αφαιρούν τη γη κάποιου άλλου». Οι Ρώσοι θα πρέπει «να ζουν στον δικό τους κόσμο μέχρι να αλλάξουν τη φιλοσοφία τους», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι τέτοιοι περιορισμοί θα πρέπει να ισχύουν για όλους τους Ρώσους, ακόμη και αυτούς που εγκατέλειψαν τη χώρα και αντιτίθενται στον πόλεμο.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Ζελένσκι στην Washington Post, ο Πεσκόφ τις χαρακτήρισε «δήλωση… που μιλάει από μόνη της», την οποία η Μόσχα βλέπει «εξαιρετικά αρνητικά».