Ανοδική η τάση παγκοσμίως
Η ξηρασία μπορεί να επηρεάσει περισσότερα από τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050, δήλωσε ο ΟΗΕ χθες, Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας.
Η ημέρα που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Ιουνίου από το 1995, εστιάζει στην αλλαγή της στάσης του κοινού απέναντι στον κύριο παράγοντα της ερημοποίησης και της υποβάθμισης της γης.
Το φετινό θέμα, «ανερχόμαστε από την ξηρασία μαζί», υπογραμμίζει την ανάγκη για έγκαιρη δράση για την αποφυγή καταστροφικών αποτελεσμάτων για την ανθρωπότητα και το περιβάλλον.
Η ξηρασία είναι μια ανοδική τάση παγκοσμίως λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της εξαφάνισης των υδάτινων πόρων, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu από επιστημονικά ευρήματα και εκθέσεις διεθνών ιδρυμάτων.
Από το 2000, ο αριθμός και η διάρκεια των ξηρασιών έχουν αυξηθεί κατά 29%, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) το 2021. Επιπλέον, ένα στα τέσσερα παιδιά αναμένεται να ζει σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία έως το 2040, σύμφωνα με τη UNICEF.
Η Αφρική υποφέρει περισσότερο
Συνολικά 11,7 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν λόγω λόγω ξηρασίας μεταξύ 1900 και 2019, ενώ η Αφρική υποφέρει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο με 134 ξηρασίες τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Η Ευρώπη έχει δει 45 ξηρασίες την τελευταία δεκαετία. Το κόστος για την Ευρώπη έχει ξεπεράσει τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια, με το 15% της ηπειρωτικής γης και το 17% του πληθυσμού να επηρεάζεται.
Στις ΗΠΑ, οι ζημιές που προκαλούνται από την ξηρασία μόνο σε αγροτικά προϊόντα έφθασαν τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο αιώνα. Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στην Ασία.
Η ξηρασία, η οποία είναι η πιο συχνή φυσική καταστροφή που πλήττει τον άνθρωπο παγκοσμίως, μετά τις πλημμύρες, έχει μειώσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην Ινδία κατά 2% έως 5%. Έχει μειώσει την αγροτική παραγωγή κατά 18% στην Αυστραλία από το 2000.
Εν τω μεταξύ, η Σομαλία, η Ζιμπάμπουε, το Τζιμπουτί, η Μαυριτανία και η Νότια Αφρική συγκαταλέγονται στις χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο ξηρασίας.