Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι θα αποφασίσει σύντομα για το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα λόγω της κρίσης που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, αποφεύγοντας πάντως να προβεί αμέσως σε μια τέτοια κίνηση.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στη στρατιωτική βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσιγκτον, για το αν σκοπεύει να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα στις ΗΠΑ, απάντησε: «Θα πάρω απόφαση για αυτό το θέμα στο άμεσο μέλλον».
Μιλώντας στη Μασαχουσέτη την Τετάρτη, ο Μπάιντεν έκανε λόγο για έκτακτης ανάγκη που προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή. «Η κλιματική αλλαγή είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και τις επόμενες εβδομάδες, θα χρησιμοποιήσω την εξουσία που έχω ως πρόεδρος για να μετατρέψω αυτά τα λόγια σε επίσημες κυβερνητικές ενέργειες μέσω των κατάλληλων διακηρύξεων, διαταγμάτων και ρυθμιστικών εξουσιών που έχει ο πρόεδρος», είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου..
«Τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνησή μου θα ανακοινώσει τις λύσεις που έχουμε αναπτύξει για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να δράσουμε», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.
Δήλωσε επίσης ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί κίνδυνο για τις ΗΠΑ. «Ως πρόεδρος, έχω καθήκον να ενεργήσω επειγόντως και αποφασιστικά όταν η χώρα μας αντιμετωπίζει έναν σαφή και προφανή κίνδυνο. Και αυτό αφορά την κλιματική αλλαγή. Είναι κυριολεκτικά, και όχι μεταφορικά, ένας σαφής και προφανής κίνδυνος», είπε.
Ο Αμερικανός ηγέτης ανακοίνωσε επίσης την παροχή 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ (FEMA) για την αναβάθμιση των υποδομών για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
Οι Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν τις προτάσεις του Δημοκρατικού Προέδρου. «Ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί την κλιματική αλλαγή ως άλλη μια δικαιολογία για την κυβέρνηση να πάρει περισσότερο έλεγχο στη ζωή σας (των απλών Αμερικανών – περίπου TASS)», έγραψε στο Twitter η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Μάρσα Μπλάκμπερν (από το Τενεσί) κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αρχηγού του κράτους.
Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης επιτρέπει την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων στην κατανομή κεφαλαίων από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό στις τοπικές αρχές και τις κρατικές διοικήσεις.
Το δικαίωμα επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήκει στον πρόεδρο. Μέχρι το 1976, ο αρχηγός του κράτους μπορούσε να το επιβάλει για οποιαδήποτε περίοδο και για οποιονδήποτε λόγο, κατά τη γνώμη του, απειλούσε την εθνική ασφάλεια της χώρας. Στη συνέχεια, η εισαγωγή του καθεστώτος ρυθμίστηκε από το νόμο για τις εθνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (National Emergency Act, 1976).
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερες από 60 φορές.
Πηγή: Reuters, Washington Post, TASS