Τούρκος δημοσιογράφος υποστηρίζει πως ο σουλτάνος μπορεί να πείσει ΗΠΑ και ΕΕ να του δώσουν το «πράσινο φως»!
Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα samanyoluhaber.com ο Τούρκος δημοσιογράφος Türkmen Terzi (με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ) επισημαίνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα πριν από τις τουρκικές προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023, ώστε πιθανόν να επωφεληθεί «από μια στρατιωτική νίκη κατά της Ελλάδας» και έτσι να ευχαριστήσει τους εθνικιστές συμμάχους του στην Τουρκία.
Μάλιστα, αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να εκμεταλλευτεί τη θέση ισχύος της χώρας του, ειδικά μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ώστε να πείσει Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον να του δώσουν το «πράσινο φως» για την κατάληψη των νησιών του Αιγαίου κοντά στις ακτές της Τουρκίας!
Λόγω των άσχημων επιδόσεων στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ακόμα και ήττα του Ερντογάν, εξαιτίας κυρίως της οικονομικής εξαθλίωσης των πολιτών της χώρας, ο Terzi γράφει πως ο «σουλτάνος» είναι νευρικός και θεωρεί ότι είναι πιθανό να αυξηθεί η υποστήριξη στο πρόσωπό του, εάν προχωρήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση «για την κατάληψη των αμφισβητούμενων νησιών του Αιγαίου».
Καταλήγει στο άρθρο του (στο οποίο κάνει και αναδρομή των τελευταίων εξελίξεων) με το εξής: «Η νίκη του Ερντογάν επί της Ελλάδας στο Αιγαίο θα μπορούσε επίσης να μετατραπεί σε εκλογική νίκη»…
Αναλυτικά το άρθρο του Türkmen Terzi:
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπαινίσσεται εδώ και καιρό μια επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ελλάδας στο Αιγαίο καθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, Τουρκίας και Ελλάδας, σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα και τα δικαιώματα ενεργειακής εξερεύνησης σε αμφισβητούμενα μέρη του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.
Αυτές οι διαφωνίες είναι συνεχείς και τόσο η τουρκική όσο και η ελληνική κυβέρνηση έχουν προσπαθήσει να επιλύσουν το ζήτημα μέσω της διπλωματίας και των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, σε αυτό το σημείο, πριν από τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023, ο Ερντογάν θα επωφελούνταν από μια στρατιωτική νίκη κατά της Ελλάδας για να ευχαριστήσει τους εθνικιστές συμμάχους του στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν είναι πιθανόν σε αυτό το σημείο νευρικός, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημόσια υποστήριξη προς το πρόσωπό του δεν επαρκεί επί του παρόντος για να του εξασφαλίσει την πρώτη θέση, καθώς τα οικονομικά δεινά της Τουρκίας πλήττουν εκατομμύρια νοικοκυριά.
Ο Ερντογάν έχει λάβει την υποστήριξη Τούρκων εθνικιστών που ευνοούν την άμεση στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία για να αποτρέψει την απειλή από κουρδικές ομάδες στα σύνορά της. Ομοίως, η υποστήριξη προς τον Ερντογάν είναι πιθανό να αυξηθεί εάν διατάξει μια στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη των αμφισβητούμενων νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα.
Η Κύπρος παραμένει σημείο διαμάχης μεταξύ Ελλάδας και Άγκυρας από τότε που η Τουρκία κατέλαβε το βόρειο τρίτο της Κύπρου με μια επιτυχημένη «Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση» πέντε ημέρες μετά το κυπριακό πραξικόπημα του 1974 που ξεκίνησε η ελληνική στρατιωτική χούντα, στόχος της οποίας ήταν η προσάρτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ελλάδα.
Η τουρκοκυπριακή κοινότητα κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της το 1983 με το σχηματισμό της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (KKTC). Ωστόσο, μόνο η Τουρκία την αναγνωρίζει και η Ελλάδα βλέπει την Τουρκία ως εισβολέα στο νησί.
Παρόμοια με τη διαμάχη για την Κύπρο, η οποία μπορεί να αναχθεί στο γεγονός ότι οι Βρετανοί έλαβαν το νησί ως προτεκτοράτο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1878 και την επακόλουθη προσάρτησή του το 1914, η Τουρκία προσπαθεί να διεκδικήσει εκ νέου τα Δωδεκάνησα, τα οποία καταλήφθηκαν από την Ιταλία κατά τη διάρκεια του Ιταλοτουρκικού πολέμου του 1911-1912.
Μετά την ήττα της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιταλία αναγκάστηκε να παραδώσει αυτά τα νησιά στην Ελλάδα χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας. Έκτοτε, ένας συντριπτικός αριθμός νησιών του Αιγαίου ανήκει στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, τα οποία είναι παρατεταγμένα κατά μήκος της δυτικής ακτής της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση να μην ξεχνά τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο ενώ βρισκόταν στην πόλη της Σμύρνης, όπου παρακολούθησε τη στρατιωτική άσκηση «EFES 2022» στις 9 Ιουνίου.
«Αφήνουμε στη διεθνή κοινότητα να αποφασίσει τι σημαίνει να απαιτούνται 40.000 χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το νησί Meis (Καστελλόριζο), το οποίο απέχει λιγότερο από δύο χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα μας αλλά περισσότερα από 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Ερντογάν, ασκώντας κριτική στις ελληνικές αρχές μέσω Twitter τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά.
Ο Ερντογάν έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα εφιστώντας την προσοχή της στον τρόπο με τον οποίο ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε επιτυχημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας ότι «η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και δεν θα απέχει από τη χρήση των εξουσιών που της παραχωρήθηκαν με διεθνείς συμφωνίες για τον εξοπλισμό των νησιών, όταν χρειάζεται».
Ο Ερντογάν φιλοξένησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Μαρτίου και οι δύο ηγέτες γευμάτισαν μαζί στο προεδρικό μέγαρο στις όχθες του Βοσπόρου.
Κατά τη συνάντηση αυτή συζήτησαν τις διμερείς και διεθνείς σχέσεις καθώς και τις επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, σύμφωνα με τη διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.
Ο Μητσοτάκης εξέφρασε τις ελπίδες του για αποκατάσταση της σχέσης με την Τουρκία, δηλώνοντας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου τον Μάρτιο, πριν από την επίσκεψη, ότι «ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε… να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση», ανέφερε η Hürriyet. Τα
Ο Μητσοτάκης ήλπιζε να κατευνάσει τις εντάσεις με την Άγκυρα, καθώς οι στρατοί των δύο μελών του ΝΑΤΟ (Τουρκία και Ελλάδα) ενεπλάκησαν σε αρκετές διαμάχες το 2020 σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους στα ύδατα του Αιγαίου.
Ωστόσο, η συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη δεν ήταν τόσο γόνιμη όσο αναμενόταν και λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι προσπάθησε να εμποδίσει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16, αμερικανικής κατασκευής, στην Τουρκία κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
Η Wall Street Journal ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από τους ηγέτες του Κογκρέσου να εγκρίνουν μια συμφωνία εξοπλισμών με την Τουρκία και ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν ζήτησε από τις ΗΠΑ να εγκρίνουν την πώληση 40 αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε αυτήν. Ο Ερντογάν και οι Τούρκοι αξιωματούχοι πάντα προέτρεπαν τους Έλληνες ηγέτες να μην εμπλέκουν μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε διαφωνίες μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, αλλά να συμμετάσχουν σε απευθείας συνομιλίες για την επίλυση των διαφωνιών.
Ο Ερντογάν επέκρινε σκληρά τον Μητσοτάκη, λέγοντας στις 23 Μαΐου ότι ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης «δεν υπάρχει πια» γι’ αυτόν.
Η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στους Έλληνες βουλευτές στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο Έλληνας βουλευτής Σπήλιος Λιβανός επέκρινε το αίτημα του Ακάρ να αποστρατιωτικοποιήσει η Ελλάδα τα νησιά της και χαρακτήρισε την Τουρκία εισβολέα στην Κύπρο.
Ο Ακάρ απάντησε λέγοντας: «Αν λες κατοχή για τη «βόρεια Κύπρο», σημαίνει ότι θέλεις να τσακωθείς από την αρχή. …Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στα βόρεια της Κύπρου. Σφαγές και πραξικοπήματα γίνονταν εκεί μέχρι το 1974».
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μια προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί με τον Μητσοτάκη αργότερα φέτος είχε ακυρωθεί και δεσμεύτηκε ότι «δεν θα συμφωνήσει ποτέ να έχει συνάντηση» με τον Έλληνα ηγέτη.
Ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Hakan Bayrakcı, ο οποίος εμφανίστηκε στην εκπομπή “Tarafsız Bölge” (Ουδέτερη Ζώνη) του CNN Türk, κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι απέκτησε πρόσβαση σε ελληνικές στρατιωτικές βάσεις για να στοχεύσει την Τουρκία και στρατηγούσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να καταλάβει ορισμένα ελληνικά νησιά, ώστε οι ΗΠΑ να μην μπορούν να στρατιωτικοποιήσουν αυτά τα νησιά.
Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Hürriyet, Αχμέτ Χακάν, που είναι ο οικοδεσπότης του προγράμματος, αντέδρασε εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα και χαρακτήρισε την Ελλάδα ως τη «νέα Πολιτεία των ΗΠΑ».
Ο Τούρκος ακαδημαϊκός και στρατιωτικός αναλυτής Eray Güçlüer υποστήριξε επίσης ότι «τα Δωδεκάνησα δόθηκαν προσωρινά στην Ιταλία» και ότι πρέπει να «επιστραφούν» στην Τουρκία, ανέφεραν οι Greek City Times.
Η Τουρκία του Ερντογάν είναι αποφασισμένη να καταλάβει ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου, με την Άγκυρα να γράφει επιστολή στον ΟΗΕ σχετικά με την κυριαρχία των νησιών.
«Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας, όπως διατυπώθηκαν στις τελευταίες επιστολές προς τα Ηνωμένα Έθνη, είναι απολύτως παράλογες καθώς εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της. Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία συζήτηση για το παράλογο», είπε ο Μητσοτάκης στην ελληνική δημόσια τηλεόραση ΕΡΤ την Τρίτη, μετέδωσε το Reuters.
Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβητώντας την Τουρκία τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Ωστόσο, ο Ερντογάν μπορεί να πετύχει στο να πείσει μεγάλα κράτη της ΕΕ και την Ουάσιγκτον, καθώς ο στρατηγικός ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για να δώσει το πράσινο φως για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας για την κατάληψη των νησιών του Αιγαίου κοντά στις ακτές της Τουρκίας.
Η νίκη του Ερντογάν επί της Ελλάδας στο Αιγαίο θα μπορούσε επίσης να μετατραπεί σε εκλογική νίκη.